Hírek

Miért távolítottak el Hongkongban egy Tienanmen emlékoszlopot?

Honkongban történt az éjszaka leple alatt, hogy a Hongkongi Egyetem dolgozói olyan kordonokat állítottak fel, amelyek nagyrészt eltakarták a tevékenységüket, és a következő néhány órában, csütörtök kora reggel egy konténeres teherautóval elszállították a “Szégyen oszlopa” néven ott tornyosuló szobrot.

A 26 láb magas szobor, amelyet részenként távolítottak el, a pekingi Tienanmen téri demokráciapárti tüntetések 1989-es kínai leverésének áldozataira emlékezett. Eltávolítása a kormányzó Kommunista Párt azon törekvését bizonyítja, hogy ki akarják törölni a köztudatból az akkori véres eseményeket. Egyúttal a párt Hongkongban is elfojtja az uralmával szemben kinyilvánított demokratikus tiltakozásokat. Mindezek együttesen jelzik, hogy a 7,4 milliós város előtt milyen jövő áll.

A „szégyen oszlopa”

A világon több Szégyen oszlop is van.

Ezek a szobrok Jens Galschioet dán szobrászművész munkáiból álló sorozat részei, amelyek mindegyike azonos magasságú, és jellemzően bronzból, rézből és betonból készültek. Hongkongban, Mexikóban és Brazíliában állították fel őket, és arra hivatottak, hogy emlékeztessék az embereket azokra az eseményekre, amelyeknek nem szabadna megismétlődniük.

A hongkongi emlékmű, amely a Tienanmen téri események leverésének állít emléket, magas halomban álló, széttépett és kicsavart testek tömegét ábrázolja. Galschioet szerint a testek az egyén leértékelését szimbolizálják, a szobor pedig a történtek miatti fájdalmat és kétségbeesést fejezi ki. A szobrot 1997-ben állították fel Hongkongban az 1989-es tüntetés és mészárlás emlékére rendezett éves gyertyás virrasztás alkalmával. A szobor talapzatán angolul és kínaiul a következő szöveg olvasható: “The old cannot kill the young forever” (az idősek nem ölhetik meg örökre a fiatalokat). Később a Szégyen oszlopát a város több egyetemén is kiállították, mielőtt hosszú távú otthonaként a Hongkongi Egyetemen helyezték el.

A szobor jelentősége

A Kínai Kommunista Párt (KKP) keményen dolgozott azon, hogy az 1989. június 4-i Tienanmen téri mészárlást kitöröljék a szárazföldi történelemből. A hatóságok nem engedélyeznek semmilyen megemlékezést, és még a disszidenseket is elzavarják a városból, hogy ne tudjanak semmilyen megemlékezést szervezni az évforduló környékén. A média nem tesz említést róla, és a nap úgy telik el, mint bármelyik másik.

Hongkong, mivel itt nagyobb szabadságjogok érvényesülnek, mint a szárazföldi Kínában, illetve Makaó voltak azok helyek az országban, ahol nyíltan megemlékeztek azokról, akik meghaltak, amikor a KKP csapatokat küldött a tiltakozás felszámolására.

Egészen 2019-ig minden évben hatalmas szabadtéri gyertyás virrasztást tartottak az évfordulón. A hongkongi hatóságok a COVID-19 kockázataira hivatkozva az elmúlt két évben betiltották az éves virrasztást. A tavaly életbe léptetett szigorú nemzetbiztonsági törvény alapján letartóztatták a virrasztás szervezőit, ami arra késztette a vezetőket, hogy feloszlassák a csoportjukat. Lefoglalták a Tienanmenről szóló, minden évben felállított ideiglenes kiállítás anyagát is.

Mindezek ellenére a Szégyen oszlopa továbbra is ott tornyosult a Hongkongi Egyetem kampuszán. Most már azonban ez is eltűnt.

Tienanmen 1989 és Hongkong 2021

A Tienanmen téri mészárlás, amelyben több száz, de lehet, hogy több ezer ember vesztette életét, volt az a sorsdöntő pillanat, amikor a megosztott kínai vezetés úgy döntött, hogy erőszakkal nyomja el a diáktüntetést.

Hongkong 1989-ben brit gyarmat volt. Miután 1997-ben átkerült a Kínai Kommunista Párt (KKP) fennhatósága alá, részleges demokráciát kapott, a törvényhozás egy részét népszavazással választották meg, a város vezetőjét viszont nem.

A nagyobb demokrácia iránti követelések 2014-ben és 2019-ben hatalmas tüntetéseket váltottak ki. A tüntetők és a rendőrség 2019-ben erőszakosan összecsaptak, Peking pedig válaszul 2020-ban bevezette a nemzetbiztonsági törvényt, amely nagyrészt elhallgattatta a politikai ellenzéket, és idén átalakította a hongkongi választási rendszert, hogy csak “hazafiak” indulhassanak a választásokon.

Az új rendszer szerinti első választáson, amelyet vasárnap tartottak, egy túlnyomóan Peking-barát törvényhozás került vissza.

Következő lépések

Galschioet, a művész azt szeretné, hogy a szobrot valahol máshol állítsák ki. Elmondta, hogy felajánlották a kínai washingtoni nagykövetséggel szemben, valamint a Norvégiában, Kanadában és Tajvanon történő kiállítást is.

A Hongkongi Egyetem nem közölte, hogy mit tervez a raktárba helyezett munkával, és azt mondta, hogy jogi tanácsot kér majd a következő lépésekről.

Galschioet bejelentette, hogy szükség esetén jogi lépéseket tesz az alkotás visszaszerzése érdekében.

Forrás: Why Hong Kong Removed a Tiananmen Memorial

https://link.theepochtimes.com/…/why-hong-kong-removed…

Kép: Forrás: NTD / China in Focus screenshot