Kultúra

Behívni a farkast a házba – 引狼入室

A farkas a világ egyik legelterjedtebb emlőse. A háziasított kutya őse. Sok különböző farkas fajta létezik, azonban általánosságban elmondható róluk, hogy jellemzően vérengzőek és nagyon élesek a fogaik is, amelyekkel széttépik a zsákmányuk húsát. Gyakran veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra is.

Íme egy mese a farkasról, amely széles körben elterjedt Kínában: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy keményen dolgozó pásztorfiú, aki nagyon jól ápolta és őrizte a juhnyájat. Egyik nap látta, hogy egy farkas követi a juhnyájat, de megtartja tőlük a távolságot. Ettől egészen éberré vált. A farkas távolról, a domboldalról figyelte őket minden nap, és nem tett semmit, ami támadásra utalt volna.

A juhászfiú úgy látta, hogy a farkas nem akarja megtámadni a juhokat, így lassan enyhült az ébersége. Még azt is elképzelte magában, hogy talán egy terelő farkasról van szó – egy olyan féléről, amelyik különbözik a többi farkastól.

Egyik nap a fiúnak be kellett mennie a városba, így megkérte a farkast, hogy őrizze a juhokat, amíg visszaér. A farkas nagyon boldogan elfogadta a felkérést, és megígérte, hogy gondosan vigyázni fog a juhokra, amíg a fiú távol lesz. A pásztorfiú aztán elindult a városba. Mikor a farkas biztos volt benne, hogy a fiú elment, lecsapott a juhokra. Miután ilyen hosszú ideig éhezett, a farkas jól belakmározott a juhokból.

Mikor a pásztorfiú visszatért, látta, hogy a legtöbb birkát megölték, és az egész domboldal tiszta vér. Aztán rájött, hogy a farkas tette ezt. Nagyon sajnálta, hogy becsapták, és ezt mondta magában: „Jól becsapott! Hogyan bízhattam egy farkasban, és kérhettem meg, hogy vigyázzon a juhokra?”

A fenti történet nagyon népszerű és arra figyelmezteti az embereket, hogy ne bízzanak senkiben, aki eredendően veszélyes. A „farkast hívni a házba” kifejezés először Zhongming Jia* egy kéziratában tűnt fel a Yuan dinasztia (Kr. u. 1279-1368) vége felé, figyelmeztetve az embereket, hogy ne nyissanak ajtót a veszélyes ellenségnek.

Később a történet egy szólássá alakult: 引狼入室 (yǐn láng rù shì), amely lefordítva: „behívni a farkast a házba”. Az angol megfelelője: betenni egy rókát őrnek a tyúkólba.

Megjegyzés:

*Zhongming Jia (贾仲名), Kr. u. 1343–1422 egy híres drámaíró volt. A Yuan dinasztia végén és a Ming dinasztia elején élt.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Az Epoch Times Kína Kutatócsoportja, Clearharmony.net

Kép: Zona Yeh/Epoch Times