Kultúra

Egy barackliget odaát 世外桃源

Egy történet az éteri barackligetről, melyet Tao Yuanming* (Kr. u. 365-427) írt, aki egy nagyszerű író a Jin dinasztiából (Kr.u. 265-420), egy magányos halászról szól, aki a hajóján evezett a folyón, míg egyszer csak eltévedt.

Egy idő után egy hatalmas barackligetet látott gyönyörű virágokkal. Annyira megragadta a táj, hogy céltalanul evezett tovább. Hamarosan látott egy hegyet egy kis barlanggal a közepén. Nagyon kíváncsi volt, és bement a barlangba.

A barlang végében talált egy nagy, nyílt területet. Továbbment, amíg szépen rendezett házsorokra nem akadt, mindenütt növények nőttek a termékeny földben. A terület közepén több út ágazott el mindegyik irányba. Sok ember dolgozott serényen és harmonikusan a földeken.

Mindenki nagyon meglepődött, mikor meglátták a halászt. Megtudta, hogy ezek az emberek egy barlangban éltek, mivel az őseik elmenekültek a pusztító háborúk elől a Qin dinasztia idején (Kr. e. 221.206).Viszont a halász is meglepte őket azon dinasztiák történeteivel, amelyek a Qin-t követték.

Habár a halász élvezte a nyugodt falut és az emberek vendégszeretetét, néhány nappal később honvágya lett. Miután a halász megtalálta a hazafelé vezető utat, megosztotta a kalandját a helyi tisztviselővel.

A halász vezetésével egy csoport tisztviselő elment, hogy megvizsgálja az ügyet. Azonban sosem találták meg az elvarázsolt ligetet. És többé senki sem látta vagy hallott a barackligetről újra.

Ez a történet ihlette a 世外桃源 (shì wài táo yuán) szólást, amely lazán fordítva csupán ennyit jelent: „egy barackliget odaát”. Átvitt értelemben egy békés helyet jelöl, amely el van szigetelve a világ többi részétől, vagy visszavonulást jelent a valós világtól, egy utópia vagy Shangri-La (a szerk.: Tibet fantázianeve, amelyet James Hilton talált ki az 1933-as „Az elveszett horizont” című regényében – http://www.buddhapest.hu/2013/05/het-dolog-amit-nem-tudtal-tibetrol.html) .

A hagyományos kínai hiedelmek szerint mindenhol vannak életek a univerzumban létező különböző világokban, és különböző dimenziókban. A halász egy másik időben és térben találta magát, és így a barackligetet egy másik dimenzióban tapasztalta meg.

Megjegyzés:* Körülbelül 130 művét találták meg a Tao Yuangming-nek. Főleg versek és esszék, amelyek a pásztori élet idilljét ábrázolják. Az „Egy barackliget odaát” című esszét úgy is fordították, hogy „A barackvirág tavasz”, amely a legismertebb munkája. A saját korának legnagyobb költőjének tekinthető.

Kép: Egy halász addig evezett, amíg rá nem talált egy túlvilági barackligetre tele emberekkel, akik elmenekültek az evilági gondok elől. (Jessica Chang/Epoch Times)

Forrás: Történetek az ősi Kínából

http://hu.clearharmony.net/articles/a111179-Egy-barackliget-odaat-世外桃源.html#.WkP-dyu6rYU