Hírek,  Politika

Nagy-Britannia első törvénye a kínai állam által támogatott erőszakos szerveltávolítás bűncselekményei elleni küzdelemben

(Minghui.org) Az Egyesült Királyság 2021. évi gyógyszer és orvostechnikai eszközökről szóló törvénye 2021. február 11-én a királyi hozzájárulás kézhezvétele után vált hivatalos törvénnyé. Ez az Egyesült Királyság kormányának az első jogalkotási intézkedése válaszul a Kínai Kommunista Párt (KKP) szörnyű bűncselekményére, mi szerint szerveket távolítanak el élő Fálun Gong gyakorlókból és más lelkiismereti foglyokból.

Az új törvényjavaslatot a korábbi gyógyszerekről és orvostechnikai eszközökről szóló törvény módosításával fogadták el, amely „felhatalmazást ad az emberi gyógyszerekre, az állatgyógyászati készítményekre és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó jogszabály módosítására vagy kiegészítésére; rendelkezik az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírások betartásáról, valamint az egészség és biztonság védelméről; és az ehhez kapcsolódó célokról.” A módosítások célja az volt, hogy megakadályozzák Nagy-Britannia egészségügyi intézményeit és szakembereit, hogy bűnrészesek legyenek a KKP, állam által támogatott, szervek kinyeréséért történő tömeges emberölésekben.

A módosítást először Marie Rimmer parlamenti képviselő terjesztette be, de a kezdeményezés az alsóházban elbukott. Amikor 2020 júniusában a Kings Heath-i Lord Hunt újból beterjesztette a Lordok Házában, elsöprő támogatást kapott a Llandaff-i Finlay Bárónő, Northover Bárónő, Lord Ribeiro és Lord Bethell egészségügyi miniszter részéről.

A Lordok Házában 2021. január 12-én folytatott vita során több lord is felszólalt a jogszabály mellett. Közülük sokan azt mondták, hogy a módosítás egy jelzés a világnak, hogy az Egyesült Királyság már nem huny szemet az emberi kegyetlenkedésekkel szemben, és konkrét lépéseket fog tenni annak megakadályozása érdekében.

Lord Hunt: Megakadályozzuk, hogy Nagy-Britannia bűnrészessé váljon a KKP emberiség elleni bűncselekményeiben

Lord Hunt, az Egyesült Királyság korábbi egészségügyi minisztere és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) volt vezetője megjegyezte, hogy ez a módosítás csak egy részleges és óvatos módosítása a jelenlegi brit orvosi törvénynek.

„A világ egyre jobban tudatában van annak, hogy Kína erőszakkal távolít el szerveket a lelkiismereti foglyokból. Ez egy szörnyű bűncselekmény, amely a szervek erőszakos eltávolítását jelenti az élő áldozatokból – és ez az eljárás elkerülhetetlenül gyilkossághoz vezet – a független Kína-Törvényszék (China Tribunal: https://chinatribunal.com) nemrégiben megállapította, hogy ez a gyakorlat széleskörben elterjedt”- tette hozzá.

Külön megemlítette a Kína-Törvényszék végső ítéletét, miszerint „Kínában évek óta jelentős mennyiségben követtek el erőszakos szerveltávolításokat, és hogy a Fálun Gong gyakorlók az egyik és valószínűleg a fő forrásai voltak a szerveknek”. Egyúttal felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy gyakoroljon nyomást az Egészségügyi Világszervezetre, hogy ezt komolyan vegye.

Lord Hunt bízik benne, hogy a törvényjavaslat tükrözi az Egyesült Királyság hozzáállását és fellépését a KKP által elkövetett súlyos emberi jogi vétségekkel szemben, és hogy pozitív hatást gyakorolhat a nemzetközi közösségre is.

„Mindazonáltal a módosításom elfogadása jelentős cselekedet lenne. Azáltal, hogy a miniszterek felhatalmazást kapnak a rendeletek megalkotására, ez az Egyesült Királyság specifikus törvénye az általam felvázolt elrettentő kínai gyakorlattal szemben. Viszont nemzetközileg az Egyesült Királyság fellépését mértékadónak és egy hiteles jelzésnek fogják tekinteni más országok is”- mondta.

Penn Bárónő: Nem leszünk tétlenek, miközben a jogsértések folytatódnak [Kínában]

Penn Bárónő, aki a kormány “ostoraként” is szolgál, elmondta, hogy a parlamenti képviselők nyilatkozatai a KKP szerveltávolításokkal kapcsolatos bűncselekményeiről és arról, hogy az Egyesült Királyság hogyan kerülheti el a bűnrészességet, nagyon éleslátóak és erőteljesek voltak.

Megemlítette, hogy az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatala úgy véli, hogy a Kína-Törvényszék jelentése újabb bizonyítékokkal egészíti ki a Fálun Gong gyakorlók, az ujgurok és más kínai kisebbségek nagyon aggasztó helyzetéről szóló képet. A kínai emberi jogi jogsértésekről indult párbeszédek biztosítékot nyújtanak a kormány abszolút elkötelezettségére az erőteljes fellépés mellett.

„Mindannyian egyetértünk abban, hogy nem szeretnénk, ha az Egyesült Királyság gyógyszeriparát veszélyeztetné az emberi jogi jogsértésekből származó emberi szövetek vagy sejtek használata. A módosítás biztosítja, hogy hatáskörrel rendelkezzünk az emberi szövetek gyógyításban történő felhasználására vonatkozó rendelkezések módosítására vagy kiegészítésére a 2012. évi emberi gyógyszerekről szóló rendeletben vagy az emberi felhasználásra szánt gyógyszerekről (klinikai vizsgálatok) szóló 2004. évi rendeletben, hogy segítsük az Egyesült Királyság gyógyszereiben felhasznált szövetek és sejtek integritásának biztosítását szükség esetén,” mondta Penn Bárónő.

Hozzátette, hogy a külügyminiszter éppen aznap jelentett be korábban egy ambiciózus intézkedéscsomagot annak biztosítására, hogy „egyetlen brit – sem állami, sem magánszervezet – nem járul hozzá véletlenül sem az emberi jogok megsértéséhez Hszincsiangban.

„Ez azt demonstrálja, hogy nem leszünk tétlenek, miközben az ottani jogsértések folytatódnak. Soha nem fogunk habozni, hogy kiálljunk az emberi jogok mellett, a jó érdekében tevékenykedő erőként a világon.”

Lord Collins, Highbury: Ez a módosítás egyértelmű üzenetet küld, mi szerint nem fogunk tolerálni ilyen rettenetes cselekedeteket

A Highbury-i Lord Collins elmondta, hogy nagyra értékeli kollégáinak a módosítás beterjesztésére és támogatására tett erőfeszítéseit.

Rámutatott, hogy annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van a folyamatban lévő szerveltávolítások atrocitásairól, a KKP minden ezzel kapcsolatos állítást elutasított, és arra hivatkozott, hogy a WHO tisztázta őket a jogsértések vádjaival szemben. A WHO-nak nincs független szakértői felelőségértékelési mechanizmusa: a kínai kormányra hivatkozik, és a Kínai Kommunista Párt egyszerűen azt mondja, hogy ez nem történt meg.”

Megállapításait úgy összegezte, hogy: „A módosítás fontosságát nem pusztán azok a konkrét jogi szempontok adják, amelyekkel foglalkozik. A legfontosabb, amit ez a módosítás és ez a ma esti vita magával hoz az az, hogy egy nagyon világos üzenetet küld, miszerint nem fogjuk tolerálni az emberiség elleni ilyen rettenetes cselekedeteket, és a kínai emberekért fogunk kiállni, nem pedig a Kínai Kommunista Pártért.”

Lord Alton, Liverpool: Sokkal többet kell tenni

A törvényjavaslat erőteljes szószólója, a liverpooli Lord Alton rámutatott, hogy a KKP felelős a kínai emberi jogi katasztrófákért.

„Rendkívül furcsa, hogy ilyen dolgok történhetnek a 21. században, de megtörténnek. Éppen ezért ébernek kell lennünk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ilyen körülmények között tartott emberek kizsákmányolását … Tudjuk, hogy sok másként gondolkodót – a rezsim ellen felszólaló embert – beleértve ügyvédeket is letartóztattak, és néhányan eltűntek, soha többé nem látták őket.”

„Sokkal többet kell tennünk azzal a jelenséggel kapcsolatban is, amikor az emberek a világ más részeire utaznak, hogy szerveket vegyenek másoktól. Ez a fajta szerv-turizmus olyan dolog, ami ellen a brit kormánynak többet kell tennie.”

Finlay Bárónő, Llandaff: Az Egyesült Királyság nem fog szemet hunyni a bűn felett

Finlay Bárónő a Royal Society of Medicine korábbi elnöke és az NHS Commonwealth Respect Life Project-jének jelenlegi elnöke 2007-ben előterjesztett egy törvényjavaslatot, amely sikeresen megváltoztatta az Egyesült Királyság kormányának a szervadományozásra vonatkozó politikáját.

Finlay Bárónő a vita során elmondta, hogy „Egy ideje sokan aggódunk a lelkiismereti foglyokon kényszerrel végrehajtott szerveltávolítások miatt. A módosítás erős jelzés arra nézve, hogy az Egyesült Királyság nem huny szemet, bármennyire is kényelmetlen szembenézni a problémával.”

Méltatta a törvényjavaslat elfogadását, és beszéde végén azt mondta, hogy „teljes szívvel üdvözöljük azt, amit a kormány tett és azokat a nagyon fontos jelzéseket, amelyeket most a világ többi része felé továbbítanak”.

Finlay Bárónő reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Királyság kormánya szilárdan kiáll a KKP bűneivel szemben. Lord Ribeiróval és Lord Patellel együtt, hárman orvosi szakmai háttérrel hívják fel erre a figyelmet és cselekvésre szólítanak fel a brit orvosi és gyógyszerészeti közösségben.

Az alsóház február 11-i vitáján elmondta, hogy „sok további bírósági tanút kínzásoknak, vérvizsgálatnak és szervvizsgálatnak vetettek alá a fogva tartásuk idején”.

Egy Fálun Gong gyakorló konkrét esetét idézte. Azt mondta: „Liu Yumei asszonyt, egy idős Fálun Gong gyakorlót eredetileg 2000. december 31-én tartóztatták le Pekingben. A rendőrök azzal fenyegetőztek, hogy ha nem adja meg a nevét és címét, elveszik a szerveit, és a családja nem találja meg a holttestét. Őrizetbe vétele során súlyosan megkínozták, nyakánál fogva az ágyhoz kötözték, szexuálisan bántalmazták, áramütéseket szenvedett el és vizelettel elkevert rizzsel táplálták, a börtön orvosa erőszakkal végzett rajta vérvizsgálatot.”

Megjegyezte, hogy az NHS adatai szerint az Egyesült Királyság 29 állampolgára ment Kínába és esett át ott szervátültetésen az elmúlt 10 évben. 1995 és 2012 között pedig további 22 ember utazott Nagy-Britanniából Kínába, hogy vesét kapjon, de a kínai donorokról további információt nem adtak. Felszólította a kormányt, hogy fordítson erre figyelmet és foglalkozzon a transzplantációs turizmus kérdésével.

Arra is felszólította a kormányt, hogy tegyen körültekintő intézkedéseket az exporttermékek szabályozása terén, amelyek megkönnyítik a KKP számára az erőszakos szerveltávolítások elkövetését.

Northover Bárónő: Mindent megteszünk, hogy véget vessünk ennek a gyakorlatnak

Northover Bárónő szintén határozottan támogatja a módosítást. Azt mondta, hogy az erőszakos szerveltávolítás „szörnyű probléma, és egy olyan dolog, amiről könnyű lenne elfordítani a tekintetünket, de ezek a nemes Lordok egyszerűen nem teszik ezt meg”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy „Ezen a területen további lépéseket kell tennünk, és biztos vagyok benne, hogy ez előrébb fog jutni. Az erőszakos szerveltávolítás, amely a Kína-Törvényszék szerint tömegesen történik Kínában, egy szörnyű bűncselekmény. A szerveket az állami kórházak orvosai távolítják el az élő áldozatokból transzplantáció céljából, és közben elkerülhetetlenül megölik az áldozatokat.”

Azt is elmondta, hogy „a Kína-Törvényszék arra a következtetésre jutott, hogy sok áldozat a Fálun Gong gyakorlója. A Fálun Gong ellen 1999-ben brutális és szisztematikus üldözés indult, a kínai vezetés elrendelte a felszámolását. Sokan nyom nélkül eltűntek, amikor Kínában a szervtranszplantációs kereskedelem gyors növekedésnek indult. Ahogy most felismertük, az elmúlt években hasonló erőszakos fellépések történtek egy másik etnikai kisebbség, az ujgurok ellen. Átnevelő táborokba vitték őket, ahol kényszermunkától, agymosástól, nemi erőszaktól és kínzástól szenvednek.”

Az mondta, örömmel látta a miniszteri csapat aktív válaszát ezen a fronton, és úgy gondolja, hogy az Egyesült Királyság kormányának több erőfeszítést kellene tennie a KKP ellen való fellépés érdekében.

Jolly Bárónő egyetértett Northover Bárónővel: „A módosítás fontos lépés lenne a helyes irányba, és sürgetjük a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy véget vessen ennek a gyakorlatnak.”

A módosítás február 11-i záró vitájában Northover Bárónő hozzátette, hogy „A törvényszék arra a következtetésre jutott, hogy reális kétséget kizáróan emberiség elleni bűncselekmények történnek. A törvényszék megállapította, hogy az emberi szervek és szövetek piaca egy állam által támogatott projekt, ahol sok esetben a hitük miatt üldözött áldozatokat később megkínozzák, és a szerveiket még életükben eltávolítják. Ez abszolút visszataszító.”

„A bizonyítékok között szerepeltek rögzített, titkos telefonhívások is, amelyek némelyike a legmagasabb szinten zajlott a kínai kormányban, beleértve az egészségügyi minisztert illetve azon túl, és amelyek a legmagasabb szintekről történő irányítását jelzik ennek a gyakorlatnak. Ezen hívások közül számos azt mutatta, hogy az emberi szervek igény szerint állnak rendelkezésre. Ez sokkoló horderejű.”

Megemlítette, hogy a „vezető kínai transzplantációs kórházak orvosai a titkos telefonhívások során elismerik, hogy a Fálun Gong fogvatartottakból eltávolított szervek rendelkezésre állnak”.

Azt mondta, egy kínai kormánytisztviselő, aki „hentesnek” nevezte magát, az élő szervek betakarítását a „disznóvágással” hasonlította össze, és azt mondta, hogy „Miután kiszaggattam a szerveket, eladnám őket”.

Marie Rimmer, parlamenti képviselő: Itt az ideje azt mondani az új népírtásra, hogy „soha többé”

2021. február 11-én, az alsóház által a módosítás elfogadásáról történő szavazás előtti vita során Marie Rimmer országgyűlési képviselő, a módosítás eredeti felelőse kijelentette: akkor határozta el, hogy „ezen emberi jogi visszaélések áldozatainak érdekében fog dolgozni, hogy véget vessen az erőszakos szövet- és szerveltávolításnak”, miután megtekintette a Birmingham-i „Real Bodies exhibition” kiállítást.

„Nemzetünk és az itt élő emberek nem lehetnek bűnrészesek a kínai kommunista rendszer brutális cselekedeteiben” – mondta. „Remélem és imádkozom azért, hogy egy napon az ilyen aljas, rettenetes cselekedetekért felelős személyeket bíróság elé állítsák emberiség elleni bűncselekményeik miatt.”

Azt mondta: „A módosítás nagyon világos üzenetet küld, miszerint nem fogjuk tolerálni az emberiség elleni ilyen rettenetes cselekedeteket, és hogy a kínai emberekért, és nem a kínai kommunista pártért fogunk kiállni. Jelentse ez a módosítás egy valóban új kapcsolat kezdetét Kínával – egy olyan kapcsolatét, amely nem naiv. Ma, a holokauszt emléknapján, azon a napon, amikor a világ azt mondja: „Soha többé” a népirtásra. Legyen ez annak a kezdete, hogy a kormány ezeket a szavakat a gyakorlatba ülteti.”

Jim Shannon parlamenti képviselő megerősítette Rimmer asszony felé a támogatását, amikor arról beszélt, hogy Kínában kereskedelmi jelleggel zajlik az erőszakos szervbetakarítás, a Fálun Gong tagjai, a keresztények és az ujgur muszlimok ellen. „Ezzel foglalkoznunk kell, és tudom, hogy a miniszternek és más minisztereknek is ez a felelősségük. Ez nagyon aggasztó!”- mondta.

A Fálun Dáfá, más néven Fálun Gong, egy buddhista önművelési módszer. Li Hongzhi mester 1992-ben hozta nyilvánosságra Kínában, ami gyorsan elterjedt. Sokan képesek voltak javítani erkölcsükön és egészségükön azáltal, hogy e gyakorlat tanításaihoz – az őszinteség, jószívűség és türelem alapelveihez – igazodtak.

Jiang Zemin (Csiang Cömin) volt KKP-vezető 1999 júliusában üldözési kampányt indított a Fálun Gong ellen, amely a mai napig is tart. A Fálun Gong-gyakorlókat illegálisan veszik őrizetbe, kínozzák és meggyilkolják őket.

Forrás:

http://hu.clearharmony.net/articles/a113524-Nagy-Britannia-elso-torvenye-a-kinai-allam-altal-tamogatott-eroszakos-szerveltavolitas-buncselekmenyei-elleni-kuzdelemben.html#.YENoS5u6qUk