Kultúra,  Történelem

Sima Qian – Kína első teljes történelmi lejegyzésének az atyja

Sima Qian a Han dinasztiában született, és úgy tekintenek rá, mint a kínai történetírás atyjára, főképpen „A Nagy történész feljegyzései” (Shiji) c. íráson végzett munkája miatt.

Sima Qian édesapja a Nagy Írástudóknál szolgált hivatalnokként Wu császárnál, a Han dinasztiában. Kr. e. 126-ban a császár egy országos utazást szervezett Sima Qian számára, aki akkor húsz éves volt. Sima Qian sokat nyert ebből az utazásból, beleértve az első kézből származó történelmi feljegyzések gazdag gyűjteményét, kiszélesedett látásmódot, széles körű ismereteket és új barátokat. Mikor befejezte az utazást, kinevezték palotakezelőnek, hogy Wu császárt kísérve megvizsgáljon különböző területeket az országban. Bármerre is ment a császárral, folytatta a gyűjtést és a helyi történelmi feljegyzések összeállítását. Később örökölte apja munkáját, és folytatta az első teljes kínai történelem előállításának ambiciózus projektjét, a „Shiji”-t, amit apja kezdett el.

Sima Qian hitte, hogy a történészeknek pártatlannak kell lenniük, és önálló személyiségeknek, nem csupán a császár akarata szerinti visszhangnak. Annak érdekében, hogy tárgyilagosan és pártatlanul jegyezze fel a történelmi személyiségeket és eseményeket, sok időt szentelt a történelmi adatok gyűjtésének hatékonyságára és a következetesség ellenőrzésére, nem számított neki, hogy mennyire nehéz volt ez a munka. Megpróbálta a lehető legjobban biztosítani, hogy a feljegyzések teljes körűek és tárgyilagosak legyenek. Az egyik kihívás, amivel szembe kellett néznie az volt, hogyan rögzítse a császár és az édesapja cselekedeteit. Sima Qian végül úgy döntött, hogy mindent feljegyez, mind a jó és a rossz cselekedeteket is, ezzel felbosszantva Wu császárt.

Kr. e. 98-ban Sima Qian ott volt, mikor Li Ling tábornok megadta magát Xiongnu-nak. Sima volt az egyetlen ember, aki megvédte Li tábornokot a bíróságon, ezért Wu császár dühös lett és megparancsolta, hogy börtönözzék be, majd a rágalmazás bűntettéért való ítéletre várt. Annak érekében, hogy befejezze a „Shiji“ monumentális munkáját, amit megígért az édesapja halálos ágyánál, Sima Qian úgy döntött, hogy a halálbüntetés helyett a megalázó kasztrálást választja.

Legyőzte az öngyilkossági hajlamát, amely egy lehetséges végkifejlete a kasztrálásnak, és minden percét munkájával töltötte. Kr. e. 91-ben, 55 éves korában, végleg befejezte a „Shiji” történelmi feljegyzéseket, 10 év kemény munka után.

„A Nagy Történész feljegyzései (Shiji)” a legkülönlegesebb történelmi remekmű, az első teljes kínai történelmi leírás Sima Qian saját idejéből. Több mint kétezer évet foglal magában a Sárga császártól Wu császárig, ötszázhúszezer szót tartalmaz összesen, és összefoglalja a kínai történelem háromezer évét. Ez vonatkozik az emberekre, az uralkodóktól kezdve, a királyokra, a császárokra és a királyi családokra, valamint a nemesekre, a feudális családokra a nagy köznépi elvekkel, a társadalmi szertartásokra, valamint a zenére, a naptárra, a csillagászatra, az irodalomra és a gazdaságra egyaránt.

Sima Qian idézeteit a „Shiji”-ben nagyon dicsérik a kínai történészek, mert „csakis az igazság lejegyzésé”-t tartja szem előtt, és „nem büszkélkedik, és nem rejt el” semmit. Azáltal, hogy a személyes becsületét félretette, hátrahagyta a későbbi generációk számára a korai Kína kiemelkedő történelmi lejegyzését.

* * *

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Az Epoch Times Kína Kutatócsoportja / Clearharmony.net

Kép: Sima Qian, Kína első teljes történelmi lejegyzésének az atyja (Blue Xiao, Epoch Times)