Történelem

Kína magához csatolt több mint 30 hektárnyi nepáli területet a tibeti folyószabályzások miatt

2020. június 24./Új Delhi/news18.com/TibetPress

“Kína legalább tíz nepáli terület fölött vette át az irányítást, mivel Peking megnövelte az útépítések számát Tibetben azzal a céllal, hogy behatoljon Kathmandu területeire, és hogy a jövőben esetleg határ menti helyőrségeket állítson fel, közölte a nepáli miniszterelnök Sharma Oli – kormány jelentését idéző ANI hírügynökség.

A jelentés, amit a Nepáli Mezőgazdasági Minisztérium felmérésekért felelős osztálya készített, nyilvánosságra hozott egy listát, ami 11 helyet tartalmaz, amelyek közül tíz felett Kína már átvette a hatalmat. Ez összesen 33 hektárnyi, kínai fennhatóság alá került nepáli területet jelent, amit a kínaiak a természetes határvonalakként szolgáló folyók elterelésével szereztek meg.
Humla kerületben teljes tíz hektárnyi földet foglaltak el a kínaiak a Bagdare Khola és a Karnali folyók elterelésével. Ugyanez történet további hat hektárnyi földdel Rasuva kerületben, mivel Tibetben az építkezések folyó-eltereléseket eredményeztek Sinjenben, Bhurjiban és Jambu Kholaban.

Az eddigiekhez hasonlóan ugyanez történt Sindhupalchovk kerületben, ahol összesen 11 hektárnyi területű nepáli földre tart igény Kína, mert azok „tibeti területre esnek” a Kharane Khola és a Bhote Kosi folyók elterelése miatt.
A jelentés továbbá azt is állította, hogy a Tibetben zajló kínai útépítések és folyami munkálatok a Sankhuvasabha kerületben található Sumjung, Kam Khola és Arun folyók folyását is megváltoztatták, ami további hat hektárnyi nepáli föld elvételét eredményezte. A dokumentumban figyelmeztettek arra is, hogy Nepál még több területet el fog veszíteni, ha nem tesz időben megfelelő lépéseket.

Mindezek az események az India, Kína és Nepál határain fennálló feszült helyzet közben következtek be. Az India és Kína között zajló erőszakos határsértő cselekmények során, ami húsz indiai katona életét követelte, Nepál egy új politikai térképet adott ki, amin Lipulekh, Kalapani és Limpiyadhura területeit magáénak ábrázolta.

Úgy tűnik, hogy Kína és Nepál kapcsolata egyre szorosabba válik, mivel a két ország virtuális konferenciát tartott, amelynek célja a „kínai kormányzás megismerése” volt – „különös tekintettel a működésére és a fegyelem fenntartására.” Azonban a konferenciát sokan úgy tartják számon, mint Hszi Jin-ping elméleteinek (vagy, ahogy szélesebb körben mondják: gondolataink) megérkezését Nepálba.

A hadsereg főnöke, Manoj Naravane szintén azt állította, hogy Kína keze is benne van a Darchula – Lipulekh összekötő út vitájában, mert okuk van feltételezni, hogy Nepál „valaki más” kérésére tiltakozott az India által újonnan felavatott Uttarakhandi út ellen, ami a Lipulekh-hágót és Darchulat köti össze.”

Forrás: http://www.tibet.hu/…/kina-magahoz-csatolt-tobb-mint-30-hek…