Kultúra

Mandzsu esküvő

A mandzsu esküvők gazdagak mind a han, mind a mandzsu szokásokban. A pár szülei általában barátok vagy ismerősök, akik úgy döntenek, hogy szorosabb kapcsolatokat akarnak kialakítani azáltal, hogy gyermekeiket összehàzasítják.

Az asztrológia szerepet játszik ezekben a házasságokban is, mivel a pár születési idejének összhangban kell állnia egymással. A családtörténetek és a vezetéknevek ezután pedig kicserélődnek.

Az északkeleti mandzsúriai hagyományban a menyasszony az esküvő előtti napon elhagyja otthonát, hogy egy másik családdal maradjon. Az esküvő napján a menyasszonyt a testvére a vőlegény otthona felé szállítja egy kocsiban, amely félúton talákozik a vőlegény által küldött kocsival.

A vőlegény otthonába érkezéskor a pár észak felé néz és a helyi hagyományok szerint imádkoznak. A menyasszony rizst és pénztárcát tart a karjában, miközben imádkozik. Ezután átlép a küszöbön különféle tradícionális tárgyakkal a kezében, a jövő biztonságát és jólétét szemléltetve.

A harmadik nap reggelén a pár imádja az ősöket, a szülőket és a család vénjeit. Hét nappal később a pár visszatér a menyasszony családi otthonába, és egy hónapig tartózkodik a szüleivel, amelyet „holdon töltött életnek” neveznek. Ez az esküvő befejezését jelenti.

Az esküvői íjászat szintén mandzsu hagyomány, a gonosz szellemek és a rossz szerencse elűzése érdekében.

Forrás: visiontimes

Képek: az eredeti cikkben megadott forrásokból