Hírek,  Politika

Hebei falusiak ezrei csapnak össze a rendőrséggel, hogy tiltakozzanak a kilakoltatásuk méltánytalan kompenzációja miatt

[Krónika, 2020. június 26.] (Interjú: Gu Xiaohua, The Epoch Times), június 22., Baoding, Hebei tartomány, Kína.

Qingyuan körzetben, Dongshiqiao faluban élő falusiak ezrei csaptak össze több száz különleges rendőrrel. A falusiak megóvják jogaikat a házbontások és tisztességtelen kompenzációs eljárás miatt, valamint a falu vezetőjének korrupciója miatt…

Június 22-én, délután 17 órakor, a helyi önkormányzat 400–500 különös rendőrtisztet, tisztviselőket és számos rendőrautót, buszt stb. mozgósított, akiket a helyiek jármûvei megakadályoztak, hogy bejussanak a faluba. A járvány miatt őrködő falusiak észlelték a bajt a falu bejáratánàl. Li asszony, a falusiak közül felfedte az Epoch Timesnak, hogy hirtelen több ezer falusi csatlakozott hozzájuk.

Li asszony azt mondta, hogy a rendőrség elsősorban paprika spray-vel permetezte őket és megverte a falusiakat, és néhány idõs embert a földre ütöttek. A falusiak csupasz kézzel harcoltak kövekkel és földdel.

A konfliktus körülbelül éjfélig folytatódott, és a falusiak közül 13 személyt tartóztattak le (azokat az éjszaka szabadon engedték), öt vagy hat ember sérült meg, és még mindig két ember van kórházban.

Június 23-án a falubeliek köveket és palackokat készítettek a falu bejáratához, hogy megakadályozzák a rendõrség újbóli érkezését. Li asszony azt mondta, hogy a falusiak ha kell, az életükkel küzdenek, amikor ezek visszatérnek. Most a falusiak napi 24 órában őrködnek a falu bejáratánál.

A helyi Liu úr azt mondta az újságíróknak, hogy az esemény március 18-án kezdődött, mivel a falu vezetője önkényesen fogalmazta meg a bontási kompenzációs tervet. Minden családnak 100 000–200 000 jüan-t kell fizetnie a saját zsebéből, az otthonuk méretétől függően, hogy egy mindössze évekkel később szolgáltatott ház (lakás?) birtokában lehessen. Ráadásul a hely ahol az új épületek lesznek, 20 km-re van tőlük, amit a falusiak nem tudnak elfogadni.

Liu úr szerint a falusi főnök már több mint 30 éve hivatalban van, és minden kerületi és önkormányzati tisztviselő az ő embere, és így a kormányzati tisztviselők csak kijátszják a falusiak kérelmeit és késleltetik a folyamatot.

Március 21-én közel 1000 falusi vonult a kerületi kormányhoz, és március 23-án falusi emberek ezrei tüntettek a városháza előtt… a tüntetések azonban nem jártak sikerrel.

A falusiak szerint a falu vezetője korrupt volt, és a falusiak kollektív földjét alacsony áron ruházta át rokonok és barátok számára, majd magas áron eladta azt, stb. …

A jogaik védelmében több mint 1300 falusi gyűlt össze, hogy elküldjék a falu vezetőjét, és bár új személy érkezett, még mindig a volt falu főnök irànyít.

A falut 2019. július óta bontják le a folyók újraszabyozása miatt…

Részlet innen:
https://www.epochtimes.com/gb/20/6/25/n12212312.htm

https://www.epochtimes.com/gb/20/6/25/n12212312.htm河北上千村民与警冲突…

Közzétette: China 大纪元 – 2020. június 26., péntek

(Megjegyzés: A fordítás a kínai eredeti szöveg alapján készült, kisebb hibákat tartalmazhat.)