Kultúra,  Történelem

A megjelenés az elméből ered 相由心生

Ezt a kifejezést először Giuguzi használta, aki egy ősi kínai filozófus és pedagógus volt a Hadviselő Államok időszakában (Kr. e. 476-221). Ez olvasható az Esszé az elméről és megjelenésről című könyvben is, melyet Xiyi Chen írt a Song dinasztiában (Kr. u. 960-1279).

A következő történet elmagyarázza a szólás jelentését.

Egyik nap Su Dongpo (1037-1101) a Song dinasztia nagyszerű lángelméje elment Foying szerzetessel egy templomba meditálni. A meditáció után Su nagyon kényelmesen és nyugodtnak érezte magát. Megkérdezte a szerzetest, hogyan nézett ki, mikor meditált. A szerzetes válaszolt: „Úgy néztél ki, mint egy Buddha szobor, nagyon ünnepélyes voltál!” Su nagyon örült.

A szerzetes megkérdezte aztán Sut, hogy nézett ő ki, mikor meditált. Su viccelt a szerzetessel, és így válaszolt: „Úgy néztél ki, mint egy rakás tehéntrágya!” A szerzetes nem mondott semmit. Látva, hogy a szerzetes nem lett mérges a szavaitól, Su úgy gondolta, hogy nyert.

Sunak volt egy húga, akit Su Xiaomeinek hívtak, és nagyon tehetséges volt. Mikor Su hazaért, önelégülten elmondta a húgának a szerzetessel folytatott beszélgetését. A húga egy ideig gondolkodott, majd gyengéden azt mondta neki: „Édes bátyám, vesztettél. Foyin szerzetesnek Buddha szíve van, ezért úgy látott téged, mint egy Buddhát. Te a tehéntrágya szívével nézted őt, ezért csak tehéntrágyának láttad.”

Hallva húgának szavait, Su gondolataiba mélyedt. Megértette, hogy a szerzetes jól művelte magát, így meg tudta tartani a szívében a kedvességet mindig, még akkor is, mikor megsértették.

Ez a történet elmondja, hogy csak akkor lehet pozitívan látni, és építő jellegű reakciót adni, mikor együttérzés van a szívben.

„A megjelenés az elméből ered” szólást annak a leírására, és egyben figyelmeztetésként szokták használni, ha a megjelenés változhat az elme változásának következtében.

1. Guiguzi Kr.e. 400-313-ig élt. Az igazi neve Xu Wang volt. Ő volt a Száz gondolkodási iskola diplomáciai iskolájának a megalapítója. Sok diákja híressé vált. Egyik közülük Sun Bin, aki megírta a híres 36 fortélyt.

2. Su Dongpo Su Shi néven is ismert volt, mint író, költő, művész, kalligráfus, gyógyszerész és a Song dinasztia államférfija, és egyike a Song dinasztia legnagyobb költőinek.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Wenmin Wang, The Epoch Times, Clearharmony.net

Kép: A megjelenés az elméből ered (Illusztrálta: Jane Ku, Epoch Times)