Kultúra,  Történelem

Erény: Ne kezeld a pénzt kincsként!

Élt az ókori Kínában egy Li Jue nevű gabonakereskedő. Mindig hagyta, hogy a vásárlói maguk mérjék le a megvásárolt gabonát, és a súlya alapján fizessenek. Végül halhatatlan lett, köszönhetően a felhalmozott erényeinek.

A Guanglingban található Jiangyangból érkezett, ahol a családja nemzedékek óta élt, és családi vállalkozást működtetett, ahol gabonát árult.

Li Jue egészen más volt, mint a társai, méltóságteljes és alázatos temperamentummal rendelkezett. Tizenöt éves korában apja máshová ment, és rá bízta a családi vállalkozást.

Amikor a vásárlók gabonát akartak vásárolni, Li Jue átadta a mérőeszközöket a vásárlónak, és hagyta, hogy maguk mérjék meg a súlyokat.

Ahelyett, hogy a gabona piaci értékének megfelelően változtatta volna az árat, Li Jue mindig alacsonyan jelölte meg az árat, és csak két cent nyereséget termelt minden dou (fából készült vödör a gabona mérésére; egy dou körülbelül 7 kiló gabonát tartalmazhat) után, hogy gondoskodjon a szüleiről. Meglepő módon évekkel később a családja jómódúvá vált, és nem kellett aggódnia az élelem és a ruházat miatt.

Az apja ezt meglehetősen furcsának találta, és megkérdezte tőle, hogyan sikerült elérnie a sikerét. Elmondta az apjának, hogy mit csinált. Az apja még jobban meglepődött.

„Minden üzlettársam nagy dout használ gabonavásárláskor, és kisebbet eladáskor, és így sok hasznot hajtottak” – mondta az apja. „Bár a kormányzati tisztviselők évente kétszer, tavasszal és ősszel ellenőrzik a dou méretét, sokan még mindig így csapják be a rendszert.”

„Mindig is egyforma méretű dout használtam a vásárláshoz és az eladáshoz, és azt hittem, helyesen cselekszem. Te viszont még jobban teszed, hogy a vásárlók maguk mérik le a vásárolt árut, és mégis jól megélsz. Talán az Istenek gondoskodnak rólad?”

Li Jue több mint 100 évig élt, és nagyon egészséges maradt. Egy este békében hunyt el. Három nappal később a családja recsegő hangot hallott a koporsójából; látták, hogy Li Jue teste felemelkedik a mennybe, hogy csatlakozzon a halhatatlanokhoz.

Forrás: Részlet innen:

https://hu.clearharmony.net/articles/a113704-Osi-bolcsesseg-A-penz-megfelelo-kezelese-1-resz.html#.YWKipXq8qUk