Egyéb kategória

A kínai vállalkozó az életét kockáztatja, hogy felfedje a Kínában zajló üldözést

– Yu Ming, a sikeres üzletember, hazájában, Kínában éveken keresztül nézett szembe az igazságtalansággal. Szeretné megosztani a világgal, amit látott, immár az Egyesült Államokból.

Annak érdekében, hogy felfedje azt a tortúrát, amely Kína olimpiai játékokra való felkészülésének része volt, egy olyan szökési kísérletet komponált meg, amely úgy hangzik, mintha egy hollywoodi filmből vették volna. Cikkeket írt arról, hogyan használják a foglyokat, hogy könyvek kalóz kiadásában segédkezzenek, ellopva a szerző szellemi tulajdonát, és kínai emberi jogi ügyvédekkel dolgozott együtt, hogy jogorvoslatot kérelmezzenek Kína bíróságain.

Most, miután az Egyesült Államokba menekült, már elmondhatja történetét.

2008 augusztus elején, miközben a világot a pekingi olimpia nagyszabású, lélegzetelállító nyitó ünnepsége tartotta bűvöletében, Yu Ming hosszantartó és súlyos kínzások elszenvedését követően egy kórházban feküdt, mely a hírhedt Masanjia Munkatáborral állt kapcsolatban.

Nagyfeszültségű elektromos botokkal sokkolták. Három hónapig egy speciális vasketrecbe volt zárva, amelyben sem állni sem aludni nem tudott. Egy alkalommal arccal lefelé húzták le a lépcsőn, a feje fájdalmasan odakoppant minden egyes foknál.

Ez volt a harmadik alkalom, hogy bebörtönözték a Fálun Gong spirituális irányzat gyakorlásáért, amelyet Kínában 1999 júliusa óta üldöznek.

Yu 1996-ban kezdte el a Fálun Gongot gyakorolni egy ügyfelének köszönhetően. A felesége kapott a klienstől egy példányt a Fálun Gong fő művéből, a Zhuán Fálun-ból. Akkoriban Yu már sikeres vállalkozó volt Shenyang városban, Liaoning tartomány központjában Északkelet-Kínában. Divattal kapcsolatos vállalkozása több mint 100 alkalmazottal rendelkezett és további 1000 dolgozónak adott munkát hat állami tulajdonban lévő beszállítónál.

A felesége és az ügyfele is tudta, hogy ő nem az a típusú ember, aki érdeklődik a spirituális dolgok iránt, így nem mutatták meg neki a könyvet. Azonban minél inkább el akarták „rejteni” előle, annál inkább tudni akarta Yu, hogy az miről is szól.

Így hát kivette a könyvet a felesége kezéből, és egyetlen éjszaka alatt elolvasott hatot a könyv kilenc fejezetéből. A következő reggel már Fálun Gong gyakorlóhely után kezdett kutatni a parkban, ahol meg tudná tanulni a gyakorlatokat.

A Fálun Dáfáként is ismert Fálun Gong öt meditatív, lassú mozdulatokkal végrehajtott gyakorlatból áll, és a tanításai az őszinteség, jószívűség és tűrőképesség elveken alapulnak. A követői gyakran az egészségi állapotuk kivételes mértékű javulásról, csökkenő stresszről, a családtagokkal és a kollégákkal való kapcsolatuk kedvezőbb alakulásáról, valamint az életük céljának jobb megértéséről számolnak be.

1992-ben Li Hongzhi nyilvánosan elkezdte tanítani a Fálun Gongot – korábban csak egy mestertől egy tanítvány számára került átadásra ez az ősi gyakorlat – és ez azonnal szájról szájra kezdett terjedni Kínában.

1999-re a nyugati média arról számolt be, hogy Kínában 100 millió követője lett a gyakorlatnak. Csiang Cö-min, Kína vezetője abban az időben gyanakodva figyelte, hogy emberek nagy tömegei kezdenek gyakorolni valami olyat, ami kívül esik a Kínai Kommunista Párt (KKP) irányításán, és attól félt, hogy a kínaiak vonzóbbnak találják a hagyományos morális értékeket, mint a kommunista ideológiát, amely a materializmuson, ateizmuson és az osztályharcon alapul.

1999 júliusában Csiang a pártállam összes erőforrását a Fálun Gong ellen fordította, ami többek között oda vezetett, hogy Yu 2008-ban egy kórházi ágyba került.

Egy meghiúsult szökés sikere

A pekingi olimpia közeledtével Yu a kórházi ágyból látta, hogy egyre több és több ember érkezik a Masanjia munkatáborba olyan ítéletekkel, mint „rablás elkövetésének tervezése” vagy „lopás előkészítése.”

Az Epoch Times riportja szerint 2008-ban, az olimpia előtt több mint 3 millió embert vontak ki a fővárosból, több mint 60.000 házat romboltak le, és több mint 1 millió embert hurcoltak el munkatáborokba Peking „biztonságának” szavatolása érdekében.

A táborokban felgyorsult a Fálun Gong gyakorlók „transzformálására” irányuló terror és a kínzások – arra kényszerítve őket, hogy adják fel a hitüket, azonosítsák a többi Fálun Gong gyakorlót, és tanúsítsanak lojalitást a Kommunista Párt felé.

Yu nem bírta tovább nézni, hogy ártatlan embereket kínoznak meg olyan rettenetesen. Ráadásul azt gondolta, hogy a külvilágnak tudnia kell arról, hogy mi zajlik Kínában mióta Peking megkapta a jogot az olimpia megrendezésére. Ahelyett, hogy javítottak volna az emberi jogi állapotokon, ahogy azt a nemzetközi közösség várta, a kommunista rezsim embereket üldözött, sőt meg is ölt az olimpia miatt.

Yu úgy döntött leleplezi ezt.

De hogyan? Volt egy ötlete.

A terv szerint két Fálun Gong gyakorlótárs megszökött volna a táborból, és megpróbáltak volna kapcsolatba lépni külföldi újságírókkal, akik Pekingben tartózkodtak, hogy kövessék az olimpiát, abban bíztak, hogy kaphat némi figyelmet a táborban kialakult helyzet.

A kórházban lévő hanyag biztonsági állapotokat kihasználva Yu valahogyan mobiltelefonokat, készpénzt, és ami a legfontosabb egy fűrész pengét szerzett.

Mint sok más munkatáborban az elítéltek gyakran kerültek be a kórházba és azután vissza a táborba, gondos kommunikáció és komplikált számítások segítségével Yu képes volt koordinálni a szökést.

Talált embereket odakint, akik segítenek a szökevényeknek, miután kijutottak a táborból, és talált egy másik személyt, aki helyet bérel nekik elrejtőzni, miközben a rendőrség hevesen kutat majd utánuk.

És figyelembe kellett venni még egy dolgot: Miután a két gyakorló megszökött, a szolgálatban lévő őröket és a 22 rabtársat a cellában, akik ugye minden bizonnyal be voltak avatva, súlyosan meg fogják büntetni.

Olyan emberként, aki az őszinteség, jószívűség, tűrőképesség tanításait követi, Yu nem akarta, hogy ez történjen. Ezeket az ártatlan szemtanúkat könyörületesen szerette volna kezelni.

Ezért összegyűjtött valamennyi altató tablettát. Azt mondta az orvosnak, hogy nem tud aludni. Úgy tett mintha lenyelné az altatót a nővér előtt, de valójában a másik kezében rejtette el azokat.

Ezzel a módszerrel darabonként rakott félre elegendő tablettát, hogy minden őr és rab a cellában el legyen altatva a szökés napján. Ha aludtak, amikor a szökés történt, akkor nem vonhatóak felelősségre azért, hogy nem akadályozták meg azt.

A tervet 2008 augusztus 11-én hajtották végre. A cella egyik ablakának vasrácsát elvágták és kitörték, ezután a két gyakorló leereszkedett a harmadik emeletről egy takaróból készült kötél segítségével.

Eleinte minden simán ment. Felvették őket a megfelelő emberek a megfelelő időben és a megfelelő helyen, azután az illető, akinek a búvóhelyet kellet volna bérelnie nem jelent meg. Senki sem tudta, hogy mi lehet a gond. Yu-nak intézkednie kellett, hogy a felesége, Ma Li vegye fel a két szökevényt, és rejtse el őket az otthonukban, tudatában annak, hogy ez milyen kockázatos..

Három nappal később rendőrök százai, köztük fegyveresek zárták körbe Yu otthonának környékét és elvitték a két szökevényt Ma –val együtt.

A pekingi olimpia alatt történt szökési kísérlet a „modell” munkatáborból felbőszítette a kommunista rezsim legfelsőbb vezetését. A szökést „jelentős eseménynek” minősítették; legalább hét rendőrtisztet bocsátottak el, és a tábor két megbízott igazgatója büntetésben részesült. Yu-t és a két szökevényt kegyetlenül megkínozták.

Yu-t egy ajtóhoz kötözték, a karjait felfeszítve, és a lábai alig érték a padlót. Több mint egy hónapig lógott ebben a helyzetben éjjel és nappal. Néhányszor kiszabadulhatott, amikor könnyítenie kellett magán; de időnként a rendőrök nem engedték el. Ezért olyan keveset fogyasztott a szájába tömött ételből és vízből amennyire lehetséges volt.

Majdnem belehalt.

A másik kettőt még embertelenebbül megkínozták, mesélte Yu. A munkatábor a szökési kísérlet után két halálos kvótát kapott, ami azt jelentette, hogy két embert halálra kínozhattak következmények nélkül.

Azonkívül, hogy mindhárom résztvevőt közel halálra kínozták, további egy évet kaptak a munkatáborban. Yu szerencsétlenségére, ha nem tervezi meg a szökést, 20 nap múlva szabadulhatott volna.

Megkérdezve, hogy megérte-e a kísérlet különösen, hogy nem is volt sikeres. Yu azt válaszolta gondolkodás nélkül, hogy: „Igen, megérte. Meg kellett tennünk. Több mint 10 Fálun Gong gyakorlótársamat kínozták halálra körülöttem addigra az üldözés során.”

„Hogyan mérhetnéd az életek értékét? Sosem sajnáltam az életem kockáztatni, hogy megakadályozzak még több gyilkolást.”

Kalóz „Harry Potter” könyvek

A kínai munkatáborok arra lettek létrehozva, hogy a lelkiismeret foglyokat rákényszerítsék, hogy árulják el a hitüket, de ezek valójában pénztermelő vállalkozások is egyben. Ezek a költségmentes munkaerő forrásai.

Yu emlékszik hogyan kényszerítették őt és sok más társát arra, hogy kalóz másolatokat készítsenek a „Harry Potter” könyvekből a munkatáborban.

„Ez 2001 vége felé történt, röviddel azután, hogy Kína csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez. A pekingi Tuanhe kényszermunka táborban voltam fogva tartva. Arra kényszerítettek minket, hogy vágjuk, hajtogassuk, rendezzük és kössük össze a „Harry Potter” és más egyéb könyvek lapjait, angolul és kínaiul csakúgy, mint sok egyéb más nyelven is. A könyveket valahol máshol nyomtatták. Miután végeztünk az összefűzésükkel elvitték azokat.”

Yu és a többi rab a 6-os brigádból több, mint három hónapig dolgozott a könyveken.

Yu emlékszik, hogy a termekben és a folyosókon mindenütt 3 láb (kb. 1m) magas nyomtatott halmokat lehetett látni, a 6-os, a 3-as és az 5-ös brigád szintén a könyveken dolgozott.

„Az egész vállalkozás szánalmas volt. Az emberek titokban szállították a nyomtatott lapokat a kényszermunka táborba, és a szállításhoz használt járművek nagyon leharcoltnak tűntek. A nyomtatási minőség különösen gyenge volt: A lapok sárgásak voltak, és nyomtatási hibákkal voltak tele mindenütt.”

Annak érdekében, hogy a kínai újév előtt még több könyv legyen kész eladásra a diákok számára a téli szünetre, a rendőrök kényszerítették a foglyokat, hogy tovább dolgozzanak – időnként egész éjjel – minden fizetség nélkül.

Yu szerint több százezret állíthattak elő ezekből a kalóz másolatokból abban a néhány hónapban.

Yu azt mondja, már 2004-ben írt erről egy sor cikket, abban bízva, hogy J.K. Rowling, a „Harry Potter” szerzője, vagy a könyv hivatalos kiadói értesülhetnek róla és vizsgálat indulhat, hogy megvédjék a szerzői jogokat valamint a szerző és a kiadók anyagi érdekeit, csakúgy, ahogyan a foglyokét is.

Yu-t szabadon bocsájtották, az ügyvédeket lecsukták

2009-ben, miután harmadszorra is letartóztatták, Yu olyan ügyvédekkel kezdett dolgozni, akik később Kína legjobb emberi jogi aktivistái között szereztek maguknak elismertséget azzal, hogy bebörtönzött Fálun Gong gyakorlókat próbáltak védeni. Köztük Wang Quanzhang, Wang Yu, Dong Qianyong, Jiang Tianyong és mások.

2013 augusztus 29-én Shenyang városában az unokaöccse esküvőjén tartóztatták le Yu-t negyedik alkalommal, több mint egy tucat más Fálun Gong-gyakorlóval együtt.

Hszi Csin-ping a KKP vezetője a következő napon látogatott a városba, és Yu-t a többi gyakorlóval együtt „elővigyázatosságból” tartóztatták le, hogy elejét vegyék minden tiltakozásnak és felhívásnak Xi látogatása alatt. Négy évre ítélték számos ügyvéd erőfeszítéseinek ellenére, akikkel korábban együtt dolgozott, és akik akkor el is vállalták az ügyét.

Ügyvédeit, Wang Quanzhang-ot, Wang Yu-t és Dong Qianyong-ot, mind letartóztatták a hírhedt 2015 július 9-i rendreutasítás során, amikor több mint 200 ügyvédet és emberi jogi aktivistát tartóztattak le.

Yu-t 2017-ben engedték ki a börtönből és 2018 végén sikerült neki Thaiföldre menekülni, ahol vízumot tudott szerezni az Egyesült Államokba; a felesége addigra már menekült státuszt kapott az USA kormányától.

Január 27-én San Franciscóban közel 12 év munkatábor és börtön után Yu végül csatlakozott a feleségéhez, a lányához és a fiához.

Azonban ugyanazon a napon, amikor Yu szabadult, az ügyvédjét Wang Quanzhang-ot – akit titokban tartottak fogva 3 éve – négy és fél év börtönbüntetésre ítélték. Yu Wensheng-et, az ügyvédet, aki Wang Quanzhang-ot védte, őt magát is Xuzhou fogvatartási központjában tartják fogva jelenleg.

A tények elferdítése

Yu elmondta, hogy a nyilvánosság nem tudhatta meg mi történt valójában ezen a negyedik tárgyaláson, 2015 április 22-én, mert a kínai központi televízió (CCTV) belenyúlt és manipulálta a felvételt, és megrágalmazta az ügyvédjét Wang Yu-t is.

Yu-val együtt tárgyalták egy Fálun Gong gyakorló hölgy, Li Dongxu ügyét is. Az őrök keményen visszanyomták őt a székre és ott tartották, amikor megpróbált felszólalni a saját ügyében. Li édesanyja nem bírta nézni, hogy így bánnak a lányával és tiltakozásul felállt.

Mivel a rendőrök nyilvánvaló erőszakot alkalmaztak a 84 éves öregasszonnyal szemben, Yu ügyvédje Wang Yu megpróbált közbelépni. Miután indulatosan helytelenítette a rendőrök tettét, Wang-ot kivonszolták a tárgyalóteremből.

Azonban a CCTV más történetet adott elő. Miután gondosan újraszerkesztették és manipulálták a tárgyalásról készült felvételt, a CCTV készített egy kis „hírekből” álló sorozatot, amelyben Wang-ot mutatták, aki állandóan elhagyja a helyét, hogy „bajt” keverjen, és jelenetet rendezzen a bíróságon.

„Az emberek el sem tudják képzelni milyen gonosz a CCTV,” mondta Yu. „Ami elszomorít, hogy bár csak egy rövid ideig tartózkodtam Thaiföldön és az Egyesült Államokban, a CCTV programjait számos alkalommal láttam különböző helyeken. Miközben egyszer sem láttam amerikai vagy thaiföldi TV adást Kínában.”

„Szerintem Trump elnöktől nagyon korrekt, hogy ragaszkodik a „kölcsönösséghez” a kereskedelmi tárgyalások során. Remélem ugyanezt az elvet a média szektorra is érvényesíteni tudják.”

Forrás: https://m.theepochtimes.com/chinese-entrepreneur-risks-life-to-expose-persecution-in-china_2818096.html

Credit: Jennifer Zeng