A kínai és más kelet-ázsiai közösségekben világszerte az Őszközép Ünnep, vagy Holdünnep a családok összejövetelének ideje, ahol hálát adnak az őszi betakarításért és egymásnak, valamint közösen lakomáznak. A holdsüteményeket hagyományosan a családok és a barátok ajándékozzák egymásnak, mivel kerek a formájuk – akárcsak a holdé – az újraegyesülést és az összetartozást jelképezik.
A hagyományos holdsütemény puha, aranybarna kéreggel van körülvéve, amely belül édes, sűrű tölteléket tartalmaz. A szokásos töltelékek közé tartozik a selymes fehér lótuszmagpaszta vagy az édes vörösbabpaszta, néha pedig sózott tojássárgája rejlik a belsejében.
Az évnek ebben az időszakában a kínai üzletekben és piacokon rengeteg az előre elkészített holdsütemény, gyakran gyönyörűen becsomagolva. Ha arra járunk, mindenképp érdemes kipróbálni!
Kép: Samira Bouaou / Epoch Times