Hírek,  Politika

Ausztria: A Nemzeti Tanács egyhangúan a Kínában végrehajtott „szervrablás” ellen van – a büntetőtáborok felülvizsgálata szükséges

Vese, máj, szív, szaruhártya. Az ausztriai Nemzeti Tanács egy parlamenti képviselőnőjének kijelentése szerint valóban nem létezik már olyan dolog, amit pénzzel ne lehetne megvásárolni. Szervátültetési célokra Kínában a büntetésüket töltő elítélteket gyilkolják meg. A Parlament most véget akar vetni ennek.

Az Osztrák Nemzeti Tanács öt parlamenti csoportja 2020. július 9-én felszólalt az illegális nemzetközi szervkereskedelem, valamint emberkereskedelem ellen.

„Mi osztrákok nem akarunk Kínából származó szerveket, amelyekért ártatlan embereket öltek meg” – ezen állampolgári kezdeményezés (https://www.epochtimes.de/gesundheit/mord-auf-bestellung-oesterreicher-wollen-keine-organe-aus-china-a3276286.html) alapján az Emberi Jogi Bizottság kérelmet nyújtott be, amelyet egyhangúan jóváhagytak a plenáris ülésen. A bizottság kérelmében megemlítette a civil társadalmi szervezetek, a média és más megfigyelők jelentéseit, az emberi szervekkel folytatott illegális kereskedelem témájában Kínában, amely ellentmondásban áll mind az emberi jogi és az etikai normákkal is.

A polgári kezdeményezésnél egy fontos globális törekvésről van szó – mondta Kira Grünberg (ÖVP). Ezt egy kérelem formájába öntötték, hogy kihangsúlyozzák, hogy az illegális szervkereskedelem gyakorlatát emberi és etikai szempontból is abszolút el kell utasítani. A szervkereskedelem mennyisége elérte a kábítószer-, a fegyver- és az emberkereskedelem méretét, és Kínában ráadásul politikai dimenzióval is rendelkezik az áldozatok kiválasztásakor – figyelmeztetett Petra Bayr (SPÖ).

„Semmi sincs már a világon, amit ne lehetne pénzzel megvásárolni.” Az üzleti modellek mindig ehhez hasonlóak voltak: a gazdagok szerveket vásárolnak a szegényektől, akik a szerveik eladásával akarják biztosítani a túlélésüket. De létezik emellett a „szervrablás” lehetősége is a kivégzettektől, a szegénységbe jutottaktól vagy a menekülttáborokban élő kétségbeesett emberektől. Kínában ehhez jön még hozzá, hogy „a politikailag nemkívánatos emberek, mint például a Fálun Gong-mozgalom gyakorlói, kivégzések áldozataivá válnak.” Ebben a tekintetben néhány kínai tartományban ráadásul létezik egy „kötelező kvóta a kivégzéseket illetően”– hangsúlyozta Bayr.

Ott adományozható szervek alapján választanak ki embereket és aztán kivégzik őket. Ebben a tekintetben a politikus utalt Roswitha Wang-Moritz és Stefan Schennach szövetségi tanácsos felvilágosító munkájára, aki januárban az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlésének jelentést nyújtott be a szervkereskedelemről.

Egyezmény következmények nélkül

Bayr rámutatott arra, hogy létezik az Európa Tanácsnak egy szervkereskedelem elleni egyezménye, amelyet Ausztria 2015-ben aláírt. Ezt azonban soha nem ratifikálták. „Úgy gondolom, hogy senki sem akarja közülünk, hogy valamilyen lopott szerveket ültessenek be nekünk vagy a rokonunknak, vagy olyan embereknek, akiket ismerünk, bárkiktől is származzanak azok, függetlenül attól, hogy bűnösök vagy ártatlanok. Senkitől sem akarok elrabolt vesét, szívet, tüdőt vagy retinát.” – figyel-meztetett Bayr.

A szervkereskedelemben levő eljárások ellentmondásban állnak minden emberi jogi és etikai normával –hangsúlyozta Ewa Ernst-Dziedzic (Zöldek). Kínában mindenekelőtt börtönökben kerül sor a szervkioperálásokra és ezáltal gyilkosságokra. Ennél különösen érintettek a vallási kisebbségek, mint például az ujgurok, a Fálun Dáfá-gyakorlók és a keresztények. Már 2006 óta léteznének beszámolók a Fálun Dáfá-gyakorlóktól (más néven Fálun Gong) való szervrablásról.

„Szervrablás” mint gazdasági ágazat

Jelenleg számos hongkongi Fálun Dáfá-gyakorló fordul az osztrák kormányhoz. Az életüket féltik, mert „Hongkong őrült támadás alatt áll”. „Nehéz elképzelni, hogy ezeket az emberi jogi jogsértéseket ilyen mértékben és külön gazdasági ágazatként hajtják végre” – mondta Ernst-Dziedzic, miközben az internetről származó nyomtatványra mutat a kezében. Ezen a nyomtatványon árak láthatók – szaruhártyától kezdve a tüdőig – egy árlista, egy tüdő ezen 170.000 dollárba kerül. (https://www.epochtimes.de/china/maechtige-patienten-lautlose-spender-das-geheimnis-von-chinas-corona-lungen-transplantationen-teil-2-a3175146.html)

Az eredeti osztrák hivatalos dokumentum linkje: https://www.parlament.gv.at/PAKT/VHG/XXVII/AEA/AEA_00025/index.shtml

Írta/Credit: Susanne Ausic 2020. július 13. Frissítve: 2020. július 13, 13:15.

Link: https://www.epochtimes.de/politik/europa/oesterreich-nationalrat-einstimmig-gegen-organernte-in-china-ueberpruefung-der-straflager-gefordert-a3289471.html

Fotó: Az osztrák parlament épülete Bécsben. Fotó: iStock