Kiemelt,  Kultúra

Hogyan kell megfelelően szenvedni?

Visiontimes: “Furcsa kérdés, valóban. Mit jelent a megfelelő szenvedés? Igazolja ez a kérdés a szenvedést? Senki sem szeret szenvedni, igaz? Úgy miért gondolkoznál ráadásul arról, hogy megfelelően csináld? Egyáltalán nem akarunk szenvedni! Vége a történetnek. De vége van? Te döntesz a szenvedésedről? Gondolkodj most el az életedben létező összes fájdalomról. Némelyek számára ez egy végtelen nyomorúság a betegség formájában; mások számára ez visszaélésszerű kapcsolatok, szegénység, adósság és miegymás.

​A buddhizmusban a négy nemes igazság létezik, és közülük az első a szenvedés. A szenvedés elkerülhetetlen. Az élet tele van vele. Nem tudsz megszabadulni tőle. Te úgy gondolod, hogy elegendő pénzzel, jó kapcsolatokkal, egészséges testtel stb. meg tudsz szabadulni. De végül elkerülhetetlenül elér, akárcsak a halál. A boldogság mindig viszonylagos. Amikor szomjas vagy, örülsz az ivóvíznek. Amikor nagyon kell a WC-re menned, akkor örülsz, amikor megkönnyebbültél. Örülsz, hogy gazdag leszel, ha szegény vagy, és örülsz, hogy egészséges leszel, ha beteg vagy. De ha egyszer egészséges vagy, ez a boldogság elmúlik. Ugyanez van a vagyonnal és az élet minden más törekvésével.

​Mivel a szenvedés elkerülhetetlen, a kezelésének a megtanulása az egyik legnagyobb dolog, amit megtanulhatsz az életben. Minthogy mindig is ott van, jobb lesz, ha megtanulsz eljárni vele, ahelyett hogy kijelentsd, ez ideiglenes vagy csak illúzió.

​A gyenge

​Vessünk egy pillantást azokra az emberekre, akik nem tudják, hogyan kell megfelelően szenvedni. Az ilyen éretlen emberek hajlamosak az érzelmi szélsőségekre, amikor bármivel szembesülnek, ami zavarja a lelki nyugalmukat, a rendszeres életüket; nem tudják elviselni, hogy kívül legyenek a „komfortzónájukon”. Amikor egy kihívással szembesülnek, vagy ösztönösen harcolni fognak azzal, vagy cselekvésképtelenné válnak. Lehet, hogy dühösek, erőszakosak vagy rémültek lesznek. Bármit megtesznek, hogy kikerüljenek abból a helyzetből. Ez a helyzet azonban nem olyan, amelyből könnyen kiszabadulhat. Ha úgy lenne, a szenvedés nem lenne olyan nagy ügy.

​Például vegyük a lázadók és fosztogatók esetét, akik a legcsekélyebb provokáció után nagymértékben okoznak kárt, a tisztesség vagy az emberiesség legcsekélyebb foszlánya nélkül. Azt akarják, hogy mindenki megértse az érzéseiket, azért törnek és pusztítanak. Ahogyan egy alkoholista az alkoholhoz fordul, amikor az élete tönkremegy, ők a külső stimulánsokban találnak vigasztalást arra, hogy képtelenek kezelni a szenvedésüket.

​Az élet kudarcaival szembesülve, hogyan kezeled azt? Sírsz és dolgokat törsz össze? Olyan embereket bántalmazol, akik a legközelebb állnak hozzád? Vagy toleranciával, egy erényes minőséggel kezeled azt, amely manapság jelentős mértékben hiányzik? Tehát miért fontos a tolerancia?

Az igazi győztes

​Valaminek a tolerálása nem jelenti az igazságtalanság megbocsátását. Az nem az a tolerálás, amiről mi beszélünk; az tiszta félelem. A tolerálás az érzelmeidnek az ellenőrzése, amikor kudarcot vallasz a világban, amikor a földbe döngölnek, amikor elárulnak, vagy amikor újra és újra csődbe jutsz. A tolerancia az elme azon képessége és rátermettsége, hogy a vereség, a fájdalom és a félelem ellenére továbbra is előrenyomuljon. Ez hihetetlen erőt követel meg az elmétől és az egyetemes igazság ismeretét.

​Mi történik, ha ezt teszed? Elviseled a szenvedésed és továbblépsz a következő szakaszba. Mindenkinek megvan ez az elképzelése, hogy nyernie kell az életben. Ez az, ami számít, és ha veszítesz, akkor egyszerűen csak rosszul hajtod végre ezt az „életnek” nevezett dolgot. Nyerés és vesztés ugyanazon érme két oldala. Annak a képességnek a birtoklása, hogy továbblépj az életben, miután legyőztek, szintén nyerés. A győzelem másik formája az, hogy rendelkezz az elme kitartásával és ne érintsen meg a nyerés. Ebben az esetben nyertél az élet ellen és kitartottál a szenvedés ellen. Elsajátítottad azt a képességet, hogy megfelelően szenvedj.

​Amikor elsajátítod a toleranciát, ezen a világon semmi sem lesz képes befolyásolni, zavarni vagy megindítani. A négy nemes igazsághoz hasonlóan a hihetetlen egyenlőtlenségekkel szembeni tolerancia az egyik kulcsfontosságú erény, amelyet a Fálun Dáfá, a Buddha iskola egyik művelés-gyakorlata tanít. A végén, minél jobban tudod sikeresen kezelni a szenvedést, annál könnyebben foglalkozhatsz azzal, amit az élet kioszt neked. Mivel könnyebben tudod venni a dolgokat, nagyobb felelősségekkel tudsz megbirkózni, és több lehetőség felé tárod ki majd az életed, amellyel korábban még nem tudtál volna foglalkozni. Nagy felelősségekkel nagy hatalom is jár. Az igazság gyakran fordított.”

Forrás:

https://www.visiontimes.com/2020/06/16/how-to-suffer-properly.html

(Kép: Pixabay / CC0 1.0)