Kultúra,  Történelem

Miért használják a kínai vállalatok még mindig a gumibélyegzőket?

Kínában a gumibélyegzők nagyon fontosak az üzleti tranzakciók során. A gumibélyegző a társaság döntéseinek hitelességét és jogi bizonyítékait mutatja. A technológiai fejlődés ellenére a gumibélyegzők fontossága az üzleti kommunikációban továbbra is erős.

Számos esetben előfordul azonban a gumibélyegzőkkel való visszaélés. A kínai kormány ezért sok követelményt fogalmazott meg a gumibélyegzőkkel kapcsolatban, ideértve azok tulajdonságait, mint a szín, alak, méret, betűtípus stb. A gumibélyegző ugyanakkor még mindíg nagyban növeli az üzleti dokumentumok megbízhatóságát. „A legtöbb esetben nincs szükség arra, hogy a dokumentumot külön érvényessé nyílvánítsák, mivel a vállalatok és a kormányzati szervek gyakran használják a bélyegzőt annak jelzésére, hogy a cég jóváhagyta a dokumentumot (szemben a magánszemélyek által írtakkal) tehát a pecséttel nem rendelkező dokumentumokat általában az ügyfelek nem tekintik véglegesnek vagy hivatalosnak „- tudtuk meg az FCPA blogjából.

A bélyegző hatalma

Egy érdekes példa: az Arms Holdingnak év elején menesztenie kellett a kínai vezetőjét. Miután a felmondási értesítést elküldték a vezérigazgatónak, a vezető érvénytelenítette a felmondási értesítést egy újabb irat kiadásával, amelyen a cég gumibélyegzője szerepelt. Ez “törvényes jogot” adott neki, hogy továbbra is üzemeltesse az Arm Holding kínai egységét.

Ez év áprilisában a Dangdang e-kereskedelmi platform kiutasított alapítója, Li Guoqing betört a cég székhelyére, és több hivatalos gumibélyegzőt lopott el, köztük a fő bélyegzőt is. Annak ellenére, hogy a Dangdang bejelentette, hogy a lefoglalt gumibélyegzők érvénytelenek, a rendőrség júniusban felmentette Li-t, és ez azt jelentheti, hogy gyakorlatilag szabadon használhatja a gumibélyegzőket!

A hatalommal való visszaélés esélye miatt a cégeknek gyakran azt tanácsolják, hogy zárják el gumibélyegzőiket a biztonságuk érdekében, hogy a munkavállalók ne tudják ellopni őket, vagy a társasági érdekekkel ellentétes célokra ne használhassák fel azokat. Általában csak megbízható emberek férhetnek hozzá a gumibélyegzőkhöz. Továbbá egyes vállalatok előírhatják, hogy legyen minden dokumentumon a vállalat fő gumibélyegzője. Ez extra biztonságot nyújt a dokumentumnak, biztosítva, hogy a tartalmat a vállalat elismeri. Néhányan további lépéseket írnak elő az érvényességhez, mint pl. ragaszkodnak az aláírásokhoz is a bélyegző használata mellett.

A hamis bélyegző azonosítása

Ha egy kínai társasággal folytat üzletet, akkor vigyáznia kell arra, hogy ne hamis bélyegzővel kapja meg a dokumentumokat. A hamis gumibélyegzők egyik legszembetűnőbb jele a nem megfelelő betűtípus. A kínai vállalatok olyan darabokat használnak, amelyek FangSong vagy SimSun betűkészlettel rendelkeznek. Ha olyan bélyegzőt lát, amelyen a kettőtől eltérő betűtípust használnak, ez egyértelmű jele lehet annak, hogy a bélyegző hamis.

A legtöbb társaság által használt bélyegző ovális, kerek, négyzet vagy téglalap alakú. Bármely más forma gyanús lehet. A bélyegző lenyomat többsége e két tintapatron egyikét fogja használni: kékolaj vagy bíborolaj. Bármely más színű bélyegző nagy valószínűséggel hamis. Ráadásul a legtöbb gumibélyegző által készített pecsét egyenetlen pontokkal rendelkezik. Ezzel szemben a hamis bélyegző túl sima nyomatot hagy. Végül, ha a dokumentumon lévő bélyegző tökéletesen egyenes, akkor legyen óvatos, mert a hitelessége megkérdőjelezhető.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/07/29/why-corporate-china-is-still-obsessed-with-rubber-stamps.html

(Kép: Pixabay / CC0 1.0 )