Hírek

Kína ex-főnöke és „tömeggyilkosa”: meghalt Csiang Cö-min

November 30-án meghalt Kína volt állam- és pártvezetője, Csiang Cö-min. Az 1989-es pekingi Tiananmen téri vérengzés hullámán került hatalomra, és 1999-ben megkezdte a Fálun Gong-gyakorlók üldözését Kínában, amely a mai napig tart.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint a volt kínai államfő (1993-2003) és a Kínai Kommunista Párt volt elnöke (1989-2002) november 30-án 12 óra 13 perckor hunyt el Sanghajban. A 96 éves férfi vérrákban, többszörös szervi elégtelenség miatt halt meg. Csiang haláláig Hszi Csin-pinget követve a sorban Kína legbefolyásosabb embere volt.

Kommunista könyörtelenség

1989-ben Csiang Cö-min a KP vezetőjeként és Sanghaj főpolgármestereként keményen fellépett a tüntető polgárok ellen. Kommunista könyörtelensége tetszett az akkor már visszavonult, de még mindig leghatalmasabb KP-vezetőnek, Teng Hsziao-pingnek.

Csiang az akkori miniszterelnökkel, Li Penggel és az akkori államfővel, Yang Shangkun-nal együtt a Teng Hsziao-ping által vezetett, 1989. június 4-i Tian’anmen téri diáktüntetések katonai leverésének erős támogatójának számított. Az akkori ellenzéki KP főtitkárát, Zhao Ziyangot, aki reformer volt és szimpatizált a szabadságot követelő diákokkal, leváltották és életfogytiglani házi őrizetbe helyezték.

Csiang cserébe a meggyilkolt diákok vérében úszva jutott el a hatalom csúcsára a Kommunista Pártban és a hatalmas Központi Katonai Bizottságban egyaránt. 1993-ban a KP keményvonalas képviselője átvette a reprezentatívabb államelnöki tisztséget is.

Belső hatalmi harc

A Német Sajtóügynökség (dpa) szerint Csiang még sokáig részt vett a politikai vezetésben, miután 2002/2003-ban visszavonult a három legmagasabb vezetői posztról, utódja, Hu Csin-tao bosszúságára. Csiang és hatalmi klikkje azonban sokáig megállta a helyét, és a színfalak mögött működött, egészen haláláig.

A 2012-es hatalomváltással sokkal nehezebbé vált Csiang és a mellette kiálló KP-vezetők dolga. Hszi Csin-ping, Csiang Cö-min nagy ellenfele, elkezdte megtisztítani maffiaszerkezeteit. Az új állam- és pártvezető, Hszi Csin-ping korrupcióellenes kampányával a nagyhatalmú ellenfeleinek magasan a hadseregbe nyúló hálózatát vette célba.

Hszi ezzel nagy ellenállásba ütközött a párton belül. A „dpa” szerint a „Renmin Ribao” (Népi Napilap) című pártlap 2015-ös beszámolója bírálta a hatalomhoz ragaszkodó és továbbra is beavatkozó, meg nem nevezett „nyugdíjas vezetőket”, amit Csiang Cö-minnek szóló üzenetként értelmeztek.

A nép üldözője

Csiang Cö-minnek semmi köze nem volt az emberi jogokhoz. Nagy gondja volt a párt uralmának stabilitása. Mindent, ami szerinte veszélyeztette ezt a stabilitást, „csírájában el kellett fojtani”. De nemcsak számos polgárjogi aktivista tűnt el az állami táborokban és börtönökben az ő vezetése alatt.

Csiang Cö-min halott

Ennek a hírnek a hallatán a Kínában ártatlanul üldözött Fálun Gong-gyakorlók milliói és milliói fellélegezhetnek. Az 1999. július 20-i üldözés kezdetétől a mai napig az ősi hagyományos meditációs mozgalom követői Kínában szórólapokon és szemtől szemben ismertetik a kommunista párt általi üldözésük igaz történetét. A beszámolók szöges ellentétben állnak az állam által terjesztett propagandatörténetekkel – amelyeket azért találtak ki, hogy igazolják az emberek elleni bűntényt, és hogy a polgárokat a Fálun Gong-gyakorlók feljelentésére buzdítsák.

Ebben az üldözésben Csiang nem csak a hatályos kínai törvényeket szegte meg a Gestapo-szerű üldözési apparátusával, a „610-es irodával”. Hanem emellett rendkívül jövedelmező szervkereskedelmet kezdeményezett a korábban letartóztatott Fálun Gong-gyakorlók és más üldözöttek testrészeivel.

Bár Hszi Csin-ping soha nem vett részt aktívan ebben az üldözésben, Csiang csatlósai a kínai társadalom különböző szintjein állandósították azt.

A személyes meggazdagodás csábítása túl nagy számukra. Az üldözési jutalmak, a zsarolási pénzek és az üldözött polgárok vagyonának ellopása, akik hűek maradnak a hitükhöz, továbbra is közvetlenül a bűnrészes pártkáderek és rendőrtisztek zsebébe folynak.

Szórólapok és gyilkossági vádak

A Hszi-kormány 2015-ös törvénymódosítása új helyzetet teremtett.

Azóta büntetőügyeket lehetett indítani anélkül, hogy a politikai robbanékonyságot ellenőrizték volna. Korábban a párttisztviselők meg tudták védeni magukat a kellemetlenségektől, mert az ellenük felhozott vádak nagy részét kiszűrték.

E változás miatt sok Fálun Gong-gyakorló vagy a gyakorlók családtagjai kezdeményezték, hogy a rágalmak, letartóztatások és kínzások miatt bíróság elé álljanak a bűnösök.

Azóta számtalan kínai minden társadalmi osztályból feljelentést tett „tömeggyilkosság” és „emberiség elleni bűncselekmények” miatt Csiang Cö-min ellen, jelentős életveszélyt vállalva.

Nem tudták és nem is akarták elfelejteni azokat a bűnöket, amelyeket Csiang saját maguk, családjuk és az egész kínai nép ellen követett el. Sokukat bátorságukért börtönbe és munkatáborba zárták – vagy egyszerűen eltűntek.

Cikk: Steffen Munter

Forrás: https://www.epochtimes.de/…/chinas-ex-oberhaupt-und…

Kép: Csiang Cö-min (Forrás: “This file comes from the website of the President of the Russian Federation and is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 License.” / http://en.kremlin.ru /

File: http://en.kremlin.ru/events/president/news/42704