Kultúra

Az „Emberiség napjának“ eredete

A Han-dinasztia alatt az „Emberiség napjának“ betartása részévé vált a kínai újévi hagyományoknak, és január 7-én ünnepelték. „A jóslás könyve” azt mondja: „első nap a szárnyasok, második nap a kutyák, harmadik nap a sertések, negyedik nap a juhok, ötödik nap az ökrök, hatodik nap a lovak és a hetedik nap az emberek.”

A Wei- és Jin-dinasztia után egy új legenda alakult ki az „Emberiség napja“ körül. A kínai mitológia szerint Nü Wa istennő agyagot használt, hogy létrehozza az emberiséget ezen a napon, ezért tekinthető január 7-e az emberiség születésnapjának.

Nü Wa úgy is ismert volt, mint a Teremtő istennő és Istennő mester. Mindenható istennőként képes volt létrehozni és átalakítani az összes anyagot. Az emberek egy kis csoportját alkotta meg, a saját kinézetét véve alapul. Ezen a módon a Földet gyorsan beborította az emberiség nyomaival.

Nü Wa ezenkívül rögzítette a házassági rendszert is, hogy az emberiség tudja folytatni a családi vonalakat. Ezért ő volt Kína első házasságközvetítője, és később a házasság Istennő mestereként tekintették. A gyermektelen házaspárok Nü Wa-hoz imádkoztak gyermekért. Így Nü Wa nemcsak a házasság istennője volt, hanem a gyermekáldásé is.

Később Nü Wa rögzítette a törött eget felolvasztott kövekkel, megmentve az emberiséget a kihalástól. Ezért úgy is imádták, mint az emberi lények Védelmező istennőjét.

Az ősök hitték, hogy az első hónap hetedik napja akkor a legjobb, ha napsütéses, ez a hosszú életet és a jólétet jelképezi, valamint a világharmóniát is. Dongfang Shuo a Han-dinasztiában azt írta „A jóslás könyvé”-ben: „A hetedik napon, amely az emberiség napja, szép idő volt reggeltől estig, és ragyogó holdfényes éjszaka volt, a csillagok is láthatóak voltak (ez a legkívánatosabb) az emberek biztonságát jelezve. Az uralkodó és a tisztviselői harmóniában egyesültek.” Azonban, ha a hetedik napon „nagyon csípős az idő, az betegséget és az egészség meggyengülését jelenti”.

Minden évben az emberek egy sor papírfigurát készítenek, amelyek egymáshoz vannak kötve, hogy így tiszteljék az istennőt, aki megteremtette az emberi lényeket, s imádkoznak hozzá bőséges leszármazottakért.

A Déli- és Északi-dinasztiák alatt az „Emberiség napja“ legendáját tartották a legfontosabb ünnepnek Kínában. Sajnos ezt a mély és jelentőségteljes hagyományt mára elfelejtették Kínában, habár Japánban folytatódik ez a hagyomány.

Forrás: Clearharmony.net

Történetek az ősi Kínából