Politika

Az EU bírálja Kína biztonsági törvényét, és a hongkongi állampolgárok jogainak teljes védelmét követeli

Epoch Times: “Az EU bírálja a biztonsági törvény Hongkongban történő elfogadását. A törvény azzal fenyeget, hogy „súlyosan alááshatja a hongkongi autonómiát” – mondta Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke. Josep Borrell, az EU külpolitikájának vezetője szerint „a hongkongi lakosok meglévő jogait és szabadságait teljes mértékben védeni kell”.

Az EU bírálta, hogy Kína elfogadta a vitatott hongkongi biztonsági törvényt. Az EU szomorúnak tartja a lépést – mondta Charles Michel, az EU Tanács elnöke kedden, Brüsszelben. A tagállamokkal együtt vizsgálják, hogyan reagáljanak.A pekingi Nemzeti Kongresszus Állandó Bizottsága kedden fogadta el a Kínai Különleges Közigazgatási Régióra vonatkozó törvényt. A kritikusok a kínai vezetést azzal vádolják, hogy eltörölték az „egy ország, két rendszer” elvét, és megpróbálták elnyomni Hongkong demokratikus jogait.

Az EU többször egyértelművé tette, hogy Kínára nézve „nagyon negatív következményekkel” járhat, ha a törvényt elfogadják – mondta von der Leyen. Ennek kihatása van a vállalatok bizalmára és Kína nemzetközi hírnevére is.

Az EU a hongkongi állampolgárok jogainak teljes védelmét követeliAz EU figyelmeztette Kínát, hogy Hong Kong állampolgárainak jogait az új biztonsági törvény korlátozza. „Az Európai Unió alapvető fontosságúnak tartja a hongkongi lakosok meglévő jogainak és szabadságainak teljes védelmét” – mondta szerdán Josep Borrell, az EU külügyminisztere. Ez magában foglalja a szólás és a sajtó szabadságát, valamint a gyülekezés és a demonstráció szabadságát…

„Az EU aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a törvény súlyosan aláássa Hongkong magas szintű autonómiáját” – mondta Borrell. Ez „hátrányosan befolyásolhatja a bírói kar függetlenségét és a jogállamiságot” is. Az „egy ország, két rendszer” elvét továbbra is be kell tartani. Az EU most vizsgálja a törvény hatását, és „továbbra is aggodalmakat vet fel a Kínával folytatott párbeszéd során”.

Forrás: https://www.epochtimes.de/politik/europa/eu-kritisiert-chinas-sicherheitsgesetz-und-fordert-vollstaendigen-schutz-der-rechte-der-buerger-hongkongs-a3280836.html

Kèp: Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart Brüsszelben június 30-án