Kultúra

A Tai-hegy, Kína egyik legnagyobb és legszentebb hegye

„AZ ÖT HEGY MEGTEKINTÉSE UTÁN NEM KÍVÁNSZ MÁS HEGYEKET MEGLÁTOGATNI.”*

—RÉGI KÍNAI MONDÁS

A Tai-hegy, más néven Taishan, Kína egyik legszentebb hegye. Számos kínai császár tisztelgett a hegy előtt több évszázadon keresztül, áldozatukat ajánlva fel a földnek és az égnek. Valójában az egyik első dolog, amit egy kínai császár a trónra lépése után tett, a hegy imádata volt, mivel ezt szükségesnek tartották az ország jólétének és stabilitásának biztosításához.

Az Út

Kínában számos hegyet a halhatatlanok lakhelyének tartanak. Azok az emberek, akik művelni és finomítani akarták önmagukat, hogy elérjék a tudatosság vagy a megvilágosodás magasabb szintjét, gyakran felmentek a hegyekbe, hogy bölcseket és tanítókat keressenek, akik elvezetik őket az igaz útra. Ezek a művelők gyakran hosszabb ideig maradtak a hegyekben, elzárva a normál társadalomtól, amíg el nem érték végső céljukat.

Az idők folyamán sok művelő maradt a hegyekben, de azt mondják, hogy nem mutatkoznak meg véletlenül, és csak azoknak jelennek meg, akik őszintén keresik a Taót vagy az Utat. Ezért a kínai nép mindig is szentnek tekintette a hegyeket.

A földrajzi helyzet

A Shandong tartományban található Taishan legmagasabb hegye a Jáde császár csúcs, amely jóval több, mint 5.000 láb magas, és évente 0,5 millimétert növekszik. A geológusok becslései szerint a hegy az archeozoikus korszakban keletkezett, amely a feltételezések szerint 3,8-2,5 milliárd évvel ezelőttre tehető. A hegy nyugaton a Sárga-folyóval, keleten pedig a Sárga-tengerrel néz szembe.

A Tai-hegynek összesen 156 csúcsa, 138 sziklája, 72 barlangja, 64 vízesése, 130 patakja van. A csúcsok közül a leghíresebbek az Mennyei gyertya, a Jáde császár és a Napkilátó csúcs. A legnépszerűbb a Ventilátor szikla. A furcsa kövek közül a Halhatatlanság hídja kapja a legnagyobb figyelmet. Ami pedig a vízeséseket illeti, a Sárkánymedence, a Santan és a Yunqiao vízesés mind népszerű a látogatók körében.

A Tai-hegy 25.000 hektáron terül el, a terület közel 80 százalékát sűrű növényzet borítja. A becslések szerint 1000 növényfaj található a régióban. A Tai-hegyet 1987-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A kultúra

Több mint 3000 éve kínaiak milliói másztak fel a Tai-hegy magaslataira, egy szentséges utazásként. Még ma sem csökkent a lelkesedés az emberek körében, hogy végigjárják a 6.000 lépcsőfokot a hegy tetejéig.

A császárok mellett, akik áldozatok és tiszteletadás céljából látogatták a helyet, Kína számos nagy költője és filozófusa is jelentős időt töltött a hegyen. Konfuciusz állítólag a hegy tetején állt, lenézett az alatta elterülő földre, és megállapította, hogy a világ nagyon kicsinek tűnik.

A hegyen több mint 2000 történelmi emlék található. A Bixia-templom a leghíresebb a térség templomai közül, főként a mérete és az építéséhez felhasznált anyagok miatt. Yuanjun istennő bronzszobrának ad otthont, két udvarral. A templomot a taoista építkezés egyik legjobb példájának tartják. Egy másik híres templom a Tai-hegy tetején a Dai-templom. Ez a legnagyobb ősi épületegyüttes a régióban, és egyben a legjobban megőrzött is.

A Tai-hegy meglátogatása

Mivel nincs közvetlen repülőjárat a helyszínre, ezért a Jinanban található Yaoqiang repülőtérre kell repülőjegyet foglalni. Onnan vonattal utazhat a Taishan vasútállomásra, amely egyben az egész régió közlekedési csomópontja is. Az állomásról több busz is indul a különböző hegyi kapukhoz.

Bár a Tai-hegy csúcsára több útvonal is vezet, a legnépszerűbb a keleti útvonal. Úgy tartják, hogy ez ugyanaz az útvonal, amelyen az ősi császárok is jártak, amikor tiszteletüket tették. Így ennek az útnak a választása a legjobb választás a hegy kulturális aspektusának megismerésére.

* Tai-hegy (Shandong), Heng-hegy (Hunan), Hua-hegy (Shaanxi), Heng-hegy (Shanxi) és Song-hegy (Henan).

Forrás:

Kép: Halhatatlanság hídja, a Tai-hegy egyik természeti képződménye. (Kép: Pfctdayelise via wikimedia CC BY-SA 2.5 – https://en.wikipedia.org/wiki/User:Pfctdayelise)