Hírek,  Politika

„A KKP gyakorlatilag bárkit letartóztathat az egész világról, aki kritizálni meri a kommunista rezsimet”

„Peking szigorú új nemzetbiztonsági törvénye nemcsak Hong Kong különleges státuszának megsemmisítésére irányul; részben büntetendővé tesz bárkit a bolygón, aki bírálja a Kínai Kommunista Pártot.

A jogi szakértők figyelmeztetnek, hogy az új jogszabályok nem csak Hongkong lakosaira vonatkoznak, de gyakorlatilag bárkire az egész világon, akik nyilvánosan kritizálják a kínai rezsimet. Az új törvény 38. cikke a következőképpen szól: „Ezt a törvényt az e törvény szerinti bűncselekményekre kell alkalmazni a Hongkong Különleges Közigazgatási Régióval szemben, a régión kívüli olyan személy által elkövetett esetekben is, aki nem a régió állandó lakosa ”.

Ez az új hatalmi eszköz a felforgatás és a szeparatizmus súlyos bűncselekményeinek meghatározására használt nagyon széles fogalmakkal együtt lehetővé teszi a hongkongi hatóságok számára, hogy tetszőlegesen letartóztassák azokat, akik belépnek Hongkongba, arra alapozva, hogy azok korábban a Kínai Kommunista Párt kritikáját fejezték ki. Míg a 38. cikk figyelemre méltó túlkapásnak tűnhet, az ilyen pekingi fellépések sajnos semmi újat nem jelentenek.

„Peking már régóta hajlandóságot mutat arra, hogy ilyen bűncselekmény fogalmakat alkalmazzon a politikai változásokat békésen támogató kritikusok elnémítására” – mondta a VICE News-nak Maggie Lewis, a Seton Hall jogi iskola jogi professzora, valamint Hongkong és Tajvan szakembere.

Miközben az új törvény Hongkongot szabályozza, egyes szakértők úgy vélik, hogy az valójában azt is megakadályozhatja, hogy a múltban Pekinget kritizáló személyek Kínába utazzanak … Nem lehet tudni, hogy a törvényt miként fogják alkalmazni, mindaddig, amíg Peking meg nem kezdi a végrehajtását, de a törvényt úgy írták meg, hogy a kínai kormány az igényeinek megfelelően gyakorlatilag bárki ellen fordíthatja azt.”

Forrás: https://www.vice.com/en_us/article/3azv88/china-thinks-it-can-arrest-basically-anyone-on-the-planet-for-criticizing-communism