Politika

A kínai falvak, Kína gazdag örökségének és hagyományainak utolsó bástyái lassan kihalnak

A változás elkerülhetetlen. A természetben állandó és mindenütt jelen van: a nappal átadja helyét az éjszakának, a nyár átadja helyét az ősznek, a felhők átadják helyüket a napnak.

Ahogy a hernyóból pillangó lesz, és a vízből gőz vagy jég, úgy mi is folyamatosan változunk – a gyermekkoron át a felnőttkorig és az öregkorig.

Lao-ce mondta: „Ha felismered, hogy minden dolog változik, nincs semmi, amihez ragaszkodni próbálnál. Ha nem félsz a haláltól, nincs semmi, amit ne tudnál elérni.”

A változástól való félelem, ahogy Lao-ce rámutatott, akadályozhatja a fejlődésünket.

Mivel a dolgok állandóan változnak, csak energiapocsékolás, ha megpróbálunk ellenállni. Bármihez ragaszkodni, ami jelenleg létezik, vakmerőség. Semmi sem marad változatlan, és semmi sem tart örökké – legyen az egy ház, a csillagok az égen, vagy az, hogy kik vagyunk ebben a pillanatban.

Csak ha elengedjük mindezt és elfogadjuk a változást, akkor tanulhatunk és fejlődhetünk. A dolgokhoz való ragaszkodás csak a nyomorúságban tart minket, és teherként akadályozza meg, hogy felemelkedjünk. Bár nem kapunk előrelátást, de amitől félünk, hogy elengedjük, azt valójában valami sokkal csodálatosabb dolog válthatja fel.

Ahogy Csuang-cu (egy másik híres taoista) mondta egyszer: „Amikor a hernyó azt hitte, hogy a világnak vége, pillangóvá vált.”

Forrás: https://www.nspirement.com/…/life-lessons-from-nature.html

Kép: hu.Clearharmony.net