Politika

Hatalomkiépítés: Kína „barátságcsoportok” révén befolyásolja Európát

Epoch Times hír: “A kínai rezsim úgynevezett „barátságcsoportok” révén terjeszti ki befolyását Európában, amelyek a Kommunista Párt élvonalbeli szervezeteiként működnek, mint azt egy agytröszt nemrég kiderítette.

A „kínai barátságcsoportok” civil társadalmi szervezetek. Hivatalosan pedig a Kínával fenntartott kapcsolatokat kellene előmozdítaniuk.

A valóságban a Kínai Kommunista Párt „egységfront gépezetének” a részei. A céljuk az, hogy előmozdítsák a rezsim hatalmát és befolyását a tengerentúlon, mondja a washingtoni Stratégiai és Költségvetési Értékelési Központ (CSBA) egyik jelentése.

CSBA agytröszt: Jelentések tárják fel Kína befolyását Európában

A csoportokat gyakran álcázzák hazai szervezetekként, amelyeket a vendéglátó országok saját polgárai irányítanak. A CSBA agytröszt szerint ezeknél gyakran az európai politikai osztály és az üzleti világ elitjeiről, köztük egykori és aktív politikusokról van szó.

A jelentés szerint azonban valójában a Kínai KP élvonalbeli szervezetei, „amelyek mind közvetlen, mind közvetett csatornákon keresztül kapcsolódnak a párthoz”, és „szócsőként és közvetítőként szolgálnak, hogy előmozdítsák Kína belpolitikai prioritásait és külpolitikai céljait”.

Jack Bianchi, egy ösztöndíjas kutató, a jelentés társszerzője, az NTD TV-adónak azt mondta: „Ezek a csoportok, amelyek felszínesen nézve úgy tűnnek, hogy szervesen az európaiak alkották meg őket, valójában mind valamilyen pekingi székhelyű szereplők irányítása alatt állnak.”

A barátságcsoportok Kínában működő intézményekhez kapcsolódnak, amelyektől a csoportok „hozzáférést, nyilvánosságot, erőforrásokat és lehetőség szerint irányítást kapnak” – folytatta a jelentés. Ezek az intézmények az „egységfront” formális rendszeréhez tartozhatnak, és ezen a rendszeren kívül is működhetnek.

Az agytröszt szerint például a „Kínai Népi Egyesület a külfölddel való barátságért” (CPAFFC), a kínai Egységfront egyik pekingi székhelyű szervezete, valószínűleg sok ilyen barátsági csoporthoz kapcsolódik.

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere: ezek a szervezetek a hivatalos diplomáciai képviselet részei

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere februárban a CPAFFC-t „a KKP hivatalos külföldi képviseletének, a Munkaügyi Minisztérium Egyesült Frontjának [a Központi Bizottság Egyesült Munkafrontja Központi Részlegének] nyilvános arcaként jelölte meg.

A CSBA agytröszt kutatói kiderítették, hogy a kínai rezsim „a tekintélyére, valamint hozzáférési lehetőségek és erőforrások csábító ajánlatára támaszkodik, hogy külföldi ügynököket vonzzon magához és bevonja őket avégett, hogy egy erkölcsileg bomlasztó befolyást fejtsen ki Európa vezető polgáraira”.

Ezek a manipulált külföldi elitek „közvetítik a párt beszédtémáit és elterelik azokat a történeteket, amelyek ártanak Peking imázsának. Olyan nyilvános rendezvényeket szerveznek, amelyek bemutatják a párt erényeit, előmozdítva a kereskedelmet és a beruházásokat, ösztönzik a technológiaátadást és egy Kína számára kedvező politikáért emelnek szót.”

A feladatuk egy része: a vendéglátó országok megosztása

„E barátságcsoportok munkájának egy része abban áll, hogy megosztottságot hozzanak létre a politikai és üzleti elit között, ​​ezekben a külföldi országokban, ezekben a regionális blokkokban, úgyhogy ezek ne legyenek képesek egységes hangot kialakítani a kínai politikát illetően”, mondta Jack Bianchi (CSBA ösztöndíjas kutató).

A jelentés felszólította az európai politikai döntéshozókat, hogy alaposabban vegyék górcső alá ezeket a csoportokat, és határozzanak meg irányvonalakat az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelésére.”

Forrás: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/machtausbau-china-beeinflusst-europa-durch-freundschaftsgruppen-a3314844.html

Credit: Alexander Zhang / Jane Werrell

Kép: Kína Fókusz (Somogyi Ildikó)