Kultúra

Hagyományos kínai orvoslás: Az évszakok szerinti étkezés

Az emberek manapság hozzászoktak ahhoz, hogy azt egyenek, amit akarnak, függetlenül az időtől, a napszaktól vagy az évszaktól. A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint ez messze nem az ideális étkezési szokás. A TCM az évszakoknak megfelelő étkezést javasolja. Az embereknek olyan ételeket kellene e szerint fogyasztaniuk, amelyeknek éppen szezonjuk van. Ez harmonizálni fogja a belső állapotukat az időjárási viszonyokkal. Általános szabályként ez azt jelenti, hogy forró időben hűsítő ételeket kell fogyasztani, hideg időben melegítő ételeket, száraz időben pedig nedvesítő ételeket. Egy ilyen étrend segíthet megelőzni a betegségeket és fenntartani az egészséget.

Az évszakoknak megfelelő étkezés

Tavasz

A TCM szerint „a tavaszt az újjászületés és a növekedés időszakának tekintik. A máj és az epehólyag az évszak szervei, ami azt jelenti, hogy e kettő támogatására szabott étrend lesz a legjobb választás tavasszal. Az elgondolás szerint, ha a máj zavartalanul működik, a fizikai és érzelmi tevékenység is zavartalanul zajlik az egész testben, ami optimális egészséget kölcsönöz” – a Sporte Luxe szerint.

A szezonban ajánlott élelmiszerek közé tartoznak a zöld és leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a keserű zöldek, mint a petrezselyem és a pitypang zöldje, a savanyú ételek, mint a lime és a citrom, valamint a csírák, mint a mungóbab és a lucerna. A fagyasztott, szárított vagy nyers ételeket csak mértékkel szabad fogyasztani. Nagy mennyiségben ezek az elemek károsíthatják a gyomrot és a lépet. A felesleges hő kiürítéséhez a szervezetből fogyasszunk banánt, cukornádat, körtét, uborkát és vízi gesztenyét.

Nyár

Nyáron a „jang” tűzenergia a csúcsán van. Ez a növekedés és a bőség időszaka. Az ideális ételek ilyenkor a hidratáló, semleges, édes és hűsítő ételek. Ezek közé tartoznak a saláták, a csírák, a kamillatea, az alma, a lime stb. A test qije és vére nyáron általában erőteljesebb, mint más évszakokban. A csípős ételek fogyasztásának növelése és a keserű ízek csökkentése javíthatja a tüdő működését.

„A nyár utolsó hónapja, valamint a nyári és a téli napforduló előtti és utáni 7 és fél nap fontos átmeneti időszak. Ideálisak azok az élelmiszerek, amelyek „édesek”, és aranysárga színűek, pl. sárgarépa, kukorica, szójabab, tök, burgonya, zöldbab, tofu édesburgonya, sárgabarack és sárgadinnye. Egyszerű, enyhe ízű ételek ajánlottak. A meditáció és a légzés különösen támogató ilyenkor” –írja az Eating For You.

Ősz

Az ősz a betakarítás időszaka. A TCM ezt az évszakot a tüdővel hozza összefüggésbe. Az ebben az időszakban fogyasztott ételeknek fel kell készíteniük a szervezetet a közelgő kemény télre. Az étrendnek támogatnia kell a testnedvek termelődését is. Az őszi időszak ideális ételei közé tartozik a lótuszgyökér, a szójatej, a sütőtök, a diófélék, a tejtermékek és a fehér gomba. Csökkentsük a csípős ízeket, mint a gyömbér és a hagyma, hogy ez csökkentse az izzadást. A savanyú ételek, mint a citrom és az ananász összehúzó tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek elkerülni a testnedvek elvesztését. A sütőtök szintén az egyik ideális étel az őszi időszakban.

Tél

„A tél az az időszak, amikor bemegyünk. Ez a mély elmélkedés és a helyreállítás időszaka. Itt az ideje, hogy a nyár aktív cselekvő energiája helyett felkaroljuk a nem-cselekvést. Ez az az időszak, amikor mind az energiánknak, mind az ételünknek lassúbbnak kell lennie. A lassabb főzés több hőt kölcsönöz az ételeknek, így azok természetesen melegebbek, táplálóbbak és könnyebben felszívódnak a hideg téli hónapokban” – mondja Angela Warburton.

Fogyasszunk lencsét és fekete babot a veseenergia erősítésére. Használjunk melegítő fűszereket, mint a fahéj, a kardamom és a gyömbér. Ez serkenti az emésztést. Kerüljük a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztását ebben az évszakban, mivel ezek túlzott hőfelhalmozódáshoz vezetnek a gyomorban és a tüdőben. A keserű ételek fogyasztása és a sós ételek csökkentése egészségesen tartja a szívet.

Forrás:

Kép: Billy Shyu / Nspirement