Hírek

Ősi csarnokokat rombolnak le vagy alakítanak propagandaközponttá

(BitterWinter) “A Kínai Kommunista Párt (KKP) szabálya szerint a vallás bármilyen formája tilos: az ősök vagy az ősi bölcsek imádása is tilos.

Az ókori csarnokokat, amelyek Kína népi vallásának szerves részét képezik, és szorosan összefüggenek a konfuciánus filozófiával, generációkon át gyűjtötték össze a családi klánok őseinek tiszteletére. A rokonok ott gyűlnek össze, hogy emlékezzenek, imádkozzanak és áldozzanak, vagy esküvőkre és temetésre használják ezeket.

Minden tavasszal számtalan látogató járt a virágzó Taohua faluban, mely szó szerint barack virágot jelent, Ganzhou Shicheng megyében, egy prefektúra szintű városban, Jiangxi délkeleti tartományában. 2017-ben a falusiak több mint egymillió RMB-t (körülbelül 140 000 dollárt) költöttek a Luo klán ősi csarnokának felépítésére, amelyet még három évvel később sem bontottak le.

Több mint 300 rendőr több tucat járműben érkezett Taohua falujába május 1-jén 3 órakor. A két előcsarnok felé vezettek, megakadályozták, hogy bárki megközelítse a bontási területet, és blokkolták a kommunikációt a faluban. Néhány óra múlva az épületet a földdel tették egyenlővé.

„A kormány blokkolta telefonjainkat, attól tartva, hogy nyilvánosságra hozzuk gonosz cselekedeteiket” – jegyezte meg egy falusi lakos dühösen. Hozzátette, hogy három nappal a bontás előtt rendõrautók parkoltak a falu felé vezető út közepére, és több mint egy tucat tiszt hallgatta ki a belépõket.

Más régiók sok ősi csarnokát átalakították a KKP propagandabázisává. A Zhejiang keleti tartományában, Ningbo városának Yinzhou kerületében, az 1588-ban épült Cai kláncsarnokot történelmi jelentősége ellenére tavaly propagandahelyszínné alakították. Ez volt a tartomány első ősi csarnoka, amely lehetővé tette a nők belépését is – a bölcsek viszonylag progresszív nemekkel kapcsolatos nézeteinek ábrázolásaként a nők szerepének akkori feudális felfogása közepette. Az ókori csarnokon propaganda plakátok vannak feltüntetve, Hszi Csin-ping elnököt ábrázolva. Az ottani kiállítás egy katonai iskolatáskát mutat be Maotól és más hasonló tárgyak képeivel, míg az ősi táblaképek – minden ilyen terem központi elemei – nyom nélkül eltűntek.

A csarnokban dolgozó személy azt mondta, hogy a tanulók minden ünnep alkalmával eljönnek a csarnokba, tanulni és filmeket nézni. „A központ célja, hogy a gyermekek már a fiatalkorban emlékezzenek a Kommunista Párt forradalmi történetére és ápolják a pártot dicsőítő gondolatokat” – tette hozzá a munkás.

A bejáratánál még mindig látható a Cai klán ősi előcsarnokának története.

Yantai-ban, a part menti prefektúra szintű városban, Shandong keleti tartományában, az ősi csarnokot propagandaközponttá alakították át, hogy elősegítsék a Hszi Csin-ping gondolati reformot. „A kormány azt követelte, hogy az ősi csarnokot alakítsák át a Kommunista Pártot reklámozó kiállítási központtá, máskülönben bezárták volna” – magyarázta a terem közelében lakó személy. „Ez volt az ősök emlékének helye, ám a kormány iderendelte a párt tagjait a környező falvakból és intézményekből, hogy ott tanuljanak. Ez az emberek gondolatainak ellenőrzése.””

Credit: Lin Yijiang

Kép: A Luo klán ősi csarnokát május 1-jén bontották le.

Forrás: https://bitterwinter.org/ancestral-halls-destroyed-or-turned-into-propaganda-centers/