Kultúra,  Történelem

Teljes szívvel hinni a Buddhizmusban, és képesnek lenni feladni a trónt

A Déli Dinasztia egy nagyon fontos időszak volt a Buddhizmus kultúrájának fejlődésében, Kínában. Wu Uralkodó a Liang Dinasztiából, mindent megtett azért, hogy előremozdítsa a Buddhizmust, ami azt eredményezte, hogy a Buddhizmus szélesebben elterjedt Dél Kínában. Uralkodása alatt négyszer ment el a templomba, hogy szerzetessé váljon; így ő volt az első „Szerzetes Uralkodó” Kínában.

Xiao Yan a Taoizmusban hitt, amikor fiatal volt. Kormányzásának harmadik évében, 20 000 embert vezetett: szerzeteseket és hétköznapi polgárokat egyaránt, és egy Buddhista-gyűlést tartott, ahol azt mondta: „Feladja a Taoizmust a Buddhizmusért.” Azt remélte, hogy a „Buddhista alapelvek fogják szabályozni a nemzetet”, hogy így lehetővé tegye az emberek számára, hogy elhagyják a ragaszkodásaikat a hírnév és önérdek iránt, és az örök életre törekedjenek.

Miután Wu uralkodó kijelentette magát a Buddhizmus hívének négyszer ment el, hogy a Tongtai Templomban éljen. 547-ben elment a templomba és egy egyszerű szobában lakott egy egyszerű ággyal; agyagból készült teás kancsót, bögrét és tányért használt. Ismételte a szutrákat; megütötte a harangot reggel, a dobot este, a templomot pedig a többi szerzetessel együtt takarította. Mivel egy nemzet nem tud uralkodó nélkül működni, a hivatalnokai könyörögtek neki, hogy térjen vissza.

Csak a hivatalnokok többszöri kérése után tért vissza a palotába. 529 szeptemberében egy vallási szolgálatot tartott szerzetesek, apácák, férfi és női hívők részvételével. Miután befejezte a rituálét, a hivatalnokaival, úgy döntött, hogy nem tér vissza a palotába. Azon az estén a Tongtai Templomban maradt. A következő nap leckét adott a Buddhista-írásokról a négyféle lényeknek (szerzetesek, apácák, férfi és női Buddhista-hívők). Újra nem akart visszatérni a palotába, még a hivatalnokai többszöri kérésére sem. Csak miután a hivatalnokok (a miniszterektől kezdve az alacsonyabb pozícióban lévőkig) százmillió pénzt adományoztak, hogy kiváltsák őt, tért vissza a palotába októberben. 546-ban, amikor Wu uralkodó 83 éves volt, újra elment a templomba. A végén a hivatalnokok kétszázmillió pénzt adományoztak, hogy visszakapják őt. Egy évvel később negyedszer is elment a Tongtai Templomba; összesen 37 napig lakott ott. Szerzetessé akart válni még úgy is, hogy nagytiszteletben álló uralkodó volt. Az ő odaadó kezdeményezésének köszönhetően, a Buddhizmus befolyása nagyban kiterjedt Kínában. Ráadásul a Buddhizmus elérte fejlődése csúcsát Wu uralkodó a Liang-ból uralma alatt. Abban az időben, minden ember, az uralkodótól a királyi családon keresztül és a nemesemberektől a hétköznapi polgárokig hitt a Buddhizmusban. A Buddhizmus soha nem látott népszerűséget tapasztalt abban az időben, és az egész nemzet vallásává vált.

Forrás: http://hu.clearharmony.net/articles/a3881-Xiao-Yan-Wu-uralkodo-a-Liang-Dinasztiabol—Kina-elso-„Szerzetes-Uralkodoja”.html#.WlUmr0z5fVo

Kép: Kína Fókusz saját fotó