Politika

A Kínai Kommunista Párt hangzatos ígérete, miszerint betiltaná a kutyahús evését, inkább kampányfogás lehetett – A COVID-19 közepette Kína kutyahús fesztivált ünnepel

Vision Times hír: A COVID-19 kitörése utàn hat hónappal azt gondolhatnànk, hogy a kínai kormány szigorúbb ellenőrzést gyakorol a húspiacok felett. Végül is a COVID-19 lehetséges, hogy szintén az egyik piacról indult ki, ahol állítólag egzotikus húst árusítottak. Úgy tűnik azonban, hogy az ilyen típusú tevékenységek megfékezése helyett a hatóságok inkább elnézőek.

Júniusban a kínai Yulin város megrendezte éves kutyahús-fesztiválját, amely feldühítette a pandémiás szakértőket és az állatjogi aktivistákat egyaránt.

A COVID-19 válság már amúgy is kellően negatív képet mutatott a kínai rezsimről, ami arra késztethette Pekinget, hogy kedvezőbb benyomást keltsen a kutyák húsának fogyasztását visszaszorító lépések terén. Ez év májusáig több kínai tisztviselő kritizálta is a yulini kutyahús fesztivált. A Mezőgazdasági Minisztérium és a Vidékügyi Minisztérium kijelentette, hogy a kutyákat házőrzőnek kell tekinteni, és nem élelmiszerként feldolgozni. Februárban még Yulin kormánya is közzétett egy értesítést arról, hogy meg fogja akadályozni a kutyahús fogyasztását a COVID-19 terjedésének további megakadályozása céljából.

Mindez azonban júniusban megváltozott, amikor a kutyahús-fesztivált helyi támogatással megtartották, annak ellenére, hogy erõteljes nemzetközi kritikákat váltott ki. A helyi önkormányzatok ebben az időben nagyjából csendben maradtak, ahelyett, hogy szigorú lépéseket tettek volna ellene.

A koronavírus pandémiákat a különféle fajta állatok hatalmas koncentrációja is okozhatja – ezek általàban veszélyeztetett immunrendszerű állatok … A vásáron tömegesen tartják/tárolják a kutyákat, a legtöbb kutya pedig vagy elpusztult vagy betegségben szenved. A fertőzés kockázata súlyos. Ez szintén potenciális veszélyt jelenthet egy járvány kitörésére – mondta Dr. Peter Li, a Humane Society International kínai politikai szakértője a CBS News-nak.

A kutyahús-fesztivál ismert arról, hogy brutálisan bánnak az állatokkal. Az interneten található videók egy része azt mutatja, hogy a kutyákat olajban főzték vagy még élve égették a húsukat. Ez nyilvánvalóan annak a babonának a következménye, hogy a kutyahús jobb ízű lesz, ha inkább élve főzik meg az állatot. Kutyák ezrei láthatók piszkos, apró ketrecekbe zárva az utakon. A halott kutyákat a nyakuknál fogva függesztik fel.

A kínai közösségi média két csoportra oszlik a kérdéssel kapcsolatban, az egyik oldal azt állítja, hogy a kutyahús fogyasztásának tilalma szükséges, míg a másik kijelenti, hogy a kutyahús-evés egy kínai szokás. Egyesek szerint a kutyahús betiltásának kampánya „nyugati összeesküvés” lehet. Egy becslés szerint Kínában évente csaknem 4 millió macskát és 10 millió kutyát ölnek meg a húsukért.

Nemzetközi húsfogyasztás

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a COVID-19 kitörése a húsfogyasztás egyik legnagyobb csökkenését váltotta ki nemzetközi szinten. Ez a tendencia várhatóan a következő néhány évben folytatódni fog. 2019-hez képest a húsfogyasztás ebben az évben 3 százalékkal esett vissza, ami a legnagyobb visszaesés 2000 óta.

Kínában azt állítják, hogy a fogyasztók elveszítik a hús iránti bizalmat, és egyre többen választanak növényi alapú étrendet. A Starbucks kínai üzletei vegetáriánus menüt vezettek be. Egyesek azt jósolják, hogy Kína sertésfogyasztása 35% -kal eshet vissza a szokásos szinthez képest. Ennek óriási hatása lesz a sertéshús globális piacára, mivel Kína tulajdonképpen csaknem a felét teszi ki ennek az ágazatnak.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/07/31/amid-covid-19-china-celebrates-dog-meat-festival.html

Credit: Vision Times

(Kép: Pixabay / CC0 1.0)