Hírek

Joshua Wongot a hongkongi demokráciapárti aktivistát letartóztatták az immár részben alkotmányellenes maszktilalom alapján

Joshua Wong hongkongi aktivistát letartóztatták, amikor csütörtök délután a Központi Rendőrkapitányságon járt. A letartóztatás egy gyűléshez kapcsolódik, mely tavaly október 5-én történt, ahol több százan vonultak utcára felháborodva a Carrie Lam vezérigazgató által bevezetett vitatott maszktilalom miatt. (A maszktilalomról bővebben: https://m.hvg.hu/…/20191005_Vizsgalatot_surget_az_ENSZ…)

A tweetje szerint a 23 éves férfit a maszkellenes törvény megsértésével vádolták. Most tanúvallomást tesz ügyvédje társaságában.

Megjegyzendő, hogy Joshua már régóta tartott egy bármikor váratlanul és önkényesen véghezvitt letartóztatástól, hiszen mióta életbe lépett az új nemzeti biztonsági törvény, azóta senki sincs biztonságban, aki a demokráciát és Hongkong függetlenségét vagy az emberi szabadságjogokat támogatja. Ez a mostani vád is nyilván ürügy lehet a kiiktatására.

További hír, hogy a bűnügyi egység tisztjei otthonában letartóztatták a 71 éves aktivistát, Koo Sze-yiu-t is. Letartóztatása szintén az október 5-i gyűléssel volt összefüggésben. A veterán demokráciapárti aktivistát a Cheung Sha Wan Osztály Rendőrkapitányságára vitték nyilatkozni.

A fellebbviteli bíróság áprilisban kimondta, hogy Hongkongban a maszkok viselésének tilalma részben alkotmányellenes, miután a Legfelsőbb Bíróság tavaly novemberben alkotmányellenesnek és az alapvető jogokat korlátozónak találta a törvényt.- írta az Apple Daily függtlen hongkongi újság

Fotó: https://loneumbrella.com/2020/06/16/last-year-today-a-misguided-hope/amp/