Kultúra,  Történelem

Konfuciusz erőfeszítései az emberek nevében

A legenda szerint Konfuciusz magas volt és erős, de mindig kedves volt mindenkihez. Nagyon udvarias volt a diákjaival, nagyon szerény és körültekintő. Ha hibát vétett, bocsánatot kért a diákjaitól.

Mikor gyengülésnek indult a Zhou dinasztia, Konfuciusz támogatni próbálta a jóindulatot és meggyőzte a királyt, hogy az etikett és a zene segítségével oktassák az embereket.

Mikor Konfuciusz Lu államában tett látogatást, próbálta életre kelteni a dolgot, de nem sikerült neki. Ezután beutazta az egész földet, hogy politikai nézeteit hirdesse. Elment Zhou, Qi, Wei, Cao, Chen, Cai, Song, Ye és Chu államokba, de a hatóságok nem fogadták el a véleményét és kigúnyolták. Olyan emberek vették körül, akik kigúnyolták és megrémítették őt; úgy érezte, hogy csapdába került és éhezett is. Az emberek azt mondták neki, hogy adja fel.

De nem befolyásolta a romló erkölcsi norma lefelé tartó spirálja. Képtelen megváltoztatni a szentek törekvéseit a rágalmazás és a rossz hozzáállás. Mindig is a sorsa fölé helyezte kulturális örökségét, és az igazság végrehajtását saját felelősségének tekintette. Azt mondogatta tanítványainak: „Ha a világ jó lenne, nem változtatnám meg.”

Annak érdekében, hogy jobban terjedjenek ötletei és hogy tanítsa az embereket, Konfuciusz megnyitotta első magániskolát. Nem számított, hogy egy diák szegény volt vagy gazdag, intelligens vagy lassú – mindenki járhatott az iskolájába. Mikor a hetvenes éveiben járt, néhány ősi könyv befejezésére és felülvizsgálatára koncentrált. A Konfucianizmusnak messzemenő hatása volt a kínai történelemre, kultúrára, személyiségre, gondolkodásra és még sok más területre.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

http://hu.clearharmony.net/articles/a4268-Tortenetek-a-tortenelembol-Jo-cselekedetekkel-elnyerni-egy-istenseg-tiszteletet.html#.Wk_GMyu6rYX

Kép: Epoch Times