Hírek

Bodies kiállítás a Nobel-békedíjra jelölt David Matas szemével

Egy 2017-es azonban most rendkívül aktuális cikk a Clearharmony.net-ről: A kanadai ügyvéd és Nobel-békedíjra jelölt David Matas már évek óta vizsgálja az erőszakos szerveltávolítások ügyét, amelyet Kínában fogva tartott lelkiismereti foglyokon hajtanak végre. 2017. szeptember 4-6 között Szlovákiába látogatott, hogy itt is ismertesse kutatási eredményeit. Több újság és médiaszervezet figyelmét felkeltette és készségesen adott interjút minden érdeklődőnek.

Nyilatkozataiban többször megemlítette, hogy a probléma ugyanaz a „Body exhibit” kiállítással, ami 2017. augusztus óta tekinthető meg Pozsonyban, mint a kínai szervátültetési műtétek többségével. Sem a kiállított testek esetében, sem a beültetett szervekkel kapcsolatban nem hajlandóak a kínai felek illetve hatóságok egyértelműen megjelölni azok forrását.

Több mint egy évtizede kutatja a kínai transzplantációs műtétekhez felhasznált szervek eredetét. A vizsgálat anyagait először 2006-ban hozták nyilvánosságra, majd 2016-ban tartottak egy felülvizsgálatot. Eredményeik alapján a szervek többsége lelkiismereti foglyoktól származik – többségében Fálun Gong gyakorlóktól, de ujguroktól, tibetiektől és keresztényektől is. A testeket bemutató kiállítás problémája ugyanúgy ide tartozik, habár sokkal kisebb méreteket ölt.

Az egyik legnagyobb szlovák internetes újságban megjelent cikk:

„Kanadai ügyvéd: Kivégzett lelkiismereti foglyok testeit állították ki Pozsonyban!”

Egy másik megjelent cikk: „Kína gyártósoron termeli a szerveket. Az áldozatok száma növekszik”

Matad a pozsonyi Szent Erzsébet egyetemen tartott beszédet. A prezentáció során bemutatta a „body exhibit” kiállítás és a szervátültetéssekkel kapcsolatos visszaélések kapcsolatát.

A rendezvényre szép számmal voltak kíváncsiak, beleértve a szlovák orvosi tanács képviselőit is. Nagyon felkavarónak tartották a bemutatott kutatási eredményeket. Matas részletekbe menően megválaszolta a kérdéseiket. A beszélgetés végén kifejezték segítő szándékukat.

Előadás és beszélgetés a pozsonyi Szent Erzsébet egyetemen

Ezt követően a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa előtt mutatta be kutatási eredményeit Matas. A meghallgatásra a tanács 10 tagja jött el: Juraj Droba, Peter Osusky, Erika Jurinova, Jana Ciganikova, Milan Laurencik, Anna Veresova, Ondrej Dostal, Marek Krajci, Eduard Heger, és Alan Suchanek.

A képviselőket aggasztotta, hogy a kiállítás valóban kínai lelkiismereti foglyok testét mutathatja be. Érdeklődtek, hogy a kanadai ügyvéd tapasztalatai alapján hogyan lehet hatásosan meggátolni ilyen és ehhez hasonló kiállítások bemutatását.

Matas azt mondta: „Tegyenek valamit. Ha valamit tesznek az még mindig jobb mintha semmit sem tesznek.” Véleménye szerint a leghatásosabb mód az, ha kikérik az igazolható hozzájárulásokat, amiket az elhunytak vagy családtagjaik szabad akarata alapján állították ki, hogy felhasználhassák a testeket a kiállítás céljaira. Megemlítette, hogy Csehországban épp a közelmúltban hoztak olyan szabályt, ami kötelezővé teszi ilyen igazolható dokumentumok beszerzését azoktól a személyektől, akik haláluk után részt kívánnak venni ilyen kiállításban.

A bemutatott információk hatására demonstrációt tartottak a pozsonyi kínai nagykövetség épülete előtt. Ondrej Dostal nemzeti tanácsos is részt vett a rendezvényen támogatása jeléül.

Forrás: Slovakia: Investigator Explains to Parliament that “Body Exhibit” Likely Displays Executed Prisoners

http://hu.clearharmony.net/…/a112516-Bodies-kiallitas-a..