Kultúra

Kínai legenda: Az irgalmas nő csodálatos áldást kap

Visiontimes.net: Kínában, a Hubei tartomány Yidao kerületében, az egyik hegy lábánál három hegyi forrás található. A hegyen élő emberek rendszeresen látogatják a forrásokat, hogy friss vizet nyerjenek belőle. A legenda szerint egyszer kiapadtak a források a hegy lábánál. Akkor az embereknek nagyon messziről kellett hordaniuk a vizüket. Sok falusi nem tudta elviselni a nehézségeket, és fizetett másoknak, hogy vizet hozzanak nekik. Egy magányos idős nőnek, aki alig tudta megfizetni az ételt és a ruhákat, nem volt pénze fizetni a vízért. Néhány naponta hosszú utat tett meg a vízért.

Egy nap az öregasszony meglátott egy koldust, aki könyörögni jött a hegyi faluba. A koldus vékony volt, lapos orra, nagy füle, kicsi szeme és görbe szája volt. Nagyon beteg volt, régi, koszos ruhákat viselt. Nagyon dohos illata is volt. Amikor a koldus meglátogatta Zhang házát, Zhang az arcába csapta az ajtót; amikor Li házához ért, Li elűzte. Aki kapcsolatba került vele, fogta az orrát és elmenekült. Senki sem bánt vele kedvesen.

Amikor az öregasszony mindezt meglátta, habozás nélkül hazavitte a koldust. Ott hagyta, hogy helyet foglaljon, és hozta neki az ételt, amelyet saját maga készített. Aztán azt mondta: „Segítsen magán, kérem!” A koldus elvette a tálat, és gyorsan lenyelte az ételt. Miután megtörölte a száját, azt mondta: „Öregasszony, olyan együttérző szíved van, méltányos jutalmat érdemelsz.”

Az öregasszony mosolyogva válaszolt: – Ne aggódj, nem érdemes megemlíteni!

A koldus így válaszolt: „Nem, nem, nem, jutalmat érdemelsz!”

Az idős hölgy szánakozva nézte a koldust, és látta, hogy a derékszíjján kívül nincs neki más vagyona, mint egy kés. Végül elmosolyodott és így szólt: – Még szegényebb vagy, mint én. Hogyan tudnád valaha visszafizetni?

Amikor a koldus ezt meghallotta, nem haragudott. Ehelyett csak megveregette magát a mellkasán, és azt mondta: „Beszélj! Szeretnél aranyat vagy ezüstöt? Bármit kérsz, ígérem megkapod! „

Amikor az idős hölgy ezt meghallotta, nevetni kezdett, és megkérdezte: – “Tényleg? Nem hiszem el, hogy meg tudod szerezni, amire szükségem van ”.

A koldus biztatta: „Mondd csak!”

Az öregasszony lassan azt mondta: „Még a legmerészebb álmaimban sem szeretnék aranyat vagy ezüstöt. Csak vizet akarok a hegy lábához, hogy mindenki … „

Mielőtt befejezhette volna a mondatát, a koldus félbeszakította az öregasszonyt, és bejelentette: „Tekintsd úgy, hogy megtörtént.” Meghajolt az öregasszony előtt, otthagyta a házát és elindult a dombról.

Az asszony titokban követte a koldust, és látta, hogy az amikor a hegy tövéhez ért, megállt. Az öregasszony egy fa mögé bújt, a távolból figyelte őt. A koldus egy ideig ott ült, majd végül előhúzta a kését, és megszúrta vele a földet. Azonnal egy forrás tört ki a földből. Természetfölötti erejével még két alkalommal megszúrta a földet, három forrást hagyva maga után.

Az idős asszony megdöbbent. Amire felépült sokkjából, a koldus nyom nélkül eltűnt.

Azóta a hegyi források sok generáció óta helyi vízforrásként szolgálnak, míg egy idős asszony és egy koldus kedves cselekedetének története arra késztet bennünket, hogy könyörületet mutassunk egymás iránt.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

https://www.visiontimes.net/chinesische-legende…/

Kép:

iStock, 860594926/1971yes