Hírek,  Politika

Peking visszatartja a gratulációkat az amerikai választáshoz, azonban az állami média optimista Bident illetően

Írta: Nicole Hao / The Epoch Times

A kínai külügyminisztérium közölte, hogy megvárná az amerikai elnökválasztás végeredményét, mielőtt gratulálna a győztesnek, Hszi Csin-ping kínai vezető hivatalosan pedig még nem nyilatkozott.

Eközben az állami média több olyan vezércikket tett közzé, amely azt a reményt fejezte ki, hogy az általuk elképzelt USA – Kína kapcsolat egy Biden-kormány alatt megvalósul.

Hivatalos bejelentések

Az Egyesült Államok választási eredményeit még nem véglegesítették, mivel számos állam újraszámlálásra vár, míg mások jogi kihívásokkal küzdenek.

Ennek ellenére Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje és volt alelnök november 7-én deklarálta a győzelmet. Donald Trump elnök nem engedett, és azt állította, hogy a széles körű választási csalások hamis szavazatokhoz vezettek.

Azóta a világ egyes vezetői személyes Twitter-fiókjukon keresztül gratuláltak Bidennek és Kamala Harris alelnökjelöltjének, például Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár.

De Hszi Csin-ping kínai vezető, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un, az észak-koreai rezsim vezetője nem gratulált nyilvánosan Bidennek.

November 9-én Vang Venpin, a kínai külügyminisztérium szóvivője a pekingi napi sajtótájékoztatón azt mondta: „Észrevettük, hogy Biden úr kinyilvánította a választási győzelmet. Megértésünk szerint az amerikai elnökválasztás eredményét az amerikai törvények és eljárások szerint határozzák meg.”

Egy újságíró kérdésére, hogy Hszi miért nem küldött gratulációt nyilvánosan, Vang így válaszolt: „Mi nemzetközi gyakorlatokat fogunk követni.”

Állami média

Bár a kínai tisztviselők óvatosak voltak, a kínai állami média örömmel fogadta a Biden-győzelem gondolatát.

A választások napja előtt az állami média a Biden-győzelem mellett tett közzé vezércikkeket.

A Kínai Kommunista Pártnak a biztonsági apparátusát felügyelő ügynöksége, a Politikai és Jogi Ügyek Bizottság (PLAC) egy Legal Daily nevű újságot működtet. A november 8-án megjelent hétvégi kiadásában a lap kijelentette, hogy Biden és Harris nyert.

„A világ kissé megkönnyebbülhet, mert nem lesz olyan két hónapot meghaladó választási vitánk, mint Bush- Gore esetében 2000-ben” – állította a Legal Daily.

A jelentés hozzátette, hogy Biden végül teljesítette életre szóló kívánságát, ami „óriási teljesítmény”, és Harris „történelmet teremtett azzal, hogy ő lett az első női alelnök”.

A Global Times, amelyet a Párt elit Központi Bizottsága működtet, vasárnap azt írta: „Biden, mint a következő amerikai elnök egy előre eldöntött ügy.”

A cikk elkezdte elemezni, hogy a kétoldalú kapcsolatok feszültek lennének-e olyan emberi jogi kérdéseket illetően, mint Hszincsiang és Hongkong. De egy Biden-adminisztráció valószínűleg együttműködne Pekinggel a KKP-vírus járványa, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a kereskedelemben és a tudományos cserékben, mint például, hogy kínai diákok és tudósok tanulhatnának az Egyesült Államokban.

Az elmúlt négy évben a Trump-kormány szigorúbb politikát folytatott Peking iránt, büntető vámokat vetett ki, szankcionálta a tisztviselőket az emberi jogok megsértése miatt, valamint korlátozta a hallgatói vízumokat és egyéb intézkedéseket tett a szellemi tulajdon lopásának a megakadályozására.

A propagandaminisztérium által működtetett China Daily című angol nyelvű lap november 8-án „A kapcsolatok jobbra változtathatók” címmel kiadott egy vezércikket, azt állítván, hogy a Biden-kormány újjáépítené a kapcsolatokat Pekinggel.

Az amerikai székhelyű kínai ügyek elemzője, Tang Jingyuan (Csingjüan), a tisztviselők és az állami média válaszának különbségét kommentálva megjegyezte, hogy bár a kínai rezsim Biden-győzelmet remél, „Hszi Csin-ping nem akarja megharagítani Trump elnököt, akinek hatalma van, hogy a következő hetekben szigorúbb kereskedelempolitikát és így tovább vezessen be.”

Peking abban sem bízhat, hogy Biden lesz a győztes a jogi kihívások megoldása után – mondta.

A vezércikkek a kínai lakosság félrevezetését is szolgálhatják. „Bident áldozatként jelenthetik be, ha Biden elveszíti a választásokat” – tette hozzá Tang.

A nyugati média

A kínai állami média megerősítetlen híreket is közzétett az amerikai választásokról.

November 8-án a CNN beszámolt arról, hogy belső forrásokkal beszélt, akik azt állították, hogy Melania Trump first lady és Jared Kushner vezető tanácsadó azt tanácsolta az elnöknek, hogy fogadjon el egy Biden-győzelmet.

Trump újraválasztási kampányának vezető tanácsadója, Jason Miller cáfolta a CNN történetét egy vasárnap reggeli Twitter-bejegyzésében: „Tekintettel a meghatározhatatlan választási eredményekre több államban, és súlyos szavazási szabálytalanságok és átláthatóság hiánya miatt más államokban, Jared azt tanácsolta a @realDonaldTrump-nak, hogy folytassa az összes rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőséget a pontosság biztosítása érdekében.”

Vasárnap délután a First Lady is közzétett egy tweetet: „Az amerikai nép megérdemli a tisztességes választásokat. Minden törvényes – nem illegális – szavazatot meg kell számolni. Teljes átláthatósággal kell megvédenünk a demokráciánkat.”

A kínai állami média azonban széles körben közzétette a CNN jelentését, azt állítva, hogy Trump belső köre arra ösztönözné őt, hogy engedjen.

Forrás.

https://link.theepochtimes.com/…/beijing-holds-off-on…