Politika

A kínai kommunista rezsim „jelenti a legnagyobb veszélyt a világrendre” – jelentette ki a brit médiának a katonai hírszerzés brit főnöke.

Epoch Times: “Jim Hockenhull altábornagy szeptember 13-án, vasárnap a cambridgeshire-i Wytonban található brit katonai hírszerzés központjában, a Királyi Légierő támaszpontján szólalt fel az első sajtótájékoztatón. Azt taglalta, ahogyan „globális szereplők, mint Oroszország és Kína, állandóan megkérdőjelezik a fennálló rendet, anélkül hogy közvetlen konfliktust váltanának ki”. A brit Védelmi Minisztérium közleménye szerint a háború és békés idők közötti egyre növekvő, törvényesség és törvénytelenség közötti területen működnek.

Míg Hockenhull Oroszországot „az európai biztonság legnagyobb katonai és geopolitikai fenyegetéseként” nevezte meg, a legélesebb figyelmeztetést Kína kommunista rendszerének tartogatta – számolt be a „The Telegraph”.

(https://www.gov.uk/…/chief-of-defence-intelligence…)

***

Kína „egyre inkább tekintélyelvű és önmagát érvényesíteni képes” hatalom

Kína „egyre inkább tekintélyelvű és önmagát érvényesíteni képes” – mondta. „A legnagyobb veszélyt jelenti a világrendre, mert megpróbálja érvényesíteni a kínai szabványokat és normákat, és gazdasági erejét arra használja, hogy befolyásoljon és aláásson” – folytatta Hochenhull. A rezsimet hatalmas beruházások támogatják a fegyveres erőinek a modernizálásában.

A „The Sun” szerint Hockenhull azt mondta, hogy Peking felgyorsította a katonaság korszerűsítését, mióta Xi Jinping 2013-ban hatalomra került.

A kínai hadsereg most „számos korszerű fegyverrendszerrel rendelkezik, amely gyorsan aláássa a Nyugat katonai előnyeit”

„A növekvő Renhai-osztályú romboló-flottája minden haditengerészet legalkalmasabbja” – tette hozzá.

***

Nyugatnak lépést kell tartania azokkal az ellenfelekkel is, akik nem tartják be a szabályokat

A változó globális kép olyan módon befolyásolta a hadviselés jellegét, ami kihívja Nyugatot, hogy tartson lépést azokkal az ellenfelekkel, akik nem tartják be a szabályokat – mondta Hockenhull a Védelmi Minisztérium közlése szerint.

Figyelmeztetett, hogy olyan új területeken terjednek el konfliktusok, mint az internet és világűr, és veszélyeztetik Nagy-Britannia kohézióját, ellenálló képességét és globális érdekeit.

„Miközben hagyományos fenyegetések maradnak fenn, láttuk, ahogyan az ellenfeleink a mesterséges intelligenciába, a gépi tanulásba és más úttörő technológiákba fektettek be, miközben egyidejűleg túlerőltetik a befolyásolás és kiegyenlítő hatás hagyományos technikáit” – mondta.

A brit kormány jelenleg a kül-, biztonság- és védelempolitikájának átfogó felülvizsgálatát hajtja végre.

A felülvizsgálat részeként a brit Védelmi Minisztérium azt tervezi, hogy elforduljon a hagyományos védelemtől, és „sokkal többet ténykedjen a világűr, a kibertér és a víz alatti világ legújabb területein” – mondta júliusban Ben Wallace brit védelmi miniszter.

***

Oroszország és Kína támadó űrfegyverei

Mind Oroszország, mind Kína támadó űrfegyvereket fejlesztett ki és javította a képességeiket – írta Wallace a „The Telegraph”-ban. Az ellenséges állami szereplők által elkövetett számítógépes támadásokat szintúgy fokozott kockázatnak tekinti Nagy-Britannia számára, különösen a koronavírus-járvány idején.

Július 22-én, Dominic Raab, Nagy-Britannia külügyminisztere azt mondta, hogy „mély aggodalommal töltik el” a bizonyítékok, miszerint „Kína rosszindulatú kibertámadásokat hajt végre kereskedelmi, orvosi és tudományos intézmények ellen, beleértve azokat is, amik a koronavírus-járvány megválaszolásán dolgoznak”.

***

Kínai hackerek ellen emelnek vádat

Egy nappal korábban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma ismertette, hogy két kínai hackert vádoltak meg, mivel vállalatokat és kormányhivatalokat vettek célkeresztbe több országban, köztük Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Japánban, üzleti titkokat és más bizalmas információkat loptak el több millió dollár értékben, és megpróbálták ellopni a COVID-19 kutatási eredményeit.

Május 5-én Nagy-Britannia Nemzeti Kiberbiztonsági Központja és az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Minisztériuma közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben rosszindulatú kiberkampányokat tárt fel, amelyek olyan, az egészségügyben és orvosi kutatásban dolgozó nemzetközi szervezetek ellen irányultak, amik a COVID-19-cel foglalkoztak.

A kiberfenyegetések leküzdése érdekében a brit kormány szeptember 10-én bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozó vállalatok államilag finanszírozott képzéseket kaphatnak, hogy növeljék a kiberbiztonságukat és érzékeny adatokat védjenek meg.”

Az eredeti cikk az The Epoch Times USA-ban jelent meg (német adaptáció: sza)

Eredeti változat: China Poses ‘The Greatest Threat to World Order’: UK Military Intelligence Chief (Kína jelenti „a legnagyobb veszélyt a világrendre”: az Egyesült Királyság katonai hírszerzésének vezetője)

Forrás: https://www.epochtimes.de/…/chef-des-britischen…

Kép: iStock (https://www.istockphoto.com/…/j-20-chengdu-chinese-jet…)

Credit: bbevren (https://www.istockphoto.com/portfolio/bbevren…)

License: https://www.istockphoto.com/help/licenses