Politika

Tajvani közgazdász: Az USA-nak legalább 10 stratégiája van a KKP leküzdésére

Vision Times: Az USA és Kína közötti konfliktus az utóbbi hónapokban egyre jobban kiéleződik. A tajvani közgazdász, Wu Jialong mérlegelte a jelenlegi helyzetet, és július 24-én tíz stratégiát tett közzé, amelyet további lehetőségként lát az USA számára, hogy ellensúlyozza Kína „agresszív globális terjeszkedését”.

Az Egyesült Államok kormánya július 21-én 72 órát adott a houstoni Kínai Konzulátusnak, hogy teljesen bezárja a konzulátus kapuit. A kínai kormány július 25-én fenyegető megtorlást hajtott végre, azáltal hogy elrendelte a Chengdu-i amerikai konzulátus bezárását. Wu Jialong tajvani közgazdász mérlegelte a két szuperhatalom közötti jelenlegi helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy az USA-nak még legalább tíz stratégiája van tartalékban, hogy nyomás alá helyezze a Kínai Kommunista Pártot (KKP-t).

A stratégiák:

​1. Közösen kártérítést követelni

Az USA követelhetné a tényleges körülmények átfogó vizsgálatait, amelyek felelősségre vonhatnák a KKP-t a COVID-19 járványért. Az USA ezután összeállhatna más országokkal, hogy számadásra vonják Kínát az emberről emberre történő átvitel hosszas eltusolásáért. A KKP minden bizonnyal nem volna képes megtéríteni egy ilyen kártérítési összeget, amely összeomláshoz vezetné a nemzeti pénzügyeit.

​2. KKP szuverén mentelmi jogának feloldása

Azért hogy lehetővé tegye az amerikai népnek, hogy csoportos keresetet nyújtson be a kínai kommunista kormány (nem csak a Kínai Kommunista Párt) ellen, az Egyesült Államok Kongresszusa olyan irányban is módosíthatná a törvényt, hogy megszüntesse a KKP szuverén immunitását. Ez az eljárás azonban ahhoz vezethetne, hogy egy precedens megteremtése után maga az USA is szembesülhetne jövőbeli perekkel.

3. A KP által felállított tűzfal eltávolítása

Kína megakadályozza a belföldi hozzáférést a külvilágból származó információkhoz az interneten található nagy tűzfalán keresztül. Az USA ezt kikapcsolhatná, és így lehetővé tehetné a szárazföldi Kínában élő internethasználóknak, hogy szabadon böngésszenek az interneten, és rengeteg információt kaphassanak, amelyet Kínában blokkolnak. A tűzfal megkerülése lehetséges például a Starlink-Web segítségével, amelyet jelenleg Elan Musknak a SpaceX űrutazási vállalata hoz létre.

​4. A hongkongi árfolyam-rendszer (LERS) eltörlése

Ha az USA megszakítaná a dollár szállítását Hongkongba, akkor Hongkong devizatartalékai kimerülnének, ami megbénítaná az LERS-t (a kapcsolt árfolyamrendszer számára). Ebben az esetben a hongkongi dollár jelentősen veszítene az értékéből, és lefelé húzná a renminbi-t (a Kínai Népbank pénzneme), miáltal mindkét valuta együtt veszítene erősen az értékéből. Ez pénzügyi zavarokhoz vezetne Hongkongban, és a külföldi vállalatok valószínűleg kivonnák a tőkéjüket a különleges közigazgatási régióból.

​5. Bankok kizárása az amerikai dollár elszámolási rendszerből

Az USA kizárhatja a kínai és a hongkongi bankokat az amerikai dollár elszámolási és lebonyolítási rendszerből, miáltal a bankjaik nem lennének képesek többé amerikai dollárban történő fontos pénzügyi tranzakcióknak egy széles skáláját végrehajtani, valamint átutalásokat az ügyfeleik számára. Ez végül jelentős válságot okozna a kínai kommunista kormány nemzetközi kereskedelmében.

​6. A katonai műveletek megerősítése a Dél-kínai-tengeren

A KKP stratégiai nukleáris tengeralattjáró bázisa a Yalong-öbölben található, Sanya városban, a Hainan-szigeten, ahol a Dél-kínai-tenger mélyén talál védelmet. Ez a típusú tengeralattjáró a tengerből indíthat kis nukleáris robbanófejekkel felszerelt ballisztikus hosszú távú interkontinentális rakétákat. Ezek a robbanófejek elérhetik az Egyesült Államokat. Ezért az USA-nak nemzetbiztonsági okai vannak, hogy nyitva tartsa a navigációs útvonalakat a Dél-kínai-tengeren. Az USA reakciója szintén döntő fontosságú Kína terjeszkedési kísérleteinek és más part menti államok folyamatos megfélemlítéseinek a megállításához.

​7. Olajembargó

Az Egyesült Államok olajembargót vezethet be a Dél-kínai-tengeren vagy a Malacca-szorosban, amelyek a nyersolaj fontos kereskedelmi útvonalai. A 2016-os statisztikák szerint a világszerte folytatott tengeri kőolaj-kereskedelemnek több mint 30%-át a Dél-kínai-tengeren keresztül bonyolítják le.

​8. Szankciók a KKP magas rangú tisztviselői ellen

A meglévő rendeletek alapján, mint például a hongkongi autonómia törvény és a Magnitsky törvény, az USA továbbra is szankciókat szabhat ki a magas rangú kínai tisztviselőkre, akik megsértik az emberi jogokat Kínában és fenyegetik Hong Kong autonómiáját. Egy beutazási tilalom a Kínai Kommunista Párt (KKP) tagjai számára az USA-ba szintén lehetne egy opció.

​9. Az „Egy Kína-politika” elhagyása

Az Egy Kína-politika azt állítja, hogy a Kína elnevezés alatt csak egy szuverén állam létezik, ellentétben azzal az elképzeléssel, hogy két állam létezik, nevezetesen: a Kínai Népköztársaság (Kínai NK), amely a szárazföldi Kínából áll, és a Kínai Köztársaság (ROC), amelyet ma általánosan Tajvan néven ismernek. Az USA helyreállíthatná a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és önálló országként ismerhetné el azt, ami súlyos csapás lenne a KKP számára.

​10. Új liberális világrend létrehozása

Az USA továbbá összehozhatná a szövetségeseit, hogy felépítsenek egy „új liberális világrendet”, amely háborúkat akadályoz meg és nagyobb jólétet érhet el mindenki számára. Az ország elhagyhatná a jelenlegi nemzetközi intézményeket, mint például az Egészségügyi Világszervezet, és új, Kínát kizáró intézményeket alapíthatna.

Wu Jialong hangsúlyozta, hogy ez a 10 fő taktika pusztító lenne a KKP számára, és akár annak a végét is jelenthetné. Michael Pompeónak, az Egyesült Államok külügyminiszterének a Nixon könyvtárban 2020. július 23-án tartott beszédéből kitűnik, hogy az USA eltökélt abban, hogy véget vessen a KKP egypárti diktatúrájának, és ösztökélje Kínát a piacgazdaság és demokrácia bevezetésére. Pompeo egyhetes utazásán a Cseh Köztársaságban, Szlovéniában, Ausztriában és Lengyelországban többek között szintén téma volt a KKP Európára gyakorolt befolyása a Huawei-jel folytatott 5G-kiépítés révén.

Forrás: https://www.visiontimes.net/taiwanesischer-wirtschaftswissenschaftler-die-usa-haben-mindestens-10-strategien-um-der-kpch-entgegenzuwirken/

Kép: Kína Fókusz