Hírek,  Politika

Peking elrendeli „a háborús rendszerre való átállást”

Május 19-én a Wall Street Journal a Kínai Kommunista Párt egy kényes és belső utasításáról számolt be.

Elrendelték, hogy a párt magas rangú, miniszteri szintű vagy annál magasabb beosztású tisztviselőinek, valamint családtagjaiknak tilos vagyontárgyakat, valamint külföldi tulajdont birtokolniuk: „Tilos közvetlenül vagy közvetve külföldi ingatlanokban vagy külföldön bejegyzett jogi személyeknél való részesedést birtokolni.” Ilyen tulajdonnal nem lehet előléptetni őket.

Számlát sem nyithatnak külföldi pénzintézeteknél, ha nincs rá jogos okuk, például munkavállalás vagy tanulás. Az érintett tisztviselőknek kötelezettségvállalási nyilatkozatot kell aláírniuk. Ennek oka, hogy a vezető tisztségviselőknek ügyelniük kell a fegyelemre és az etikára a családjukban, ahogy a pártzsargonban fogalmaznak. Jó példát kell mutatniuk, „ha arról van szó, hogy előírás szerint irányítsák a házastársaikat és a gyermekeiket, kötelességtudó emberek legyenek, és tisztán intézzék el a dolgokat”.

Szinte az összes jelenlegi és volt magas rangú pártkáder érintett. Néhányan hirtelen már elkezdték eladni alacsony áron az Egyesült Államokban, Európában, Japánban és más országokban birtokolt ingatlanjaikat és részvényeiket, vagy átruházni azokat másokra. Emellett nagyszámú kínai tért vissza Kínába, árulta el Guo Wengui, egy gazdag kínai üzletember az Egyesült Államokban.

Miért pont most?

Ez több szinten is hadüzenet.

Egyrészt ez összefügghet a tisztviselők közötti belső harccal a 20. országos pártkongresszus előtt, ahol Hszi Csin-ping állam- és pártvezető harmadik ciklusra szeretné újraválaszttatni magát. Politikai megfigyelők azt gyanítják, hogy Hszi Csin-ping így tudja ellenőrizni a tisztviselőket és a hivatalnokokat, valamint betömni a devizahiteles lyukakat. Akik ellenállnak, elítélhetők hűtlenségért és a párt szabályainak semmibe vételéért.

De ez valószínűleg csak az érem egyik oldala. Sokkal fontosabb, hogy a párt biztonságban akarja tartani külföldi vagyonát.

Április 22-én a párt összehívta a pénzügyi tisztviselőket és több tucat helyi és nemzeti bank vezetőit – írja a Financial Times. A HSBC is képviseltette magát. A kérdés az volt, hogyan védheti meg a párt a tengerentúli vagyonát, különösen a 3,2 billió dolláros tartalékait. Kiszivárgott, hogy Kína legnagyobb állami tulajdonú energiaipari vállalatát, a CNOOC-ot arra utasították, hogy minimalizálja tevékenységét Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban.

A Kínai KP arra számít, hogy Európa és az USA előbb-utóbb szankciókat fog alkalmazni, és ehhez igazítja a jelenlegi politikáját. Ennek több oka is van, ezek közül kettő Oroszország támogatása az ukrajnai háborúban és egy esetleges tajvani invázió.

Damoklész kardja: „AXIS törvény”

Az Egyesült Államok már az orosz-ukrán háború elején figyelmeztette Pekinget, hogy súlyos következményekkel járna, ha Kína aláásná az Oroszország elleni szankciókat és pénzügyi támogatást nyújtana Moszkvának.

„A Kínai Kommunista Párt és az orosz Kreml szövetsége a gonosz új tengelye, amely az Egyesült Államokat és a szabályokon alapuló nemzetközi rendet fenyegeti” – mondta Andy Barr.

Az amerikai törvényhozók figyelmeztetésüket tettekkel követték. Április 27-én a képviselőház aláírta a „Xi beavatkozásának értékeléséről” szóló törvényt (AXIS törvényt), amelyet jelenleg a szenátus tárgyal. Miután a törvényjavaslatot mindkét ház elfogadta, a „tengelytörvényt” (a „Gonosz tengelye” ellen) benyújtják a Fehér Háznak, és az elnök aláírja.

A törvényjavaslat a további intézkedések alapjaként teljes körű jelentést kér az Oroszország és Kína közötti együttműködés mértékéről. Az USA úgy véli, hogy a Kínai KP bátorítja és esetleg anyagilag is támogatja az orosz-ukrán háborút.

Az amerikai külügyminisztériumnak 30 napja van az első jelentés elkészítésére. Ha bizonyíték van arra, hogy a Kínai Kommunista Párt támogatja Oroszországot, az USA megfelelő következményekkel fog élni. Ez – az orosz oligarchák elleni fellépéshez hasonlóan – a párt befolyásos családjait is érintheti, és a külföldi vagyonok befagyasztását jelentheti.

Háborús előkészületek Tajvanért

A Tajvannal kapcsolatos megfontolások valószínűleg szintén szerepet játszanak. Peking meg akarja hódítani a szigetországot – ami szintén szankciókat vonna maga után.

A „Lude Media” május 15-én közzétett egy titkos felvételt a „Guangdong katonai régió katonai-polgári találkozójáról”. A tartomány a Dél-kínai-tengernél fekszik, és Tajvan inváziója esetén érintett lesz. Magas rangú katonatisztek, tartományi vezető tisztviselők és regionális pártbizottsági tisztviselők vettek részt. A találkozó tartalmát eddig nem lehetett ellenőrizni.

Hszi Csin-ping parancsai a régió számára – írják a szerzők, akik közül néhányan katonai karriert futottak be –: a mozgósításhoz szükséges közös katonai-polgári parancsnoki rendszer kiépítése, egy háborús védelmi mechanizmus létrehozása és egy háború alatti ellenőrzésre való előkészület.

Ennek megfelelően Peking elrendelte a „háborús rendszerre való átállást”. A Guangdong katonai régiónak parancsot adtak arra, hogy hatalmas erőforrásokat mozgósítson Tajvan lerohanásához: 1358 katonai egységet 140.000 fővel, 953 hajót, különböző területek 15.500 katonai szakértőjét, 64 Ro-Ro hajót (10.000 tonna rakomány), 38 repülőgépet és 1653 különböző pilóta nélküli légi járművet, 20 légi és tengeri terminált, 588 vasúti kocsit, 6 hajógyárat, 14 vészhelyzeti mozgósítási központot, gabona- és olajraktárakat, kórházakat, vérbankokat és még sok mást.

Ezenkívül a COVID-19 során megszerzett tudást kell felhasználni a lakosság ellenőrzésére és mozgósítására a háborús célok elérése érdekében. Az USA és a Nyugat közötti háborús szövetséget „meg kell törni”; szó volt arról is, hogy „a világ összes erőforrását” alá kell rendelni a célok elérésének.

Csak hazai számítógépek használata

Néhány más akció is megfelel a háborús előkészületeknek. Ezek közé tartozik a Kínai Kommunista Párt egyik utasítása is, amelyről a Bloomberg és mások számoltak be. A párt azt követeli a kormánytól, az állami vállalatoktól és intézményektől, hogy minden külföldi márkájú számítógépet cseréljenek le hazai számítógépes rendszerekre. Ez akár 50 millió készüléket is jelenthet.

„Ez nem a Nyugattól való általános elszakadás, hanem harckészültség. Azért, hogy vészhelyzetekben elkerüljék az információk kiszivárgását” – kommentálta a nagyon népszerű YouTube-os Wen Zhao a politikai csatornáján.

Hogy az utasítást a külföldi vagyonok tekintetében hogyan fogják végrehajtani, még nem tudni. „Mivel túl sok magas rangú tisztviselő érintett, a KKP azonnal össze fog omlani, ha valóban végrehajtják” – kockáztat meg egy előrejelzést a „Wall Street Journal”.

Forrás: Peking ordnet den „Übergang zum Kriegssystem“ an (epochtimes.de)

Link: https://www.epochtimes.de/…/peking-ordnet-den-uebergang…

Kép: Kína Fókusz saját kép