Hírek

Kína az első helyen áll a legjobban megfigyelt városok rangsorában

George Orwell az 1984 című regényében olyan jövőt jósolt, ahol egy állampolgár minden cselekedetét szorosan figyelemmel kíséri a totalitárius kormány. A Kínai Kommunista Párt uralma Kínában tökéletes példája egy ilyen adminisztrációnak. A kommunista párt térfigyelő kamerák és ahhoz kapcsolódó technológiák kiterjedt hálózatával fedi le Kínát, így az állampolgárok magánszférája napról napra csökken. A Comparitech brit technológiai weboldal nemrégiben készített jelentése szerint a világ 20 legjobban ellenőrzött városából 18 Kínában található.

Megfigyelés Kínában

Kínai városok, mint Taiyuan, Wuxi, Changsha és Peking bekerültek az első 5 helyezett közé. A legjobb 20 között csak két nem kínai város található, London a 3. és Hyderabad (India) a 16. helyen áll. A legjobban megfigyelt város, Taiyuan 465 000 CCTV kamerával rendelkezett a 4 millió lakosára, ami átlagosan 110 kamerát jelent 1000 polgárra. A CCTV térfigyelő kamerák telepítésének egyik legfőbb érve az, hogy javítja az emberek biztonságát, csökkenti a bűncselekmények számát és támogatja a bűnüldözést. A jelentés azonban rámutat, hogy a nagyobb számban előforduló kamerák alig mutatnak összefüggést az alacsonyabb bűnügyi mutatókkal.

Az IHS Markit adatszolgáltató jelentése szerint Kínának 2021-ig 567 millió kamerája lesz. A KKP megfigyelő hálózata nem csak a rendszeres bűnözők elfogására korlátozódik, hanem a másként gondolkodók, többek között az emberi jogi aktivisták, a demokrácia párti aktivisták, a vallások képviselői, az etnikai kisebbségek stb. nyomon követésére is használják. E-mailek, szöveges üzenetek, hanghívások stb. felügyeletével kombinálva Peking lényegében olyan szörnyű mesterséges intelligencia rendszert hoz létre, amely mindig figyelemmel kíséri minden egyes kínai állampolgár cselekedeteit.

Peking a jelenlegi COVID-19 járványt kihasználva a térfigyelő kameráit az emberek otthonába is betelepíti. William Zhou közalkalmazottat sokkolta, amikor a hatóságok bementek a házába és kamerát telepítettek az egyik szekrény falába. A kamera mindent rögzített a nappalijában. Amikor Zhou kifogást emelt, a tisztviselők csendre intették, azt követelve, hogy „működjön együtt” a kormány intézkedésével a víruskitörés visszaszorítása érdekében.

„(A kamera) pszichológiailag borzasztó hatással volt rám … Próbáltam nem telefonálni, attól tartva, hogy a kamera esetleg rögzíti a beszélgetéseimet. Még akkor sem hagyott alább az aggodalmam, amikor aludni mentem, miután becsuktam a hálószoba ajtaját … Az otthonomba történt telepítés hatalmas sérelem a magánéletemre nézve. ”- mondta a CNN-nek. Nem csak kamerákat telepítenek az emberek otthonába. Pár pekingi lakos arról számolt be, hogy a hatóságok mágneses riasztót állítottak be a lakásuk ajtajában, amely minden alkalommal értesíti a tisztviselőket, amikor kilépnek a lakásból.

A Dél-kínai-tenger megfigyelése

Peking kiterjeszti felügyeleti hálózatát a Dél-kínai-tengerre is. A megfigyelés lebegő platformokon keresztül történik, amelyek sok féle érzékelővel és kommunikációs technológiával vannak felszerelve, beleértve a nagyfrekvenciás rádiókat, az infravörös szenzorokkal felszerelt tornyokat, a mobil átjátszókat, a radarkupolákat és így tovább. Ezek a platformok nem igényelnek emberi jelenlétet és rendszeres karbantartást. Némelyikük a nemzetközi vizeken úszik, ami egyértelműen feszültséget gerjeszt Kína és a szomszédos nemzetek között.

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) szerint a megfigyelő platformok a kínai Blue Ocean Információs Hálózat részét képezik, amelyet tavaly a Langkawi Nemzetközi Tengerészeti és Repülési Kiállításon mutattak be. Ezek a platformok szélesebb radar lefedettséget biztosítanak Peking számára a Dél-kínai-tengeren. Ezen kívül felépül egy Vízalatti Nagy Fal a hullámok alatt, amely valójában egy a tengerfenéken lévő szonár-tömb hálózat.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/29/china-ranks-number-one-for-most-monitored-city.html

Kép: iStock

https://www.istockphoto.com/photo/cctvs-on-tiananmen-square-gm586947602-100771495

Kép Credit: Yunfotocn

https://www.istockphoto.com/portfolio/Yunfotocn?mediatype=photography