Kultúra

Ha egyetlen teli bambuszkosárnyi föld is hiányzik, az egész építmény hiába való

Létezik egy régi kínai mondás, miszerint, ha egyetlen teli bambuszkosárnyi föld is hiányzik, akkor az egész építmény hiába való. Szó szerint: a fáradozások egy 3 Ren magas hegyhez. A Ren egy mértékegység a régi Kínából. Ez körülbelül hét lábat jelent = 2,33 m. A kosár pedig egy bambusz tartóedény, melyet a régi kínaiak a föld szállításához használtak a rövidebb távokon.

Egy legendában úgy mondják, hogy egykor a régi Kínában egy ember azt találta ki, hogy felépít egy 9 Ren magas dombot. Egyik kosár földet hordta a másik után, és megállás nélkül rakta őket egymásra. Amikor már majdnem készen volt a kilenc Ren magas dombbal és csak egyetlen egy teli kosár föld hiányzott, hogy a munka sikeres legyen, félbehagyta terve megvalósítását, mert a kitartása elfogyott. Az utolsó teli kosár föld hiánya miatt az egész erőfeszítés, hogy egy kilenc Ren magas dombot felépítsen hiába való volt.

A történet arra emlékeztet minket, hogy be kellene fejeznünk a dolgokat, amikbe belekezdünk, ki kell tartanunk a végéig, és hogy nem kellene egy egész tervet meghiúsulni hagynunk, egy az utolsó percben felmerülő hiba miatt vagy hanyagság miatt. Sok alapelv és közmondás a történelemben ebből a szólásmondásból ered.

Ezek mind arra bátorítják az embereket, hogy tartsanak ki az erőfeszítéseiknél, hogy sikerrel járjanak vagy elérjék a teljességet. Létezik még például egy másik híres szólásmondás is: „Egyetlen teli kosár földdel, ha több van, akkor fel lehet építeni egy dombot. Ne azért erőlködj az elején, hogy aztán az utolsó pillanatban a hanyagságod miatt mindent szétrombolj.”

Forrás: „ Az utazó szelindek” a dokumentumok könyvéből (Shang Shu) – Clearharmony.net

Kép: Sun Mingguo (Epoch Times)