Hírek,  Politika

63 képviselő szorgalmaz „Magnitsky- féle” lépéseket a világ minden tájáról, hogy tiltakozzon a kulturális népirtás ellen Tibetben

Bitter Winter cikk: Az Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC) nyilatkozata Dr. Adrian Zenz azon új megállapításaira épül, amelyek célja elítélni az atrocitásokat és a nyugat mozdulatlanságát.

(A “Global Magnitsky Human Rights Accountability Act” című, 2017. évi jogszabály lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy szankcionálja az atrocitásokért felelős külföldi személyeket. Eredet: Az Egyesült Államokban 2012-ben, Barack Obama előző amerikai elnök hivatali idejében lépett életbe a Magnitsky-törvény, amely orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és a velük szembeni utazási tilalomról rendelkezett. Az eredeti feketelistán szereplő embereknek közük volt az állami visszaéléseket vizsgáló magyarosan Szergej Magnyitszkij-ként ismert orosz ügyvéd 2009-es halálához. Washington több tucatnyi orosz állampolgárral szemben alkalmazta a törvényt, később pedig az egész világra kiterjesztette az eredetileg csak Oroszországra korlátozott jogszabály hatáskörét.)

Dr. Adrian Zenz német független tudós új kutatásában arra a következtetésre jutott, hogy a KKP kényszermunka táborok rendszerét működteti Tibetben, a rossz hírű Hszincsiang-i átnevelő oktatótáborok sikeres modellje alapján, amelyet lakói inkább Kelet Turkesztánnak hívnak. A legfrissebb statisztikák szerint akár hárommillió ujgur és több ezer más türk kisebbséget tartanak fogva szörnyű körülmények között, pusztán azért, mert muszlim hívők és ellenállnak a „sinizálódásnak”[kínaira formálásnak]. Dr. Zenz az első tudós, aki részletesen bemutatta a Hszincsiang-i táborok valóságát, és kalkulációt készített a fogvatartottak számáról. Az első tanulmányai idején, ez egymillió embert jelenett. Érdemes megjegyezni, hogy kitartó tanulmányai során Dr. Zenzet gonoszul, és hamis vádakkal támadta a KKP propaganda gépezete, az Egyesült Államok által fizetett „vallási fanatikusnak” és „szélsőségesnek” állították be.

A tibeti „katonai stílusú” (军旅 式, junlüshi) projekt, magában foglalja a kényszerű indoktrinációt és a tolakodó megfigyelést (bár nem feltétlenül fogvatartást jelent, ami eltérés Hszincsianghoz képest), ez súlyos emberi jogi aggályokat vet fel, és az Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC) 2020. szeptember 22-én, Dr. Zenz tanulmányának közzététele napján adta ki azt a nyilatkozatot, amelyet eddig 63 törvényhozó írt alá a világ számos országában. Az IPAC egy pártokon átívelő nemzetközi jogalkotói csoport, amely azon dolgozik, hogy megreformálja a demokratikus országok Kínához való viszonyát. A közzétett nyilatkozatban politikai lépéseket ígérnek az IPAC által képviselt 18 ország mindegyikében. „Ez a jelentés” – írja az IPAC – „a legújabb bizonyítékok sorozata, amelyek az emberi jogok súlyos megsértését dokumentálják Tibetben, ahol a vallásszabadság, a rendszerszintű politikai üldözés és a bennszülött tibeti nép kényszerű kulturális asszimilációja körüli helyzet évtizedek óta romlik. ”

A „szakképzés” kifejezést a KKP a durva elnyomó politikájának az igazolására használja Tibetben, csak úgy, mint Hszincsiangban, és szintén Hszincsianghoz hasonlóan a célja a tibetiek feltételezett „elmaradott gondolkodásának” megreformálása és a „hagyományos lusta mentalitás” felrázása. Ez a nyelvezet elárulja, hogy egy „kulturális népirtás” projektről van szó – ez Dr. Zenz Kínával kapcsolatos tanulmányainak egyik központi témája -, amely egy kulturális szabadságért folytatott harcot indított el ugyanazon okból kifolyólag Hszincsiangban, Tibetben és Belső-Mongóliában, amelyet a helyi mongolok inkább Dél-Mongóliának neveznek.

Ennek kezelésére az IPAC nyilatkozata kimondottan célzott „Magnitsky-féle” szankciók bevezetését kéri a felelősök ellen, valamint felszólítja a kormányokat, hogy vizsgálják felül a Tibetből és más érintett területekről beszerzést folytató vállalkozások kockázati ajánlásait, hogy megakadályozzák a kényszermunka alkalmazását az ellátási láncokban. A hivatkozás a „Global Magnitsky Human Rights Accountability Act” című, 2017. évi jogszabályra vonatkozik, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy szankcionálja az atrocitásokért felelős külföldi személyeket. Valójában az Egyesült Államok Külügyminisztériuma már szankciók alá helyezte Hszincsiang négy legfelsőbb KKP-tisztviselőjét, köztük Chen Quanguo-t, a jelenlegi Hszincsiangi Ujgur Autonóm Régió Kommunista Párt titkárát és a Tibeti Autonóm Régió volt Kommunista Pártjának titkárát, vagyis a két régióban az elnyomó ikerkampányokért felelős személyeket. Valamint az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma korlátozó intézkedéseket hozott a vallási szabadság és az emberi jogok tibeti megsértésében bűnös KKP tisztviselőkkel szemben is.

Az IPAC-ban képviselt országok közül Olaszország látta vendégül a sajtótájékoztatót a Római Képviselőházban október 1-jén, olyan parlamenti képviselők szervezésében, akik bírálják az olasz kormány hallgatólagos belegyezését a kínai törekvésekbe az „egy övezet egy út kezdeményezés” keretein belül. El fogják ítélni az alapvető emberi jogok évtizedek óta tartó elnyomását Tibetben, Hszincsiangban, Belső-Mongóliában és Hongkongban. Ezzel egy időben Olaszország „üzleti fővárosában”, Milánóban tartják meg a tibeti közösség által szervezett békés tüntetést.

Forrás:

https://bitterwinter.org/58-european-mps-call-for…/…

https://bitterwinter.org/58-european-mps-call-for…/…

https://jogaszvilag.hu/…/johet-az-eu-szintu…/