Hírek,  Történelem

Október tíz – Tajvan nemzeti ünnepének napja

Tajvan nemzeti ünnepén (hagyományos kínai: 雙十節, egyszerűsített kínai: 双十节, pinjin: Shuāng Shí Jié, magyaros átírás szerint: Suang si csie, szó szerinti fordításban: dupla tíz nap), melyet október 10-én ünnepelnek az országban, az 1911. október 10-én véget ért Wuchang felkelés napját ünneplik, mely a Csing-dinasztia végét és Kínai Köztársaság megalakulását eredményezte 1912. január 1-jén. A kormány a napot nemzeti ünnepnapnak nyilvánította.

1949-ben a kínai polgárháborút követően a Kínai Köztársaság kormánya elveszítette az irányítást a szárazföldi Kína fölött és Tajvanra távozott. A Nemzeti Ünnepnapot napjainkban a Kínai Köztársaság ún. szabad területein ünneplik, mely a köztársaság irányítása alatt maradt, illetve sokan ünneplik a tengerentúli kínaiak körében is.-írja a Wikipedia

A 2021-es ünnepen a tajvani elnök is megszólalt: “Senki sem kényszerítheti Tajvant arra, hogy a Peking által meghatározott utat válassza” – fogadkozott Tsai Ing-wen elnök a tajvani nemzeti ünnepen, és ígéretet tett arra, hogy tovább erősíti a sziget katonai védelmét.

Beszédében Kína vezetőjének sorozatos fenyegetéseire reagált, miszerint egy napon – ha kell, erőszakkal – elfoglalják Tajvant, és megdöntik annak demokratikusan megválasztott kormányát. Hszi Csin-ping kínai elnök nemrégiben tartott beszédében ugyanis esküt tett a Tajvannal való újraegyesítésre.

Tsai ma kijelentette, hogy Tajvan határozottan lép fel és képes megvédeni magát és jövőjét, amelyről „a tajvani nép akaratával összhangban kell dönteni”.

Forrás: Taiwan Today (képek); Wikipedia (szöveg)