Kultúra

Emlékezz mások érdemeire és felejtsd el a gyengeségeiket

Kínában létezik egy legenda egy emberről, akit Ning Qi-nek neveznek. A Wei birodalom egy lakosa volt a tavaszi és őszi időszak kezdetén (Kr.e.: 722- Kr.e.:481). Wei egész földjén nem volt egyetlen egy olyan ember sem, akinél érdemeivel megkereshette volna a megélhetésére valót. Így elhatározta, hogy Huan Grófjához fog fordulni, a szomszédos birodalom, Qi urához.

Ahhoz, hogy Qi földjére jusson szegénységének megfelelően egy egyszerű kereskedőnek kellett öltöznie, és egy ökrösszekeret kellett vezetnie. Ezen a módon elérte Qi fővárosát, és megpihent Guo külvárosában.

Egy éjszaka Huan Grófja Qi birodalmából kiutazott Guo-ból, hogy találkozzon a vendégeivel, miközben Ning Qi éppen az ökreit etette. Ekkor Ning Qi az ökör szarvát gyengéden megütötte, és elkezdett a problémáiról énekelni, miszerint nem talál senkit, akinek a szolgálatába állíthatná erényeit, és aki ezért cserébe gondoskodna a megélhetéséről.

Miután Huan Grófja Qi birodalmából meghallotta az éneket, azonnal az a gondolata támadt, hogy ez az ember nem egy átlagos férfi, és elhatározta, hogy miniszterévé teszi. Azonban az összes többi minisztere úgy vélekedett: „Ez az ember Wei birodalmából való, mely csak 500 Li-re (kb. 250 km) van innen. Ez nem egy nagy távolság. Az lesz a legjobb, ha odaküldünk valakit, hogy tudakozódjon róla. Abban az esetben, hogyha Ning Qi valóban tehetséges, nem lesz még késő, hogyha ezek után kinevezik miniszternek.”

Huan Grófja Qi birodalmából azt mondta: „Ez nem igaz. Hogyha mi kutakodunk utána, ez félelemmel tölt el engem, hogy az emberek majd az apró hibáiról fognak mesélni és emiatt mi nem látjuk meg a tehetségét és erényességét. Pontosan ez az az ok, amely miatt egyes királyok nem tudják megtartani a tehetséges embereket. Ezen felül pedig senki sem tökéletes. Sokkal inkább oda kellene figyelnünk az erényeire.”

A Gróf megparancsolta Guan Zhong-nak, Qi miniszterelnökének, hogy azonnali hatállyal üdvözölje Ning Qi-t és nevezze ki őt miniszterré. Ning Qi nem okozott csalódást senkinek sem, és tanúbizonyságot tett a nagy képességeiről. Guan Zhong nagyon jó véleménnyel volt róla és csodálta őt. Később Ning Qi-t miniszterelnökké választották Qi birodalmában és a neve ismertté vált a történelemben.

Huan Grófja Qi birodalmából rendelkezett azzal a képességgel, hogy az embereket és a tanítványokat méltóan és figyelmességgel kezelje, a tehetséges embereket pedig országa hasznának szolgálatába állította. Végezetül ő lett a „feje” az öt legnagyobb uralkodónak a tavaszi és őszi időszak idejében.

Huan Grófjának szavai Qi birodalmából egy nagyon fontos alapelvet mutatnak meg: Senki sem tökéletes. Amikor másokat megítélünk, akkor a tehetségüknek nagyobb figyelmet kellene szentelnünk, mint a hibáiknak. A Tang Dinasztia egy miniszterelnöke, Zhang Jiuling, aki úgyszintén költő is volt, teljes helyességgel mondta, hogy az embereknek „mások érdemeire kell emlékezniük és a hibáikat el kell tudni felejteniük”.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Kép: A Tavaszi és Őszi időszak 5 uralkodója (Clearharmony.net)