Kultúra

Látogatás a Xuanzang buddhista templomnál

A Xuanzang Templom egy buddhista templom, amely Nantou megyében található, Tajvanon. A helyhatóság 1965-ben alapította a híres Xuanzang szerzetes tiszteletére, aki a 7. században Indiába tett 17 éves zarándoklatáról nevezetes.

A Xuanzang Templom mellett található a Sun Moon tó, Tajvan egyik legszebb természeti látványossága. „A második világháború alatt a japán hadsereg Xuanzang emlékeit Nanjingből Japánba hurcolta. 1955-ben Zongxinnek, a Paochueh templom (Jianxing Road, North District, Taichung City, Tajvan [ford. megjegyzése]) negyedik apátjának sikerült visszahoznia relikviáit Tajvanra, és a Sun Moon tó melletti Xuanguang templomában tárolnia azokat, és később áthelyezni a Xuanzang-templomba, amikor 1965-ben befejeződött az építése”- publikálta a Tajvani utazási kalauz .

A Xuanzang-templom a Tang-dinasztia eredeti szobáinak és előcsarnokainak jellegzetességeivel épült, pont úgy, mint amikor a szerzetes még élt. A templom összesen három emelettel rendelkezik. Az első emeleten található a ’Xuanzang’ főterem. A látogatókat egy szobor fogadja, amely a szerzetest ábrázolja az úton, a buddhista szövegek keresése közben. Xuanzang szentélye a második emeleten található a szerzetes csontjainak maradványával. A harmadik emeletet a „Xuanzang Pagoda” foglalja el.

Itt található a szerzetes alkotása és az ő „sarira”-ja, amely a buddhista művelők holttestének elégetése után marad meg, és ereklyeként tisztelik. A templom főkapuja előtt egy harang van, amelyet „ébresztő harangnak” hívnak.

Számos módon lehet elérni a templomot. Az egyik legegyszerűbb módszer vonattal a Taichung pályaudvarra menni, és a Renyou busszal tovább haladni, amíg meg nem érkezik az ember a Sun Moon tavi megállóig. A templomtól kiváló kilátás nyílik a Sun Moon tóra.

Xuanzangot 13 éves korában kezdő szerzetesnek minősítették egy buddhista templomban. 20 éves korában vált teljes jogú buddhista szerzetessé. Felnőttként nagyon aggódott a kínai buddhista szövegek hiányos jellege miatt. Úgy érezte, hogy a szövegeket így félreértik. Xuanzang elhatározta hogy Indiába utazik a valódi buddhista szentírások megszerzéséért.

Xuanzang 17 éves utazása során ellátogatott a nepáli Buddha kolostorba, és együtt élt az akkori legnagyobb buddhista tanárokkal az indiai Nalanda városban. Filozófiai eszmecseréket folytatott más vallások szószólóival, például a hindukkal és a dzsáinokkal. Úgy feltételezik, hogy nagy vitát nyert meg egy indiai király udvarában, amelyben több ezer bölcs ember vett részt.

A Kínába való visszatérés hosszú és fárasztó folyamat volt. „Xuanzang hivatalosan visszamenekült hazájába – Kínába-, mivel egykor engedély nélkül távozott. Xuanzang levelet írt a császárnak, igazolva azt, amit megtanult. A császár nemcsak üdvözölte őt, hanem törvényszéki tanácsadónak is kinevezte ”, írja az Asia Society .

Xuanzang életének hátralévő részét az Indiából gyűjtött buddhista kéziratok fordításával töltötte. Igyekezeteinek hála a buddhizmus az egész országban elterjedt. Az indiai Nalanda-ban egy emlékcsarnok található, ezzel Xuanzangnak emléket állítva.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2019/09/20/visiting-the-xuanzang-buddhist-temple2.html

Credit: Vision Times

Kép: Xuanzang templom – Bernard Gagnon via wikimedia CC BY-SA 3.0

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Xuanzang_Temple_03.jpg

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/