Politika

Peking utasítja a Biden-kormányt, hogy játsszon a KKP szabályai szerint

Kína magasrangú diplomatája, Yang Jiechi február 1-jén, este félórás beszédében figyelmeztette a Biden-kormányt, hogy ne lépje át a Peking által kijelölt „vörös vonalat”.

„Az Egyesült Államoknak le kell állítania a beavatkozást Hongkong, Tibet és Hszincsiang ügyeibe” – mondta Yang, és a három régió kérdését Kína „belügyének” nevezte. Ezeket a megjegyzéseit egy New York-i nonprofit szervezet, az Egyesült Államok és Kína közötti Nemzeti Bizottság által szervezett virtuális eseményen mondta el.

Yang hozzátette: „Ezek egy vörös vonalat képeznek, amelyet nem szabad átlépni. Ennek bármilyen megsértése aláásná Kína és az Egyesült Államok kapcsolatait és az Egyesült Államok saját érdekeit. ”

Azt is közölte az Egyesült Államokkal, hogy „szigorúan be kell tartania az Egy Kína elvét” különös tekintettel Tajvanra, egy önálló szigetre, amelyet Peking a saját területe részének tekint.

A Trump-adminisztráció konfrontálódott Kínával az emberi jogok megsértése miatt, melyeket a Fálun Gong hívei, a hongkongiak, a muszlim kisebbségek, a tibetiek és az ujgurok ellen követett el, azzal, hogy vízumkorlátozásokat és szankciókat vezetett be a Kínai Kommunista Párt (KKP) tisztviselői ellen, akik a visszaélésekért felelősek.

Ezenkívül Mike Pompeo, volt amerikai külügyminiszter a múlt hónapban népirtásnak és „emberiség elleni bűncselekményeknek” minősítette a KKP üldözését az ujgurok és más főként muszlim etnikai kisebbségek ellen.

A kínai rezsim gyakran azzal az állítással hajtotta el a politikája ellen irányuló nemzetközi kritikákat, hogy bizonyos kérdések, beleértve a Dél-kínai-tengeren végzett militarizációs erőfeszítéseit és a Tajvan elleni kényszer taktikákat, „belügyek”.

Yang felszólította a Biden-kormányt, hogy „állítsa vissza” a Kína-USA közötti kapcsolatot a „kiszámítható és konstruktív fejlődési pályára”.

Megnevezte azokat a területeket, ahol szerinte a két ország együttműködhet, ideértve a kábítószer-ellenőrzést és a kiberbiztonságot is.

Kína a legnagyobb forrása a tiltott fentanil és fentanil-szerű anyagoknak az Egyesült Államokban – derül ki az Egyesült Államok – Kína Gazdasági és Biztonsági Felülvizsgálati Bizottság 2018-as jelentéséből.

Az Egyesült Államok Kábítószer-Visszaélések Nemzeti Intézetének adatai szerint 2019-ben 70.630 kábítószer-túladagolás okozta haláleset történt az Egyesült Államokban; a halálesetek többsége a fentanil használatával állt kapcsolatban.

A fentanil százszor erősebb, mint a morfium, és 50-szer erősebb, mint a heroin. Alig két milligramm halálos dózisnak tekinthető a legtöbb ember számára.

2020-ban az Egyesült Államok több kínai állampolgárt és egy kínai vállalatot is szankcionált fentanil-kereskedelem miatt.

A Trump-adminisztráció alatt az Igazságügyi Minisztérium csak 2019-ben több vádemelést indított Kína üzleti titok lopásaival és az ahhoz kapcsolódó bűncselekményekkel kapcsolatban, mint az Obama-kormányzat a nyolc éve alatt.

Yang bírálta a Trump-kormányt is, mondván, hogy a „téves politikája” a kétoldalú kapcsolatokat a „legnehezebb időszakához” vezette, amióta csak a két ország diplomáciai kapcsolatban áll egymással.

Washington 1979-ben Pekingnek tett szívességként beszüntette a diplomáciai kapcsolatait Tajpejjel, de a tajvani kapcsolatokról szóló törvény (TRA) alapján szilárd kapcsolatot tartott fenn a szigettel. A Trump-kormányzás alatt a Tajvan-USA kapcsolat jelentősen felmelegedett, ami leginkább Pompeo döntésének köszönhető az USA tisztviselőinek tajvani kollégáikkal való kapcsolattartására vonatkozó korlátozások feloldásával.

Jacob Gunter, az Európai Unió Kínai Kereskedelmi Kamarájának vezető szakpolitikai és kommunikációs vezetője kitette a Twitterre az összefoglalóját Yang beszédéről.

„Trump rossz, ez mind csak az ő hibája, és térjünk vissza a 2015-ös állapothoz” – írta. „A még csak színlelt önvizsgálat elmaradása már nem is meglepő.”

Scott Kennedy, a washingtoni központú Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) vezető tanácsadója és megbízott elnöke a kínai üzleti és közgazdasági kérdésekben szintén kommentálta Yang beszédét.

„A lényeg: Peking csak Kína feltételeivel kész együttműködni” – írta.

Kövesd Frank-et a Twitteren: @HwaiDer

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/beijing-tells-biden-administration-to-play-by-ccps-rules_3681191.html

Kép: U.S. Department of State from United States – https://www.flickr.com/photos/statephotos/37022016912/ (Public Domain)