Egyéb kategória,  Hírek

Vörös pandák

Az egész világon ismerik az aranyos óriás pandát, de ki hallott már a kis vörös pandáról? Annak ellenére, hogy a „panda” nevet kapták, egyáltalán nem rokonok.

Kína délnyugati részén és a keleti Himalájában élnek ezek az állatok.

Néhány érdekesség róluk:

Az óriás pandákkal ellentétben a vörös pandák vöröses-barna és fehér szőrzetűek, és csak kb. egy házimacska méretűek. Egy átlagos vörös panda kb. 20–26 hüvelyk a fejétől a farkáig, a farka további 10–20 hüvelyk. Általában 10-20 font körüli a tömegük. Az óriás pandák általában kizárólag bambuszt esznek, a vörös pandák étrendje változatosabb. Hasonlóságuk abban mutatkozik meg, hogy mindkettőnek hat ujjuk van.

A vörös pandákat húsevőként sorolják be, mivel hasonló étkezési szokásokkal rendelkező ősöktől származnak. Leginkább a bambusz fiatal leveleit eszik, vagy más növényekkel táplálkoznak. Időről időre rovarokat és más apró állatokat is esznek. Napi 13 órát is eltöltenek az étkezéssel. Télen elveszíthetik testtömegük akár 15% -át.

A vörös pandák meglehetősen szeretik az édességet. Egy vizsgálatban a kutatók tiszta vizet, és mesterségesen édesített vizet adtak ezeknek az állatoknak. Megállapították, hogy óriási előnyben részesítik a mesterséges édesítőszereket, különösen az aszpartámot, a neotámot és a szukralózt. Ezért sorolják a pandákat a főemlősök közé, mivel képesek az aszpartámot megkóstolni, amelyet korábban úgy véltek, hogy a majmokra, és az emberre korlátozott vonás. Az aszpartám a népszerű NutraSweet márkanéven ismert.

Az állatok általában magányos életet élnek, csak párzás alkalmával találkoznak. A nőstények 114–145 napos vemhesség után tavasszal és nyáron szülnek, jellemzően 1-4 kölyköt. A fiatal vörös pandák kb. 90 napig maradnak fészkeikben, ekkor az anyjuk gondozza őket. 18 nap után nyitják ki a szemüket. 18-20 hónap alatt érik el az érettséget, átlagosan kb. 10 évet élnek. Vadonban a várható élettartam 8 évre csökken. Fogságban akár 14 évet is élhetnek.

“A hímek csak csekély érdeklődést mutatnak az utódok iránt” – írja róluk a National Geographic .

Az internetes böngésző, a Mozilla Firefox társaság kezdetben a „Firebird” nevet használta. Miután a Mozilla rájött, hogy a nevet már egy másik projekt is alkalmazza, ezért a „Firefox” nevet kezdték használni, amelyet a vörös pandák névnek tulajdonítanak. A Mozilla 2010-ben két vörös pandát még örökbe is fogadott.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a vörös pandákat veszélyeztetett fajnak sorolja be. Becslések szerint csak kb.10 000 példány lelhető fel a vadonban, elképzelhető, hogy a számok még alacsonyabbak is, mivel nehéz rájuk találni. A vörös pandák nagy területen élnek, ám a közösségek gyakran elszigeteltek egymástól. Ez megóvja őket az orvvadászat ellen, vagy a fertőzés okozta kihalástól.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/07/6-things-to-know-about-red-pandas.html

Credit: Vision Times

(Kép: flickr / CC0 1.0 )