Hírek

A Kínai Fejlesztési Bank volt elnöke életfogytiglani börtönbüntetést kapott korrupció miatt

A kínai bíróság Hu Huaibangot, a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) korábbi elnökét életfogytiglani börtönre ítélte vesztegetéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Ő a második magas rangú pénzügyi vezető, akit nemrég ítéltek el.

A kínai Hebei tartományban, Chengde városában a Középfokú Népbíróság január 7-én hozta meg az ítéletet. Hu személyes vagyonát is elkobozzák a hatóságok.

A tavaly februárban letartóztatott Hu-t elítélték 85,52 millió jüan (13,24 millió dollár) összegű kenőpénz átvétele miatt 2009 és 2019 között – áll a bíróság hivatalos WeChat-lapján közzétett közleményében. Hu-t azzal vádolják, hogy megvesztegetés fejében kedvezményes bánásmódban részesítette a vállalkozásokat és a magánszemélyeket banki kölcsönök, üzleti műveletek és álláslehetőségek formájában.

A 64 éves Hu magas rangú pozíciókat töltött be a Kínai Kommunista Párt (KKP) pénzügyi rendszerében. 2013-ban csatlakozott a CDB-hez. A kínai központi bank Hszian ágának igazgatója és pártfőnöke is volt; a Deviza Állami Igazgatás shaanxi kirendeltségének igazgatója; a kínai banki szabályozási bizottság fegyelmi ellenőrzési bizottságának vezetője; a China Investment Corporation pártfőnök-helyettese; Pártfőnök és a Bank of Communications elnöke – mely Kína egyik legnagyobb állami bankja.

A CDB Kína egyik politikai bankja, amely felelős a nagy infrastrukturális projektek forrásainak előteremtéséért.

Hu akkor használta ki szerepét, amikor a kínai bankszabályozó szervezeten belül a korrupcióellenes ügynökség, a Fegyelmi Ellenőrzési Bizottság vezetője volt. Felügyelete alatt Hu felesége, Xue Yingjuan és fia, Hu Xiaodong értékes tárgyakat vittek el, például kínai festményeket vagy régiségeket – írja a Sina kínai hírportál.

Miután Hu őrizetbe került, feleségét és fiát a Fegyelmi Ellenőrzési Bizottság nemzeti kirendeltsége hívta be.

Május 8-án Hu felesége öngyilkosságot követett el azzal, hogy leugrott az épületről, ahol éltek – állítják a kínai pénzügyi hírekben.

A KKP pénzügyi szektora az elmúlt években számos korrupciós botránynak volt tanúja, köztük Xiang Junbo, a Kínai Mezőgazdasági Bank (ABC) igazgatóságának korábbi elnöke és a Kínai Banki és Biztosítási Szabályozó Bizottság (CBIRC) vezetője; Liu Shiyu, a Kínai Értékpapír-szabályozási Bizottság korábbi vezetője; és legutóbb Lai Xiaomin, a China Huarong Asset Management igazgatóságának korábbi elnöke. Január 5-én a tiencsini bíróság halálra ítélte Lai-t. Lai-t 2008 és 2018 között 1,788 milliárd jüan összegű kenőpénz átvétele vagy kérése miatt ítélték el.

Forrás: https://m.theepochtimes.com/…/former-chairman-of-china…

Kép: https://commons.m.wikimedia.org/wiki File:China_Development_Bank_HQ,_Beijing.jpg

Credit: https://commons.m.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Max12Max&redlink=1

Jogok: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en