Kultúra,  Történelem

A pénz körforgásának a természetes törvényét követni

Több mint kétezer évvel ezelőtt élt egy különleges ember, akit Fan Linek hívtak. Li húsz éven át segített Goujian-nek, Yue királyának, hogy megbosszulja a megaláztatást, amelyet Yue népe túszként szenvedett el Wu államban. A Wu felett aratott döntő győzelem után Fan Li visszautasította a Goujian által felajánlott összes jutalmat és rangot, amelyet kiemelkedő szolgálataiért és Yue újjáélesztéséhez való hozzájárulásáért kapott. Feleségével együtt elhagyta a várost, és Qi államba költözött.

Később a semmiből indított egy üzletet, amely nagyon sikeresnek bizonyult. Fan Li hamarosan legendává vált mesés üzleti sikerei miatt. Bölcsessége miatt hamarosan Qi királya miniszterelnökké nevezte ki. Mégis visszautasította a hivatalos pecsétet, szétszórta minden vagyonát, és családjával Taodiba költözött, ahol újabb üzletbe kezdett.

A következő 19 évben bőséges vagyont halmozott fel az üzletéből, mégis újra és újra elajándékozta a pénzét, nem mutatott érdeklődést a vagyon vagy a hatalom felhalmozása iránt.

Fan Lit a későbbi nemzedékek a „kereskedők bölcseként” tisztelték. Számára a státusz és a gazdagság olyan dolgok, amelyeket bármikor el lehet dobni. A veszteséget és a nyereséget úgy tekintette, mint egymás kölcsönösségét: csak akkor lehet pénzt szerezni, ha az ember hajlandó elajándékozni.

Egy másik példa: Im Sang-ok, a XIX. századi Korea leggazdagabb kereskedője nem hagyott hátra vagyont, mivel halálakor minden vagyonát és pénzét az országnak adományozta.

Maga a pénz a társadalomban való keringésre szolgál, hogy a társadalmat szolgálja. Az emberektől veszik el, hogy az emberekért használják fel. Azáltal, hogy hagyjuk, hogy visszatérjen a társadalomba, úgy áramlik, mint a víz, és végtelen körforgásában táplálékot és életerőt biztosít.

Forrás: Részlet innen:

https://hu.clearharmony.net/articles/a113704-Osi-bolcsesseg-A-penz-megfelelo-kezelese-1-resz