Történelem

Létezik, hogy a kínaiak fedezték fel Amerikát, még Kolumbusz előtt?

Vision Times: 2002-ben Gavin Menzies brit szerző kiadott egy könyvet 1421 címmel: Az év, amikor Kína felfedezte Amerikát (The Year China Discovered America). Ahogy a neve is sugallja, a könyv feltételezi, hogy kínai hajósok fedezték fel Észak-Amerika földjét 1421-ben, több mint 70 évvel azelőtt, hogy Kolumbusz Kristóf partra szállt a kontinensen. A kínaiak fedezték fel Amerikát, vagy Menzies felvetése csak az ál-történelem egy újabb esete?

Amerika felfedezése

A könyvben Menzies feltesz egy kérdést, amely elméletének alapját képezi. A korai európai világtérképek némelyikében olyan földek voltak feltérképezve, amelyekről abban az időben azt mondták, hogy elvileg ismeretlenek lennének. Menzies megkérdezte, kik is térképezhették és mérhették fel ezeket a földeket, mielőtt az európaiak „felfedezték” őket. A szerző arra a következtetésre jut, hogy Kínából érkező felfedezőknek kellett lenniük, mivel abban az időben csak nekik volt meg a pénzük és emberi erőforrásuk ahhoz, hogy hosszú távú expedíciókat küldhessenek a világot átszelve.

Menzies elmélete szerint Yongle (Jung-lö) császár a Ming-dinasztia idején 1421 és 1423 között felderítő flottákat küldött ki. Ezeket a flottákat Zheng He (Cseng Ho) admirális felügyelte, és végül felfedezte Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot, az Antarktiszt és az északkeleti átjárót. Megjelenése után a könyv azonnali sikert aratott, és a New York Times bestsellerei között szerepelt, sok héten keresztül a 2003-as évben.

Az egyik fő „bizonyíték”, amelyen Menzies elmélete alapul, egy állítólag 1418-ból származó kínai térkép, amely a világ óceánjait és mind a hét kontinenst mutatja be. Észak-Amerika jellemzőit csodálatos pontossággal ábrázolták. Ez a bizonyíték azonban közvetlenül ellentmond Menziesnek az expedícióval kapcsolatos saját állításával. Mivel a feltárás csak 1421-ben kezdődött, hogyan készült egy pontos világtérkép három évvel korábban?

Szakértők szerint a térkép hamisítvány, amelyet csak később hoztak létre. „Még a normálisan soviniszta kínai tudósok is kétségbe vonták a leletet. Rámutattak, hogy a Föld két körként való kartográfiai ábrázolása egy lapos papírlapon nem kínai, hanem európai. A legkézenfekvőbb „tévedés”, amely Kaliforniát szigetként mutatja, egyértelműen a 17. századi európai térképeken elkövetett hibákból származik” – írja a The Guardian.

(https://www.theguardian.com/world/2006/jan/20/china.usa)

Egyéb korai érkezők

A kínaiak mellett számos más csoportról alkottak elméleteket, miszerint ők fedezték fel először Amerikát. Az egyik jelentős felvetés az, hogy ír szerzetesek szálltak partra a kontinensen valamikor a 6. század folyamán. Állítólag egy Saint Brendan nevű szerzetes állatbőrrel borított fahajóval vitorlázott Észak-Amerikába. Kalandja vélhetően Írország évkönyveiben van rögzítve.

Annak ellenére, hogy Saint Brendan egy igazi történelmi személyiség, aki köztudottan egész Európát bejárta, nincs tényleges bizonyíték arra, hogy valaha kapcsolatba lépett volna Észak-Amerikával. Tim Severin író 1976-ban elkészítette Saint Brendan hajójának másolatát, és hasonló útvonalon vitorlázott, hogy partra szálljon Kanadában. Azonban csak azért, mert egy ilyen út lehetséges, még nem jelenti azt, hogy valóban megtörtént.

Az Amerikát felfedező vikingek elmélete tényleges bizonyítékokkal rendelkezik, és a legtöbb történész tényként igazolja. 1000 körül egy Leif Erikson nevű viking felfedező szállt partra egy olyan helyen, amelyet „Vinland” -nek hívott. Ezt a helyet Newfoundland tartományként azonosították Kanadában. Erikson csak néhány évet töltött Vinlandben, mielőtt visszatért grönlandi otthonába. 1960-ban ősi skandináv települést fedeztek fel az újfundlandi régióban. És a következő években nyolc épület alapjait tárták fel.

Forrás:

https://visiontimes.com/…/did-the-chinese-discover…

Kép: Illusztráció 1796-ból

https://commons.m.wikimedia.org/…/File:1796_Mannert_Map…

https://en.wikipedia.org/wiki/public_domain