Kultúra,  Történelem

Gondolatban már megfogalmazódott a terv (胸有成竹)

Wen Yuke (Wen Tong néven is ismert) egy művész a Song dinasztiában (Kr.u. 960-1279). Nagyon híres volt a bambuszfestményeiről. A festészet mestereként és a bambuszművészetéről, messze földön ismertté vált. Sok ember eljött hozzá, hogy a tanítványa lehessen.

Mikor Wen fiatal volt, különösen a bambusz lefestésében lelte élvezetét. Bambuszligetet ültetett a kertjében, így meg tudta figyelni a növekedésüket és kinézetüket a különböző évszakokban.

Hosszú idő után a bambusz kinézete különböző évszakokban, különböző időjárási körülmények között és különböző életciklusaiban mélyen bevésődött az elméjébe.

Minden alkalommal, mikor felvette az ecsetet, hogy fessen egy bambuszt, már megvolt a megfelelő kép az elméjében. Ennél fogva minden kép, amit festett egyedi volt, élénk és élettel teli.

Mikor az emberek megkérdezték, hogyan tudja ilyen jól és ilyen gyorsan lefesteni a bambuszt, egy mosollyal azt válaszolta: „Csak lefestem azt a bambuszt, amelyik megjelenik a fejemben”.

Azt mondják, hogy Wen olyan ügyes volt, hogy két ecsetet tudott tartani egy kezében, és két különböző bambusznövényt festett le egyszerre.

1079-ben, Wen halála után Su Shi* a festő egyik jó barátja és a Song dinasztia nagyszerű írója és költője mindig nagyon hiányolta Went, mikor barátja képeit nézegette.

A barátja emlékére Su írt egy esszét Wenről és a bambuszfestményeiről, amelyben fellelhető a következő verssor: „Mikor fest, a bambusz már ott van Yuke elméjében.”

Később a versből vett leírás 胸有成竹 (xiōng yǒu chéng zhú) – amelynek szó szerinti fordítása „mintha egy teljes bambusz lenne az elmében” egy szólássá vált.

A szólás leírja, ahogy valaki nyugodt vagy hidegfejű a dolgok kezelésében, már a fejében van a megoldás. Ma arra használják, hogy jelezzék, ha valakinek jól átgondolt terve van már mielőtt nekikezd, hogy megvalósítson valamit. Arra is használják, hogy leírjanak vele valakit, aki minden szögből megvizsgál valamit, mielőtt eldönti, mit tegyen.

Megjegyzés:

*Su Shi (Kr.u. 1037–1101), Su Dongpo néven is ismert volt, a Song dinasztia elismert irodalmi mestereként. Híres volt a verseiről, rapszódiáiról és kalligráfiájáról. A munkái népszerűek voltak a történelem során, és hatással voltak Kínára, Japánra és más ázsiai országokra is.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Az Epoch Times Kína Kutatócsoportja (Clearharmony.net)

Kép: Azt mondják, hogy Wen olyan ügyes volt, hogy két ecsetet tudott tartani egy kezében, és két különböző bambusznövényt festett le egyszerre (Catherine Chang/Epoch Times)