Hírek,  Politika

„Trójai faló”: Kyle Bass arra figyelmeztet, hogy Kína a digitális jüant használja fel a technikai tekintélyelvűség exportjára

A kínai rezsim az állam által ellenőrzött új digitális valutát trójai falóként használja fel a nyugati demokráciák ellen – és a szabad világnak törvényen kívül kell helyeznie – figyelmeztetett Kyle Bass, a fedezeti alapok menedzsere.

„Úgy gondolom, hogy a digitális RMB [renminbi] jelenti a legnagyobb fenyegetést a világra nézve, abban a formában, ahogy ma létezik” – mondta Bass a The Epoch Times leányvállalatának, az NTD-nek adott interjúban április 8-án. Bass a Dallas-i székhelyű Hayman Capital Management alapítója és befektetési igazgatója.

Ezt megelőzően a China’s hawkish állami működtetésű média vállalat Global Times című kiadványa büszkén hirdette, hogy Peking átvette a vezetést a kormányok közötti versenyben a saját szuverén digitális fizetőeszközük bevezetése tekintetében, ami a „vonatkozó szabványok és jogi keretek” tartalmára vonatkozó munkáját illeti. A cikk azzal dicsekedett, hogy a digitális jüan (más néven renminbi) segít kihívást teremteni „USA dollár hegemóniájával” szemben.

A digitális valuta kínai változatát Kína központi bankja, a People’s Bank of China (PBOC) ellenőrzi, amely 2014-ben kezdte meg a digitális valuta vizsgálatát. Tavaly áprilisban Peking kísérleti tesztet indított vele négy városban. Legutóbb, március 23-án, a kínai állami média arról számolt be, hogy Sanghajban hat állami tulajdonban lévő bank kezdte meg elfogadni az emberek digitális jüan pénztárcák iránti kérelmeit.

Két nappal később Mu Changchun, a PBOC digitális pénznem intézetének főigazgatója javaslatot tett a központi bank digitális valutájának (CBDC) globális szabályaira a svájci székhelyű Bank for International Settlements (BIS) által tartott szemináriumon – a Reuters riportja szerint. A központi bankok központi bankjának nevezett BIS koordinálja a pénzügyi szektor szabályozását.

Jelenleg a PBOC arra törekszik, hogy az első olyan központi bank legyen a világon, amely kibocsátja a CBDC-t. A kínai digitális valuta egy jüanhoz lesz kötve.

A fenyegetés

Bass elmondta, hogy a digitális jüan problémát jelent a beépített mesterséges intelligencia technológiája miatt.

„Képzelje el, ha Ön vagy én vagy bárki kénytelen lenne digitális RMB-t vásárolni a Kínában való kereskedéshez vagy befektetéshez, ami valószínűleg Kína egyik [jövőbeli] lépése lesz, akkor tudni fogja, hogy hol költi el a pénzét, mennyi van még [és] meg fogják ismerni az összes szándékodat – mondta Bass.

Sőt, ha a Kínai Kommunista Párt (KKP) megtudja, hogy a digitális jüan felhasználói nem követik a párt irányvonalát olyan kényes kérdésekben, mint a Tienanmen téri mészárlás, az ujgurok Kína távoli nyugati Hszincsiang régiójában, a tibetiek és a Fálun Gong követői, akkor Bass szerint a kommunista rezsim csökkentheti ezeknek az embereknek a szociális hitel pontszámát, és elveheti a digitális pénzüket.

A kínai rezsim érvényesíti a szociális kreditrendszert, amely minden állampolgárhoz „társadalmi megbízhatóságot” rendel. Az emberektől a KKP által nemkívánatosnak ítélt magatartásmódok, például az úton való szabálytalan átkelés elkövetése miatt levonhatják a pontjaikat a társadalmi kreditértékükből. Az alacsony szociális hitellel rendelkező személyeket „megbízhatatlannak” tekintik, és így megfosztják a szolgáltatásokhoz és lehetőségekhez való hozzáféréstől.

Többek között megtagadhatják tőlük a repülővel való utazást vagy az iskolába járást. A kritikusok az emberi jogok megsértésével vádolták a rendszert.

Míg a szociális kreditrendszer jelenleg a szárazföldi Kínára korlátozódik, Bass szerint Peking globális szociális kreditrendszert vezethet be, és a digitális jüant használó külföldi befektetők is veszélybe kerülnének, ha a kommunista rezsim számára tabunak számító kérdéseket kommentálnák.

„Ha úgy gondolja, hogy ő [Hszi Csin-ping kínai vezető] szörnyű uralkodó, hirtelen a globális szociális kredit pontszáma megcsappanna és a kínaiak valóban blokkolhatnák a pénz [digitális jüan] elköltésének képességét” – mondta Bass.

„Ezen a módon tudnák világszerte exportálni a digitális önkényuralmat. És ezt meg kell állítanunk.”

Bass felszólította a Nyugatot, hogy tegyenek „összehangolt erőfeszítéseket” a digitális jüan törvényen kívül helyezésére, mivel ennek nincs helye a nyugati demokráciák között.

„Ha rászánod az idő és belegondolsz, ez minden trójai falovak trójai falova.”

Kína rendelkezik egy China Standards 2035 nevű gazdasági tervezettel, amelyen keresztül az a szándéka, hogy Kína fejlett technológiáinak műszaki szabványait kiválasszák és exportálják a nemzetközi piacra. Ez lehetővé teszi, hogy Peking kevésbé függjön a külföldi technológiáktól, míg a kínai vállalatok a szabadalmaik licencelésével szerezhetnek jogdíjat.

A digitális valuták nemzetközi normáinak agresszív meghatározása az egyik prioritás volt Kína legújabb gazdasági tervében. A márciusban nyilvánosságra hozott ötéves terv egy átfogó terv, amely meghatározza a rezsim társadalmi és gazdasági céljait a következő fél évtizedre.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/trojan-horse-kyle-bass-warns-china-will-use-digital-yuan-to-export-tech-authoritarianism_3768891.html?fbclid=IwAR16qV8bgj5bnb0wg5rGerBDnRa-xWxyzuctxaDHRN5Moj3XDnqY_n-2bp0

Kép: Somogyi Ildikó