Kultúra,  Történelem

„Ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel” – kínai változatban

A Tavaszi és Őszi időszak alatt (Kr. e. 771-476) a Liang államban volt egy bírósági hivatalnok, Song Jiu. Megyei elöljáróként dolgozott a Chu állammal határos területen. Mindkét állam felállított egy őrbódét a határ mentén, hogy védekezzen az ellenkező oldali inváziótól. A katonák mindkét oldalon görögdinnyét termesztettek.

A Liang katonák keményen dolgoztak, öntözték és trágyázták a dinnye mezőket, és ennek eredményeként a görögdinnyék nagyra és bőségesen nőttek. Ezzel ellentétben a Chu katonák lusták és lassúak voltak. Sosem öntözték vagy trágyázták a földeket, így a görögdinnyéik kicsik voltak és csak kevés termett.

A Chu megyei elöljáró dühös volt a kialakult helyzet miatt. Azonnal behívta az őrbódé vezetőjét és ráripakodott. Az őrbódé vezetője bosszús volt és a szerencsétlenségéért a jól növő görögdinnyéket okolta a Liang oldalon. Annyira mérges volt, hogy egy sötét éjjelen átvitte a katonákat a határon, és megsemmisítette a Liang görögdinnye mezőket.

Mikor a Liang katonák rájöttek, mi történt, ugyanazt akarták tenni ők is a másik oldallal. Felmérve a súlyos kárt, amelyet egy ilyen tett tehet a két állam közötti kapcsolatban, Liang őrbódé vezetője elment Song Jiu megyei elöljáróhoz tanácsért.

Song nem gondolta, hogy ez nagy dolog, és azt mondta az őrbódé vezetőjének: „Amit a Chu katonák tettek, helytelen volt. Ha ugyanazt teszitek velük, nagy bajhoz vezethet. Hogy fenntartsuk Chu-val a barátságos időszakot, jóval viszonozhatjuk a bajt. Vagyis éjjel segítünk öntözni és trágyázni a dinnye földjeiket, és ezt csendben kellene megtennünk.”

Az őrbódé vezetője megfogadta a tanácsot és átültette a gyakorlatba. Nem sokkal ezután a Chu oldalon lévő görögdinnyék elkezdtek egyre nagyobbra nőni. A Chu katonák is látták, mi történt.

Mikor a megyei elöljáró a Chu oldalon hallott a történtekről, azonnal küldött valakit, hogy jelentse a Chu királynak, akit nagyon megérintett az a mód, ahogy Song Jiu az esetet kezelte. Ugyanakkor mélyen szégyellte magát a saját katonái viselkedése miatt.

Hogy kijavítsa a helytelen viselkedést, a király egy hírnököt küldött a Liang államba hatalmas ajándékkal, hogy bocsánatot kérjen a katonái viselkedése miatt. A két szomszédos állam jó baráttá vált.

Az eset később egy szólássá vált, amely arra bátorítja az embereket, hogy az ártó szándékot kedvességgel fizessék vissza.

Forrás: https://hu.clearharmony.net/articles/

Eredeti: The Story of Song Jiu “Watering Melon Fields”