Kultúra

Az elnézés könyörületességet vált ki másokban

Zhang Jin a Ming Dinasztiában (1368-1644) született a régi Kínában. Feleségül vett egy Liu nevű asszonyt, aki gazdag családból származott. Zhang Jin édesanyja rendkívül uralkodó és irigy jellemű volt. Három korábbi menyét mind elüldözte, mert azok egyszerűen képtelenek voltak elviselni, ahogy az asszony bánt velük. Li volt a negyedik menye. Akit miután beköltözött Zhang családjába, mindenki csodálkozására nagyon megszeretett az asszony.

Megkérdezték Liu asszonyt, hogy miért van az, hogy így szereti őt az anyósa. Erre ő így felelt: „Az engedelmesség miatt van. Követem az útmutatásait és nem hagyom, hogy provokáljon. Még olyan helyzeteket sem kerülök ki, amelyek nem felelnek meg az etikettnek vagy nem illenek egy hölgyhöz. Majd megvárom a legjobb alkalmat, hogy nyugodtan elmagyarázzam neki, hogy ez helyes volt-e, vagy helytelen. Ezen a módon az anyósom szinte mindig meghallgatott még engem.”

Miután Liu asszony az anyósát három évig szolgálta, az asszony könyörületessé változott. Attól kezdve sohasem kezelte rosszul a menyét.

Az emberi kapcsolatokban az az általános hozzáállás, hogy ha te rosszul bánsz velem, akkor én még rosszabbul fogok veled bánni. Ez csak ahhoz vezet, hogy az ellentétek még mélyebbek és kiélezettebbek lesznek, mert a gonoszat gonosszal viszonozzuk, és nehezteléssel küzdünk a rossz ellen. Ez végezetül egyáltalán nem fogja megoldani az alapvető problémát. Ha azonban egy konfliktusnál attól függetlenül, hogy a másik oldal igazságosan, vagy igazságtalanul cselekedett elnézőek vagyunk, képesek leszünk egy lépést hátralépni és mindezt nyugodtan és barátságosan elmagyarázni. Ekkor még a leguralkodóbb típusú ember sem lesz mérges, mikor könyörületes szavakkal és könyörületes viselkedéssel találkozik, így még a legnagyobb konfliktusokat is meg lehet oldani. Ne hagyjuk feledésbe merülni a könyörületesség és az elnézés hatalmas erejét.

* * *

Forrás: Clearharmony.net

Kép: A Béke Szépsége (Yu-Child/Epoch Times)