Kiemelt,  Politika

Nemzetközi támogatást kap a cseh felszólaló, aki Kína Tajvannal kapcsolatos fenyegetéseire reagált

Miután a cseh szenátus vezetője a tajvani parlamentben tartott keddi beszédében azt mondta: „tajvani vagyok”, visszautalva a korábbi amerikai elnök John F. Kennedy 1963-os berlini beszédére, ahol felszólalt a kommunizmus ellen, Kína azzal vádolta, hogy átlépett egy piros vonalat.

Kína, amely a demokratikus Tajvant saját területének vallja, azzal fenyegetett, hogy Milos Vystrcil, a szenátus cseh elnöke „súlyos árat” fizet a szigeten tett látogatásáért. A Cseh Köztársaságnak, mint a legtöbb országnak, nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Tajvannal.

Beszédében Vystrcil közvetlenül hivatkozott Kennedy „Ich bin ein Berliner” beszédére, és hangsúlyozta az átfogó demokratikus szabadságjogokat, mivel Csehország a hidegháború végén vetette le a kommunista uralmat, Tajvan pedig az 1980-as évek végén került ki a katonai közigazgatás alól.

„1963-ban a JFK amerikai elnök, a’ berlini vagyok ‘című híres beszédében egyértelműen ellenezte a kommunizmust és a politikai elnyomást, és támogatta Nyugat-Berlin népét” – mondta Vystrcil. Azt mondta: „A szabadság oszthatatlan, és ha egy ember rabszolgává válik, akkor senki sem szabad. ”

„Kérem, engedjék meg, hogy személyesen is kifejezzem támogatásomat Tajvan és a szabadság értéke iránt, és zárjam le a mai beszédet … talán alázatosabb, de ugyanolyan határozott kijelentéssel:’ Tajvani vagyok ‘” – mondta Vystrcil nagy tapssal. Az utolsó kifejezést mandarin kínai nyelven mondta.

Vystrcil szerint tajvani látogatása Vaclav Havel néhai elnök, a kommunistaellenes disszidens és a száműzött tibeti vezető, a dalai láma személyes barátjának „értékalapú” külpolitikáját hangsúlyozza.

Vystrcil tajvani útja kiváltotta Peking haragját, mivel a szigetet saját területe részének tekinti, és ellenzi a külföldi kormánytisztviselők azon szavait vagy cselekedeteit, amelyek megerősíthetik Tajvan helyzetét a nemzetközi közösségben. Tajvan egy önálló sziget, amelynek demokratikusan megválasztott tisztségviselői, hadserege és pénzneme van.

***

Nemzetközi reakciók

A Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott találkozó után Berlinben felszólalva a kínai kormány legfelsőbb diplomatája, Wang Yi államtanácsos megfenyegette Vystrcilt.

„Ha Tajvanra akar látogatni, hogy független államként tekintsen rá, akkor ez nem nyilvános sértés, nem nyilvános kihívás? Ezért el kell mondanunk, és elmondtuk a cseh szenátus házelnökének: „átlépte a vörös vonalat” – mondta Wang.

Maas, akinek országa tölti be éppen az Európai Unió soros elnökségét, azt mondta, hogy felvette a kapcsolatot cseh kollégájával a szenátusi elnök látogatásáról.

„Az európaiak nagyon szorosan együttműködnek a kül- és biztonságpolitikában, és tisztelettel bánunk a nemzetközi partnereinkkel, és ezt elvárjuk tőlük is” – mondta Maas. „A fenyegetések ebbe nem tartoznak bele” mondta Maas egy tájékoztatón Berlinben kedden a Wang-gal folytatott tárgyalások után.

A francia külügyminisztérium szóvivője keddi nyilatkozatában kijelentette: „Az Európa és Kína közötti kapcsolatoknak a párbeszéden, a kölcsönösség és a kölcsönös tisztelet elvén kell alapulniuk, amelyek alapvető előfeltételei a partnerségünk elmélyítésének. Ebben a tekintetben nem elfogadható az EU tagállamaival szembeni fenyegetés, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Cseh Köztársasággal.”

Zuzana Čaputová szlovák elnök Twitter-üzenetében elmondta, hogy Szlovákia „a Cseh Köztársaság mellett áll. Az EU és Kína közötti kapcsolatok párbeszéden és kölcsönös tiszteleten alapulnak. Az EU egyik tagjára és képviselőire irányuló fenyegetések ellentmondanak partnerségünk lényegének, és mint ilyenek elfogadhatatlanok.”

A cseh tajvani látogatás 70 parlamenti képviselő támogatását nyerte el, köztük az Európai Unió Parlamentjének, az Egyesült Államok Kongresszusának, Németország, Franciaország, Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Litvánia, Szlovákia és Észtország parlamentjeinek a támogatását.

A parlamenti képviselők elítélték a kínai hatóságok nyomását Vystrcil ellen, amely megpróbálta visszatartani Tajvan látogatásától.

„Csehországnak joga van a gazdasági és kulturális együttműködés fejlesztésére Tajvannal, és Vystrčil elnöknek, Csehország alkotmányosan második legmagasabb képviselőjének nincs szüksége a Kínai Népköztársaság jóváhagyására Tajvan látogatásához” – fogalmaztak a parlamenti képviselők a közös nyilatkozatban.

Marco Rubio (R-Fla) amerikai szenátor, Mike Gallagher (R-Wis.) és Ted Yoho (R-Fla) amerikai képviselők is aláírták ezt a nyilatkozatot.

***

A cseh reakciók

Noha a cseh kormány nem támogatta a látogatást, Kína magatartása felháborította, és beidézték a kínai nagykövetet. Hétfőn Peking is beszólította a cseh nagykövetet válaszlépésként.

Tomas Petříček cseh külügyminiszter azt mondta kínai kollégájának, hogy Csehország szuverén állam – jelentette a Radio Prague International.

„Határozottan elutasítjuk ezeket a kijelentéseket, amelyek nem tartoznak két szuverén ország kapcsolatába. Bár nem támogattam a látogatást, mint olyat, mindig megvédem Csehország szuverenitását. ”- mondta Petříček a Radio Prague International szerint.

***

Tajvan és Csehország kapcsolata

Vystrcil augusztus 30-án érkezett Tajvanba, ahol 89 fős küldöttséget vezetett, amelyben üzleti vezetők, több szenátor, tudós, újságíró és Zdeněk Hřib prágai polgármester is jelen volt.

A látogatás során Vystrcil három tanácskozásnak és szerződés aláírásának volt tanúja, amelyekben a két nemzet együttműködik majd olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia, az internet, az intelligens gyártás és az orvostudomány.

A látogatás a volt cseh szenátor, Jaroslav Kubera, Tajvan hosszú távú támogatójának akaratát viszi tovább, aki januárban szívroham következtében hunyt el. Vystrčil bírálta a cseh kormányt a KKP-ra való túlzott támaszkodás miatt, és úgy véli, hogy Tajvan több befektetési és foglalkoztatási lehetőséget teremtett Csehországban, mint amennyit a KKP biztosított.

Kubera is tervezte, hogy meglátogatja Tajvant, de hirtelen meghalt néhány nappal a látogatása előtt. Halála után bőröndjében felfedezték a prágai kínai nagykövetség levelét. A levél arra figyelmeztetett, hogy ha Kubera követi a terveket Tajvan autonóm szigetének meglátogatására, akkor a Kínában működő cseh vállalatok „fizetnek érte”.

A levél azzal fenyegetett, hogy a Kína szárazföldi részén működő cseh vállalatok, például a Volkswagen leányvállalata, a Skoda Auto és a hitelező Home Credit Group, valamint mások is szenvedni fognak, ha Kubera Tajvanra látogat.

A tajvani gazdasági minisztérium által szolgáltatott, a CNA és a Taiwan News jelentése szerint Csehország a negyedik helyen áll az európai tajvani beruházók között. Tavaly Tajvan 454 millió dollár árut exportált Csehországba, 365 millió dollár cseh terméket importált ugyanezen forrás szerint.

Milos Zeman cseh elnök szorosabb üzleti és politikai kapcsolatokat keres Kínával 2013-as hivatalba lépése óta, de erőfeszítéseit kudarcot valló beruházási tervek sújtották.

A helyi média szerint Vystrcil a hét végén találkozik Tsai Ing-Wen tajvani elnökkel, és részt vesz egy fórumon, amelyet a Tajvani Amerikai Intézet (AIT) – a sziget tényleges amerikai nagykövetsége – rendez a helyi média szerint.

Forrás: https://www.theepochtimes.com/czech-speaker-receives-international-support-in-response-to-chinas-threat-over-taiwan-visit_3485900.html

Credit: ELLA KIETLINSKA

Kép: https://english.president.gov.tw/News/6035